Poznati britanski znanstvenik, dr Wai Liu, onkolog na londonskom Medicinskom sveučilištu St. George, prije tjedan dana izjavio je za US News kako je njegova studija dokazala da kanabinoidi, kemijski derivati marihuane, mogu ubiti stanice leukemije te očekuje da će klinička ispitivanja novih lijekova početi uskoro!

Nalazi objavljeni u listopadskom izdanju časopisa „Anticancer Research“ pokazuju da „neki ne – psihoaktivni kanabinoidi rezultiraju dramatičnim smanjenjem života stanica i istodobno izazvaju  suzbijanje u svim fazama staničnog ciklusa”, navodi se u sažetku objavljenom online.

Studija je testirana na šest kanabinoida, zajedno i samostalno i to na stanice leukemije.

Autor istraživanja dr Wai Liu, izjavio je da su kanabinoidi pokazali moćna antikancerogena svojstva te sposobnost “ciljaj i isključi” nalaženja puteva koji omogućuju rast karcinoma.

“Postoji jako puno vrsta karcinoma koji bi trebali dobro reagirati na ove derivate kanabisa”, rekao je Liu . “Ako govorimo o lijekovima na čije razvijanje farmaceutske tvrtke troše milijarde funti… kanabis radi istu stvar – ili određeni elementi kanabisa – tako da imate nešto što je prirodno i jeftino, a utječe isto kao i ti sintetski lijekovi koji koštaju milijarde.”

Liu naglašava da je njegovo istraživanje usmjereno na kemikalije koje ne intoksiciraju pacijenta.

“Korištenjem ovih spojeva u kombinaciji s drugim lijekovima, mi zapravo možemo dobiti pojačani efekt, a to znači da možemo – nakon što izradimo još neke studije – dobiti lijekove koji se mogu koristiti kod bolesnika i to već kroz idućih 12 do 18 mjeseci” rekao je Liu.

Izvor: www.usnews.com

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.