Nesvjesni osjećaj beskorisnosti igra ulogu u napredovanju senilnosti, gubljenju pamćenja i možda Alzheimerovoj bolesti.

Subliminalni utjecaj na stav spram vlastite vrijednosti izgleda da pomaže kod očuvanja mentalnih funkcija

Piše: Drago Plečko
dr Alois Alzheimer - otkrivač najstrašnije bolesti, propadanja mozga
dr Alois Alzheimer – otkrivač najstrašnije bolesti, propadanja mozga

Bolest koju je otkrio dr Alois Alzheimer danas je pravi bauk. Možda je čak 25% stanovnika u dobi preko 65 godina u SAD zahvaćeno prvim stadijem te strašne bolesti. Optuženi su svi i sva, zagađenja, aluminij u vodi, virusi. Prva ohrabrujuća istraživanja su došla iz Indije gdje se pokazalo da u uskoj zoni uz Himalaje postoji područje u kojem je stopa Alzheimera kod osoba u dobi od 65 godina svega 1%. Pripisano je to redovitom uzimanju začina kurkume i himalajskog korijena. Uskoro se pokazalo da primjena istih principa na Zapadu daje samo djelomične efekte. Koncentrat kurkumin, naime, nije dao očekivane rezultate.

Uskoro su isplivali anedgotalni dokazi iznenadnog oporavka pacijenata oboljelih od Alzheimerove bolesti koji su uzimali dulje vrijeme kokosovo ulje,. Mada nekoliko slučajeva impresionira, nema opširnih kliničkih ispitivanja koja bi pokazivala da je to rješenje. Zanimljiv je slučaj poodmaklog Alzheimera i naglog gotovo potpunog oporavka nakon 90 dana uzimanja kokosova ulja. No, usamljen je.

Dio istraživača vjeruje da unos fosfatidilserin kompleksa sprečava nastajanje amiloida kod Alzheimerove bolesti, no ta je grupacija u manjini.

micelijum Herecium erinauceus ("lavlja griva") - još jedna nada koja možda usporava regeneraciju i propadanje stanica mozga
micelijum Herecium erinauceus (“lavlja griva”) – još jedna nada koja možda usporava regeneraciju i propadanje stanica mozga

Na scenu u novije vrijeme stupa micelij gljive Herecium erinaceus (“lavlja griva”) i spoj vinpocetin za koje se tvrdi da su dobro sredstvo koje preveniira preuranjeni gubitak memorije i prve znakove Alzheimerove bolesti iako ni za to nema reprezentativnih znanstvenih istraživanja.

Najpoznatiji pokušaj pronalaženja rješenja gorućeg pitanja invaliditeta starijih osoba uslijed gubitka mentalnih sposobnosti je čuveno istraživanje čilih staraca na Okinavi gdje se u početku mislilo da je u pitanju mljeveni koralj u prehrani, u Indiji poznat kao “praval bhasma”, da bi uskoro to bilo zamijenjeno tezom da je tajna u tome da se tamo ljudi svojim roditeljima bave do u duboku starost, održavaju ih aktivnima i nikada ne smještaju u nekakve domove gdje ubrzano propadaju.

Prizvalo je to u sjećanje davno istraživanje Michaela Murphya na Institutu Esalen koji je grupu starijih osoba nagovorio da tjedan dana zamišljaju da su mladi i tako se ponašaju. Vidno im se popravila krvna slika kao i sve druge sposobnosti. Čak je kasnije u Kaliforniji izgrađen grad za bogatije stanovnike pozne dobi koji se ponašaju i žive kao da su u pedesetima a ne sedamdesetima. Navodno da su manifestacije čudesne, no to je za sada samo mit.

Starci su na Okinavi dugovječni jer su aktivni i ne završe život usamljeni i zaboravljeni do u duboku starost.
Starci su na Okinavi dugovječni jer su aktivni i ne završe život usamljeni i zaboravljeni do u duboku starost.

Jedno opskurno istraživanje, međutim, stanovitog dr Stanleya Sanforda koji je skupio u staračkom domu grupu negdašnjih aktivnih istraživača i menadžera i rekao im da se formira jedan radni tim u čijem će radu oni sudjelovati (nije se radilo o osobama s uznapredovalom aterosklerozom ili Alzheimerom, naravno) daje razmišljati. Starci su živnuli i čak su se poboljšale njihove kognitivne sposobnosti, što nitko nije mogao očekivati. Značajno je da oni NISU ZNALI da je riječ o pokusu. Dakle, prihvatili su neočekivanu šansu na nesvjesnoj razini, bez otpora. No, to bi bilo ono “um nad tijelom”, a u istraživanja lijeka protiv senilnosti se ulažu milijarde dolara pa paralelna otkrića nisu previše dobrodošla.

Sve drevne tradicije smatraju da je mentalna aktivnost u duboku starost preduvjet duševnog zdravlja i sposobnosti pa se tu nude kojekakve tehnike od joga asana i metoda disanja poput kapalabhati, bhastrike i jajalandhara bandhe čije se djelovanje svodi na bolje prokrvljavanje moždanih regija. Ovakovim se istraživanjima bavi institutu u Lonavli kraj Mumbaija.

Jedan od uzroka ubrzanog propadanja s godinama svakako je osjećaj vlastite bezvrijednosti ili usamljenosti. I vjerojatno dramatičnog porasta najtežih oboljenja.

Otuda moja privrženost subliminalnim metodama kao ciljanim CD-ovima kao sredstvu širenja samosvijesti, reaktivacije mentalnih potencijala koji omogućuju uvid da smo možda dostatni sebi, da posjedujemo vrijednosti koje zbog civilizacijske rutine guranja u stranu ne koristimo nego se mirimo sa sudbinom. Ponekad moja iskustva to doista dokazuju u praksi.

facebook.com/drago.plecko.33