divider

 

 

Premda vas je svijet svrstao u smeće, na Silvestrovo duboko dišite.

Spojit ćete neugodno s nekorisnim.

 

 * * *

 

Na novogodišnjem dočeku nikakvim pićem ne polijevajte one oko sebe. Možda neka Carla iza vaših leđa jedva čeka to proglasiti prekomjernim granatiranjem.

 

 * * *

 

Ako u najluđoj noći ne možete bez seksa, mazno se uvucite u krevet – apstinenciji.

 

  * * *

 

Molimo srednjoškolce da u novogodišnju noć ne ulaze ako nisu načistu sa Zdravstvenim odgojem, odnosno, ako prethodno nisu promijenili plahte.

 

  * * *

 

Prilikom izmjene zdravica ne slinite previše na ramenima nezaposlenih.

Reći će vam da im je dosta S’linića.

  * * *

 

Ako ocijenite da ste se malo predozirali alkoholom i da će ispumpavanje potrajati neko duže vrijeme, zatražite politički azil u najbližem WC-u.

 

* * *

 

Ovo se odnosi samo na stanovnike Dalmatinske zagore: U novogodišnjem slavlju ne lomite glas. Trebat će vam za mjesec dana kada na zaleđenoj splitskoj Rivi budete lomili ruke i noge.

 

  * * *

 

Ako se, ne daj Bože, u općem metežu netko pored vas i ozlijedi, ne zovite odmah Hitnu. Ona bi se mogla naći uvrijeđenom pa hitno zakasniti.

 

  * * *

 

Ni za živu glavu ne pucajte ni iz kakva oružja. Eventualno, točno u ponoć,  bacite neku promuklu petardu na netočnu ponoć.

 

  * * *

 

Vladajte situacijom. Sve radite umjereno, ali da to ne bude doživljeno kao – mjereno.

 

  * * *

 

Barem u blagdanskom ozračju zaboravite na sve probleme ne problematizirajući zaborav.

 

  * * *

 

Ako ste u stanu, negdje oko ponoći iziđite na balkon i recite nešto urbi et orbi. Zavičite jako, pa makar to nekomu prostodušnom može zazvučiti kao: Ne ubij i Ne obij.

 

  * * *

 

Odrecite se svih poroka. Pamtite ih samo po roku trajanja u svom životu.

 

  * * *

 

Najdražoj osobi šapnite sve krikove od kojih ste, živeći uz nju tijekom godine, odustali.

Gospođica patetika ionako Novu godinu dočekuje na nekom drugom mjestu.

 

  * * *

 

Recite svemiru da ste pronašli trag sveg novca koji vam je tijekom vremena iscurio kroz prste.

Slučajno ste ga ugledali u nekom ciničnom grobnom epitafu što je uredu dotičnog groblja izvanredna prilika za samofinanciranje.

 

  * * *

 

Nazovite svoje stare profesore i recite im da ne će ni sada podjetinjiti kao što nisu ni kada su ispitivali vas, a ne vašu taštinu.

Logična posljedica toga bila je to da su vam se sve dodijeljene petice činile manjima od makova zrna i blijedima u usporedbi s makom.

 

  * * *

 

Oni, među vama, koji su bez roditelja neka na trenutak pomisle na njih.

Nek’ se sjete koliko su im puta, razočarani, htjeli vratiti divan odgoj što im ga podariše, ali to nije bilo moguće jer su se oni, u međuvremenu, mudro povukli iz života.

 

  * * *

 

Iskreno se obratite Bogu. Bog sve vidi, sve čuje i sve zna – kao što ste i vi to znali dok se nije pojavila javnost.

 

  * * *

 

I na kraju, negdje pred jutro, stanite pred najljepše ogledalo u svom stanu.

Ono će vam tiho šapnuti da ste upravo protekle noći naučili tehniku samosavlađivanja bez upotrebe borilačkih vještina.

 

 

Autor: Zlatko Tomić

[author] [author_image timthumb=’on’]http://atma.hr/wp-content/uploads/2012/10/Zlatko-Tomić1.jpg[/author_image] [author_info]Zlatko Tomić, književnik, što objavljenih što neobjavljenih ima preko deset knjiga, autor psihološko-povijesnih romana, zbirki aforizama, drama, eseja, ali sebe nadasve prepoznaje po humanističko-etičkom ispisu te sociološko-povijesno-psihološkim i filozofskim inklinacijama u umjetnosti. Kultura življenja, duhovnost i nadduhovnost, filozofija religije, tolerantnost spram svih oblika alternativnosti moderniteta svakidašnje su mu preokupacije, nadasve cijeni čistu, iskrenu, istinsku misao, razmišljajnost oživotvorenja i obogotvorenja u najširem smislu tih riječi, transcedentnu u svojoj krajnjoj smislenosti. Javljat će se poučnim pričama, iskričavim esejima, poetsko-filozofskim minijaturama, humoreskama. Najveća mu je nagrada ako, čitajući ga, makar i uzgred, dočitate ponajprije sebe, spoznate vlastiti alter-ego kao sukreatora svog božanskog Jastva.[/author_info] [/author]

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here