U jeku poskupljenja mlijeka, koje polako postaje luksuz, kao epidemija se proširila vijest da će mlada poduzetnica iz okolice Zagreba prodavati domaće svježe mlijeko za 4 kune po litri. No, od toga (zasad) ništa.

Sunčana Pešak dosjetila se kako bi mogla ‘vratiti korijenima’ kupnju mlijeka. Umjesto da kupuju skupo mlijeko u dućanima, građani bi mogli nabaviti kvalitetnije mlijeko za manje novaca, izravno od proizvođača No, oni iskusniji odmah su upitali – ‘A račun?’ Naravno, cijeloj ideji na kraj je stala – inspekcija. Nakon što je prošle srijede kod stare Medike u Pierrotijevoj ulici u Zagrebu isporučila prvu turu mlijeka, već na drugoj stepenici morala je odustati.

– Dostave mlijeka nema do daljnjega. Vijest se previše proširila, pojavilo se sto problema i sve skupa prelazi moje kapacitete. Pokušat ćemo se bolje organizirati… – javila nam je mlada poduzetnica.

 

‘Dobar dan, inspekcija na telefonu’

– Prošle srijede po mlijeko je došao moj sin. Bila je takva gužva da je odustao od čekanja – priča nam gospođa koja je ove srijede, ne znajući, neuspješno čekala dostavu mlijeka. Kako doznajemo od onih koji Sunčanu poznaju, isporuka mlijeka prestala je zbog telefonskog poziva iz nekog od inspektorata. S obzirom da se vijest o prodaji brzo proširila, došla je i do inspektora. Sunčani je navodno rečeno kako određenu količinu mlijeka može prodati legalno, no da je za veće količine potrebno ostvariti zakonom propisane preduvjete.

S jedne strane treba razumjeti da ne bi bilo pravedno prema onima koje država tjera da plaćaju namete da u ovom slučaju inspekcija ne reagira. No, s druge strane, još je lakše razumjeti zašto je ova ideja naišla na plodno tlo. U vremenu nezaustavljivih poskupljenja građani su se ponadali da bi, barem na jednoj od osnovnih životnih namirnica, mogli uštedjeti koju kunu.

 

Ovo je poruka koja se proširila Internetom:


‘Ne znam koliko pratite probleme mliječne industrije ali stanje zbilja postaje alarmantno. Od kad je Lactalis, jedna od najvećih multinacionalnih kompanija kupio Dukat, propalo je oko 600 000 poljoprivrednih gospodarstva, a brojke rastu svakim danom.

Da vam ispričam priču iz prve ruke – u našem selu samo jedna obitelj ima krave (nekad su imali svi). To je malo gospodarstvo s desetak mliječnih krava koje redovito idu na pašu, hrane se sijenom i žitaricama s istog gospodarstva. Otkupnu stanicu u Vukomeriću ukinuli su pred par godina i od onda se mlijeko predaje u Lučelnici, desetak km dalje. Proizvođače, a trenutno ih je samo troje ostalo, redovito zakidaju prvo s muljažama na kvaliteti mlijeka radi čega im plaćaju od 60lp/l do najviše 2kn. Od tih 60lp proizvođač sam snosi troškove prijevoza, naravno, a još mu odbijaju za kojekakve blesave namete. Po nekim računicama proizvodna cijena je oko 4kn dakle sve skupa je potpuno neodrživo, gotovo da drže krave kao kućne ljubimce. I to nije dosta nego svaki put zapišu da je predano manje. Mog susjeda prošli su mjesec zakinuli za 100l pa se pobunio, rekao je da ne želi hraniti jednu kravu samo za njih i sad ukidaju i tu otkupnu stanicu u Lučelnici. Čovjek tako ostaje bez glavnine prihoda i nema pojma kuda će s mlijekom.

Pijemo li mlijeko u prahu?!

Tekst ide dalje: S druge strane Dukat se hvali da nisu uvezli niti litru mlijeka – naravno kad ga uvoze u prahu na tone. Pa si vi mislite kaj pijete. Pokušavam organizirati dostavu mlijeka kako je svojedobno bilo srijedom. To je mali pokušaj ali možda upali. Najveći problem zadnji put mi je bilo pranje flaša pa sad želim da uvedemo red odmah na početku. Svatko će imati dvije flaše za litru označene nekim znakićem ili brojem tako da ih sami perete, a mi samo ulijevamo i vozimo za Zagreb. Dakle daš praznu, dobiješ punu Boce se kupuju od organizatora, 3 kn komad prvoj isporuci.’

dnevno.hr

Prethodna objavaRumi (“Masnavi”): Različiti jezici, ista stvar
Slijedeća objavaIndijski klasični plesovi
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.