Što ako je sve što smo učili o podrijetlu civilizacije pogrešno? Bilo to zbog toga što su određeni dijelovi naše povijesti namjerno skriveni, ili zbog toga što imamo još puno toga za otkriti i sastaviti istinsku priču o našoj prošlosti, nova arheološka i geološka otkrića otkrivaju da su sofisticirane civilizacije vjerojatno postojale još u pretpovijesti.

Sve do nedavno, arheološka zajednica se držala stajališta da su počeci ljudske civilizacije započeli nakon posljednjeg ledenog doba, koje je završilo oko 9.600 godina prije Krista. Svi ljudski preci prije toga se prihvaćaju kao primitivni, necivilizirani lovci-sakupljači koji su bili nesposobni za komunalne organizacije i arhitektonski dizajn. Tek nakon ledenog doba, kada se ogromni ledeni pokrivač koji je pokrivao veći dio Europe i Sjeverne Amerike otopio, naši su ljudski preci počeli razvijati i usavršavati poljoprivredu, tvoreći složene gospodarske i društvene strukture, oko 4.000 godina prije Krista. Arheolozi vjeruju da su prvi gradovi nastali oko 3.500 godina prije Krista u Mezopotamiji, a ubrzo nakon toga, u Egiptu. Na europskom kontinentu, najstarije su megalitske građevine nastale oko 3.000 godina prije Krista, a popularni Stonehenge datira između 2.400-1.800 godina prije Krista.

To je otprilike uobičajena kronologija koja se uči u školama i u koju se u modernom društvu vjeruje. Pretpovijesne civilizacije poput Atlantide se smatraju mitovima.

Sve do sada. Novo istraživanje otkriva kako su civilizirani ljudi živjeli na Zemlji još u pretpovijesno doba.

“Sve što smo učili o podrijetlu civilizacije može biti pogrešno. Stare priče o Atlantidi i ostalim velikim izgubljenim civilizacijama pretpovijesti, koje arheolozi smatraju mitovima, mogu se pokazati istinitima. ” govori Danny Natawidjaja, dr.sc., viši geolog s istraživačkog centra za Geotehnologiju na indonezijskom Institutu Znanosti.

Od 2011, Dr. Natawidjaja i njegov tim rade na geološkom nalazištu u Indoneziji oko 100 km od grada Bandung. Značaj nalazišta prvi je put prepoznat još 1914-te, kada su otkriveni megalitni blokovi od bazalta oko velikog brežuljka. Nakon što je nalazište očišćeno, saznalo se da su blokovi formirani u pet terasa. Vjerovalo se da su se terase koristile za meditaciju i odvajanje od svijeta zbog duhovnih spoznaja. Nalazište se smatra svetim od strane mještana i nazvano je Gunung Padang, što znači “planina svjetlosti” ili “planina prosvjetljenja”. Procijenjena starost terasaste strukture je oko 1.500-2.500 godina prije Krista.

No ono što je Natawidjaja otkrio na Gunung Padangu je zapanjujuće. Brežuljak zapravo nije prirodno brdo, već 90 metara visoka stepenasta piramida. A ono što je još kontroverznije je to da je piramida starija nego što bi itko mogao zamisliti. Korištenjem radioaktivnog ugljika Natawidjaja otkriva kako se starost terase otprilike poklapa s onom već procijenjenom od oko 500 do 1.500 godina prije Krista. No korištenjem cjevastih bušilica uspio je doći do dubljih nivoa ispod površine megalita. Što bi dublje kopali, Natawidjaja je počeo otkrivati kako bazaltne strukture duboko ispod površine donose puno starije datume. Starost materijala na dubini od 90 metara i više, seže u vrijeme 20.000-22.000 godina prije Krista. Budući da je čovjek napravio megalite, tim su istraživanjem, Natawidjaja i njegov tim, stoga dokazali  da je pretpovijesna ljudska civilizacija postojala i u vrijeme ledenog doba.

