Nutricionisti nerijetko izdaju upozorenja o tome koje se namirnice nipošto ne bi smjele grijati, no mnogi to svakodnevno zaboravljaju. Nažalost, posljedice mogu biti vrlo loše s obzirom na to da se podgrijavanjem nekih namirnica oslobađaju otrovi koje potom pojedemo. Zbog toga vam donosimo popis namirnica koje su najopasnije.




Mrkva, celer, cikla, repa i špinat

…obiluju nitratima koji pod utjecajem mikroorganizama i grijanja razvijaju izrazito štetne i kancerogene spojeve.

Između ovih namirnica najgori je špinat.

Gljive

…koje su bogate proteinima prilično lako mijenjaju nutricionističku vrijednost i postaju štetne.

Grijete li ih ipak, neka temperatura ne bude veća od 70 °C.




Krumpir

Kada se podgrijava, otrovan je i krumpir. Podgrijavanjem on gubi svoje nutritivne vrijednosti.

Osim toga, prema novijim istraživanja, krumpir je najzdraviji kada je kuhan i ohlađen. Ohlađeni krumpir ima probiotski učinak.

Meso

Ako još uvijek jedete meso, potrebno je znati da podgrijavanjem ono mijenja sastav proteina. Zbog izloženosti visokoj temperaturi meso postaje teško probavljivo pa i toksično.

Nemojte podgrijavati ni mliječne proizvode, školjke ili jaja.

Oprezno i s rižom

Rižu nakon kuhanja, a prije spremanja ostataka u hladnjak, držati da se ohladi maksimalno do 1 sat na sobnoj temperaturi. Nakon vađenja iz hladnjaka, dobro je podgrijati sve dok dok ravnomjerno ne prokuha – ovo pravilo važi za sva podgrijavanja. Ne podgrijavati 2 puta.

dnevno.hr

Prethodna objavaTamnoputi Bog Oziris
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 09.10.2013.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.