Znanstvenici svašta istražuju pa tako i neke stvari koje su nekima uvijek bile jasne i bez istraživanja. No, valjda uvijek ima i onih kojim za sve treba dokaz. Stoga evo ga…

Znanstvenici su istraživali mogu li kokoši osjećati empatiju jer se oduvijek smatra da su kokoši glupe životinje. Tako se pokazalo da kokoši, i one u organskom uzgoju i one na farmama osjećaju empatiju jedne prema drugima, a posebice kada se radi o odrasloj kokoši i njezinim pilićima.

Najnovije istraživanje u Velikoj Britaniji, financirano od Biotechnology and Biological Research Council’s Animal Welfare Initiative, pokazalo je da kokoši imaju sposobnost empatije, odnosno da suosjećaju s tuđom boli.

U kontroliranoj studiji pilići su bili izloženi strujanjima zraka, što je izazvalo stresne reakcije kod njihovih majki – ubrzano bilo, smanjenu očnu temperaturu, povećanu pažnju, pojačano kokodakanje usmjereno prema pilićima.

Također, pokazalo se da je u farmskom uzgoju, nažalost jako često da se kokošima slomi noga, krilo i slično, što kod životinje uzrokuje bol, a sve druge kokoši u blizini reagiraju velikom dozom stresa i također – boli.

Istraživanje je od velike važnosti kada je u pitanju postupanje prema životinjama masovno zatočenima na farmama. Činjenica da suosjećaju i dijele bol drugih samo pojačava ionako užasne uvjete života kojima su kokoši izložene zbog proizvodnje jaja i mesa.

http://avadhuta.hr/zanimljivosti/838/novo-istrazivanje-potvrdilo-da-kokosi-osjecaju-empatiju

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here