“Ovo istraživanje otkriva kako je povijest koju učimo u školama i na sveučilištima zadnjih stotinjak godina pogrešna. Vrijeme je da prihvatimo kako je civilizacija, kao što sam tvrdio u svojem kontroverznom bestseleru iz 1995-te “Fingerprints of the Gods“, mnogo starija i mnogo tajanstvenija nego što smo mislili.” – Graham Hancock

“Gunung Padang nije prirodno brdo, već piramida koju je napravio čovjek, a porijeklo datira davno prije kraja zadnjeg ledenog doba. Budući da je građevina masivna i vrlo duboko postavljena, to svjedoči sofisticiranim građevinskim vještinama poput onih koje su korištene za izgradnju piramida u Egiptu ili najvećih megalitskih građevina Europi, što daje zaključiti da smo na tragu poprilično napredne izgubljene civilizacije.” Dr Danny Natawidjaja

Grčki filozof Platon je također vjerovao kako je napredna visoka civilizacija postojala i za vrijeme posljednjeg ledenog doba. Njegovi zapisani dijalozi s drugim znanstvenicima svoga vremena govore o Atlantidi i poplavi i potresima koji su je zadesili oko 9.000 godina prije Krista, što je u skladu s modernim znanstvenim spoznajama o brzom porastu razine mora pred kraj ledenog doba, 9.600 godina prije Krista.

gungung-padang-0 gungung-padang-1

Što se dogodilo s pretpovjesnim civilizacijama?

Nameće se pitanje: Što se dogodilo s pretpovijesnim civilizacijama? Zašto nisu preživjele razdoblje “Mlađeg Drijasa” koje datira iz 10.900-9.600 prije Krista? Poznato je da je Mlađi Drijas bilo vrlo kataklizmičko razdoblje na Zemlji, s ogromnom klimatskom nestabilnošću i zastrašujućim globalnim uvjetima. Znanstvenici su dugo raspravljali o ovoj misteriji kao i o razlozima masovnog izumiranja sjevernoameričke faune poput medvjeda kratkog lica i sabljastih mačaka koje datira oko 11.000 godina prije Krista. Je li ista misterija odgovorna za veliki pad broja ljudskog stanovništa i nestanak naprednih pretpovijesnih civilizacija?

Novo istraživanje koje su proveli geolozi diljem svijeta, uključujući i James Kennetta, profesora na Odsjeku za znanosti o Zemlji na Sveučilištu California u Santa Barbari, povezuje razdoblje Mlađeg Drijasa s kozmičkim događajem, poput sudara komete sa Zemljom. Međunarodni istraživački tim iz 21 sveučilišta i 6 zemalja je identificirao rašireno prisustvo nano dijamanata izvanzemaljske prirode na 32 lokacija u 11 zemalja, što se proteže na površini od 50 milijuna četvornih kilometara u cijeloj sjevernoj hemisferi.

Decenijama se raspravljalo o tome što je iskorijenilo brojne gigantske životinjske vrste koje su nastanjivale planetu prije 13 milenija, znanstvena zajednica je bila zbunjena savršeno očuvanim tijelima mamuta i njihovih mladunaca koji su se smrzli u nekoliko sekunda još uvijek žvačući svježu zelenu travu, prenosi portal Matrix World.

Osim mamuta, sličnu sudbinu su doživjeli i gigantski; veliki ljenivci, sabljasti tigrovi, špiljski medvjedi i druge neobične vrste čiji se ostatci nalaze diljem Kanade, Sibira, nekim špiljama po Siciliji, Alpama itd. O ovom potresnom i do sada misterioznom događaju se jako puno pisalo i špekuliralo, no on nije samo pogodio floru i faunu planete već je ostavio dubok trag i u brojnim ljudskim mitovima i religijskim tekstovima.

