atma.hr – 52
Nelson Rolihlahla Mandela (18. srpnja 1918. − 5. prosinca 2013.), bio je južnoafrički političar i predsjednik. Nelson Rolihlahla Mandela je prvi demokratski izabran predsjednik Južnoafričke Republike i prvi crnac koji je obavljao ovu funkciju (9. svibnja 1994. − lipanj 1999.). Karijeru mu je obilježila borba protiv apartheida. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993. godine, nagrade Saharov 1988. godine i mnogih drugih nagrada.

U mladosti je studirao pravo. Bio je aktivan u političkom pokretu za ostvarenje prava crne većine u Južnoj Africi. Godine 1961., bio je jedan od osnivača vojnog krila Afričkog nacionalnog kongresa koje je organiziralo sabotaže. Zbog ove aktivnosti, bio je optužen za terorizam, zbog čega je proveo 27 godina u zatvoru (1964. − 1990.).

Poslije oslobađanja iz zatvora, ponovno se bavio politikom. Bio je poštovan zbog svog pomirljivog stava prema bijelcima i zbog napora koje je uložio da ujedini Južnoafrikance, koji su vijekovima živjeli rasno i plemenski podijeljeni.

Manje je poznato da je Nelson Mandela bio i poklonik filozofije Bhagavad-gite koju cijeni zbog naglašavanja jednakosti svih živih bića; kao djeca Boga svi imamo pravo dijeliti božje darove i biti tretirani s poštovanjem i dostojanstvom. 1992. godine je posjetio ISKCON hram u Chatsworthu, Južna Afrika, gdje je diskutirao o drevnim učenjima Bhagavad-gite. Također je s dostojanstvom, ali i s poniznošću odao svoje poštovanje duhovnom učitelju A.C. Bhaktivedanta Swamiju kojeg je poštivao zbog dostignuća širenja filozofije Bhagavad-gite po cijelom svijetu svim klasama i rasama ljudi raznih nacionalnosti bez diskriminacije.

Nakon što je postao prvi demokratski izabrani predsjednik 1994, u više je navrata posjećivao ISKCON hramove i obraćao se hindu stanovništvu i ostatku svijeta povodom Diwali festivala. Predsjednik Mandela je pružao posebnu pažnju poštivanju različitosti jezika, kultura i duhovnih uvjerenja, a njegovi su istomišljenici nazvani “rainbow nation”.

Nelson Mandela je bio puno više od šampiona ljudskih prava, predsjednika države i dobitnika Nobelove Nagrade. Dotakao je srce svakog pojedinog Južnoafrikanca i učinio da se osjećaju sigurnim i zbrinutim. Bio je stvarno otac nacije, u pravom smislu riječi, koji je istinski brinuo za bolju budućnost svih svojih ljudi. Bio je vođa, učitelj i primjer cijelom svijetu. Bio je i nastavit će biti simbol nade, vjere i razumijevanja.

U društvu Bhakti Tirtha Swamija i Indradyumna Swamija
U društvu Bhakti Tirtha Swamija i Indradyumna Swamija
POVEZANI TEKSTOVI

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here