atma.hr – 52
22. i 23.09. u Parku Ravne 2, na Bosanskoj Piramidi Sunca održan je Festival jesenskog solsticija. Atmosfera na festivalu je bila takva da su se posjetioci na trenutak okrenuli od sumorne svakodnevnice i zaista potpuno se opustili. Puno je turista uživalo u ovom događaju.

Pored opuštanja i predivne atmosfere, u sklopu festivala, bio je upriličen sajam na kom su se mogle nabaviti različiti prirodni i organski proizvodi kao i narodni lijekovi. Dala se prilika i ljudima koji se bave rukotvorinama da predstave svoj rad, pa se tako moglo otkupiti dosta ručno izrađenog nakita i ručno rađenog predmeta od drveta. Posebnu pažnju su plijenili prirodni minerali, drago kamenje i poludrago kamenje dostupno po jako jeftinim i prihvatljivim cijenama. Ovaj sajam je upriličen kako bi se potakla mala privreda BiH proizvoda, premda su sudionici bili svi ljudi diljem BiH.

U sklopu festivala je bila organizirana likovna kolonija u sklopu koje su se okupili umjetnici i prenijeli ovako veselu atmosferu u svoju kreaciju. Neki su čak rekli da su bili toliko obuzeti divnim osjećajima da su naprosto odlučili samo uživati i naknadno stvoriti djela koja će nastati inspirirana festivalom.

atma.hr – 75Posebnu podršku umjetnicima i organizatorima sajma je dala posebna gošća, kustosica Historijskog muzeja BiH, Elma Hodžić koja je i sama uživala u atmosferi festivala.

Pored umjetnosti, festival je imao program u sklopu kog se nastojala promovirati prirodna, alternativna i duhovna medicina. Ovakve metode liječenja su jako cijenjene u svijetu, a u nekim mjestima svijeta poput Australije se ovakvim vještinama daje više povjerenja nego tradicionalnoj medicini.

Ovakvi festivali su jako bitna tradicija u svijetu gdje su prerasli u nešto što je od velikog izvora financija za državu i privredu. Primjer jednog ovakvog festivala je October Fest u Njemačkoj.

P.S. U sklopu sajma je bila i akcija besplatnih sugestija astrologa i kristaloterapeuta. Poklanjamo iste i svim čitateljima Atme, molimo vas da nam se obratite sa svojim pitanjima porukom na naš e-mail: [email protected]. Diskrecija zajamčena!

Fotografije:
Facebook Page MyChoice Visoko
Autor: A. Dominik Rodić

atma.hr – 751 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here