Znanstvenici su na bazi novootkrivenih dokaza shvatili da je prije 12.900 godina kometa udarila o planetu stvarajući kataklizmu čije posljedice osjećamo i dan danas. Do sada su pobornici udara nekog vanzemaljskog tijela imali jako puno problema objasniti da se nešto tako dogodilo, jer klasičnih dokaza kao što je krater ili dijelovi takvog tijela nikada nisu nađeni.

Umjesto toga diljem planete su nedavno pronađeni mikroskopski djelići otopljene stijene, koji se u stručnom jeziku nazivaju sferule ili nano dijamanti, oni su iskopani iz prastarih slojeva tla i jasno dokazuju silinu udarca koji se dogodio prije skoro 13 milenija. Mješavina ovih malenih komadića stijena je mogla nastati samo uz pomoć ekstremnih temperatura, koje su na površini naše planete mogle nastati jedino udarom ogromnog nebeskog tijela. Znanstvenici Američkog Geološkog Saveza (AGU) su po prvi puta javnosti prezentirali otkriće nano dijamanata 2007. godine, i to na mjestima prastarih arheoloških nalazišta, u sloju tla koji je zadnji put vidio svjetlost dana prije točno 12.900 godina.

Dodatna neovisna istraživanja o istoj temi su u javnost izašli 19.09.2012. u žurnalu PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences). Voditelj tima istraživača, prof. dr. Malcolm LeCompte sa Sveučilišta Sjeverne Karoline je potvrdio nastanak sferula na dodatnim nalazištima u: Novom Meksiku, Južnoj Karolini i Marylandu.

Dodatnim istraživanjem ledenih polja u istočnoj Kanadi, otkriveno je da je ta lokacija najvjerojatnije mjesto udara komete koja je toliko promijenila izgled Zemlje na kraju zadnjeg ledenog doba.

Iako se u školama djecu uči o udaru asteroida koji je izbrisao dinosauruse s lica planete, javnosti je malo poznata činjenica da su svi veliki sisavci nepovratno zbrisani prije 13 milenija, no na Američkom kontinentu je čak nestala i jedna vrsta ljudi, zahvaljujući istoj katastrofi, riječ je o ljudima iz kulture Clovis, visoko razvijenoj civilizaciji iz neolitika koja je nestala bez traga u iznimno kratkom vremenskom periodu.

Upravo su nalazišta kulture Clovis pomogla u identificiranju sferula, u slojevima neposredno iznad ostataka njihovih artefakata, znanstvenici su pronašli 30 puta više sferula.
Udarac komete također objašnjava nastanak Mlađeg Drijasa, perioda od 1.300 godina u kojem se pokazao nagli pad temperature na planeti, što se sada može objasniti naglim oslobađanjem ogromne količine energije nakon udara komete, s kojom se otopila velika količina ledenjaka, stvarajući potpuni kaos u termalinskim morskim strujama koje su kontrolirale planetarnu temperaturu. Nakon što su velike količine ledene glacijalne vode dospjele u more, poremetio se salinitet oceana i termalinske struje su tada nestale.

Ovaj mehanizam bi nas trebao zamisliti nad sličnom situacijom koju možemo vidjeti u našem današnjem svijetu, otapanje ledenjaka i globalno zatopljenje definitivno utječu i na termalinske struje u današnjim oceanima.

S druge strane mitovi i predaje o nesretnom kraju Atlantide se najčešće povezuju s neočekivanim klimatskim obrtom u Mlađem Drijasu, no za takva istraživanja većina znanstvenika nikada ne bi dobila potreban novac, jer opće prihvaćena znanstvena paradigma tvrdi da se društva razvijaju linearno, od jednostavnih ka složenijima, a ne kako neki moderni ‘znanstveni heretici’ i drevni spisi poput Veda, predlažu – ciklički s velikim periodima napretka i razaranjem na kraju ciklusa.

Izvor: themindunleashed.org