Ministarstvo zdravlja Novog Zelanda, ohrabrilo je stanovnike da jedu više veganske i vegetarijanske hrane u namjeri da se unaprijedi zdravlje stanovnika, te smanji štetnost proizvodnje životinjskih namirnica i lošeg utjecaja na klimatske promjene.

atma.hr – 52
Njihov izvještaj je otkrio različite načine, koji se mogu poduzeti za poboljšanje utjecaja na zdravstveni sektor i na okolinu, uključujući smanjenu upotrebu električne energije i vode.

Poljoprivreda je glavni izvor emisije stakleničkih plinova. Prema Ministarstvu za zaštitu okoline, ona čini 49% emisije stakleničkih plinova.

Izvještaj preporučuje smanjenu potrošnju mesa i mliječnih proizvoda, a veću konzumaciju biljne ishrane.

Naročito je proizvodnja crvenog mesa vrlo štetna za našu planetu. Pored toga što je potrebno puno biljne hrane za proizvodnju mesa, to zahtijeva i ogromne količine vode i zemlje za poljoprivredu i stočarstvo.

Svjetska zdravstvena organizacija nazvala je crveno meso kancerogenom grupom 2, što znači da uzrokuje rak kod ljudi. Druga istraživanja, otkrila su da konzumiranje crvenog mesa može povećati rizik od srčanih bolesti za 1000 posto više u odnosu na ishranu koja je bazirana na biljkama.

Ministarstvo zdravlja Novog Zelanda, poziva svoje stanovnike na promjene u ishrani, jer biljna ishrana ne samo da pomaže boljem zdravlju čovjeka, već i utječe na održivi razvoj okoline i planete.

Osoblje kafića, bolnica, restorana bi trebalo raditi na „razvoju alternativnih menija“ i „poticanju ishrane temeljene na biljkama“, kaže se u izvještaju ministarstva.

Također je predloženo da se više uzgaja svježe voće i povrće na licu mjesta.

atma.hr – 52
Vlada Novog Zelanda se na ovaj način bori protiv klimatskih promjena. Vegansko društvo Aotearoa, dobrotvorna organizacija koja pruža podršku veganima na Novom Zelandu i radi na podizanju svijesti o načinima života bez okrutnosti nad životinjama, podržala je inicijative Ministarstva zdravlja Novog Zelanda.

“Oduševljeni smo što je ova vladina inicijativa, posvećena rješavanju problema klimatskih promjena i zdravlja stanovništva tražeći od javnosti da smanji unos mesa i mliječnih proizvoda”, izjavila je Claire Insley, članica veganskog društva.

“Ako bolnice, kafići, restorani, firme, građani, mogu započeti uzgoj vlastitog voća i povrća na svojim zemljama ili na krovu zgrada, to bi neizmjerno pomoglo smanjenju rasipanja prirodnih resursa i borbi protiv klimatskih promjena pružanjem više zelenih površina, posebno u našim gradovima”, rekla je Insley i dodala da se nada da će i drugi javni sektori slijediti ovakav primjer svojim inicijativama.

Izvor: livekindly.com / Prijevod: ultra.ba

51 VEGAN 100%

VEGAN 100%

Vegan100

Knjiga za sve one koji žele jednostavne i prije svega ukusne recepte

Bez obzira jeste li početnik, želite samo isprobati veganstvo ili ste vegan u potrazi za novim, gurmanskim receptima ova će vas knjiga oduševiti.

Više od sto recepata u ovoj knjizi koja pršti bojama i okusima posvećeno je uživanju u hrani. Od osnovnih recepata za biljna „mlijeka„ preko jela za doručak, ručak ili lagani obrok do juha, užina, burgera i božanstvenih slastica i napitaka Gaz Oakley, profesionalni chef donosi ono najbolje u veganskoj kuhinji.

Cijena: 149 kn - Kupi ovdje

55 SLATKI VEGAN

SLATKI VEGAN

Slatki vegan

Cjeloviti gurmanski deserti za svaku prigodu

Majstorica u kreiranju zdravijih varijanti slastica s prirodnim zaslađivačima, svježim i organskim sastojcima, Dunja Gulin donosi nam u ovoj slatkoj kuharici maštovite, gurmanske recepte za svaku prigodu.

Hrskavi keksi, kremasti kolači, raskošne torte, slasne savijače, prhke pite i bogata dizana tijesta od prirodnih, cjelovitih sastojaka, bez mliječnih proizvoda, teških masnoća i šećera, zadovoljit će i najzahtjevnije sladokusce, a tu su i omiljeni klasici u zdravijoj varijanti kao što su tiramisu, zapečene palačinke i nezaobilazne zaherice. Sto posto okusa za sto posto gurmane.