Povezanost korupcije i farmaceutske industrije i više je nego poznata, a autori ovdje sve prebacuju na klimavost sustava, mogućnost zlouporabe i nonšalantnost doktorske struke. Soderbergh se već duže vrijeme ‘obračunava’ s establishmentom, još od ‘Chea’ i ‘Zaraze’, pa je ovo samo efektan nastavak.

Naslov filma:

Side Effects (2013) – Kriminalistički / Drama / Triler

Ocjena:

IMDB – 7.4 / MC – 75

Budžet:

30 milijuna dolara

Redatelj:

Steven Soderbergh – Redatelj kultnog ‘Seks, laži i videovrpce’ jedan je od najprepoznatljivijih redatelja današnjice. Ovdje je na efektan način želio staviti točku na i svoje redateljske karijere, te je to i većim dijelom i uspio. Teško je povjerovati da će ovaj pedesetogodišnjak zauvijek odustati od palice, pa ovo ipak nije posljednje što ćemo vidjeti od njega.

Glumci:

Rooney Mara – Glumica najpoznatija iz remakea ‘Strave u ulici Brijestova’, ‘Društvene mreže’ i teške zadaće s ponavljanjem uloge Lisbeth Salander iz ruku Noomi Rapace, ovdje je nastavila kvalitetne izvedbe. Prezentacija lica i naličja u potpunosti je uspjela, a kontakt od strane kultnog Terrencea Malicka konačna je potvrda njezine karijere.

Jude Law – Kada glumac koji je tek prešao četrdesetu donosi dojam kao da je u svijetu filma već ‘sto godina’, onda se mora ustvrditi da je u samom vrhu. Nakon uloga dr. Watsona i Karenjina, vidjeli smo ga u nešto drugačijem i daleko dinamičnijem aspektu, a rolu je odradio korektno, kao i uvijek.

Catherine Zeta-Jones – Atraktivna Velšanka je nakon trogodišnje stanke odlučila vratiti se u svijet filma, i to multiprodukcijom. Kada su takve uloge u pitanju, onda je potrebno birati isključivo one koje su sporedne. A Zeta-Jones se kvalitetom uspijeva nametnuti i u takvom okruženju. Kako vrlo dobro tumači fatalne poslovne žene, vjerojatno će uskoro prihvatiti i poneku glavnu rolu.

Film pogledajte:

Cinestar – Branimir Centar, Arena IMAX, Avenue Mall

Komentar:

Rijetko kada smo u prilici vidjeti film koji u ovoj mjeri tijekom radnje mijenja žanrove. Tako zapravo nikada ne znamo radi li se o drami ili punokrvnom trileru poput klasika iz osamdesetih. Povezanost korupcije i farmaceutske industrije i više je nego poznata, a autori ovdje sve prebacuju na klimavost sustava, mogućnost zlouporabe i nonšalantnost doktorske struke. Soderbergh se već duže vrijeme ‘obračunava’ s establishmentom, još od ‘Chea’ i ‘Zaraze’, pa je ovo samo efektan nastavak. Nažalost, kako stvari stoje, ovo bi ujedno mogao biti i posljednji film iz njegove bogate riznice.

Problem je ipak onaj klasični za ostvarenja bazirana na neočekivanim preokretima. Naime, u jednom trenutku počnemo sumnjati da bi tako širokopojasno ‘uvaljivanje’ uopće moglo biti izvedeno. Kako ne želim odavati prevelike spoilere, razumjet ćete o čemu se priča ukoliko sve pogledate. Atmosfera je dosta mračna i sjetna, baš kao da smo i mi gledatelji na tabletama i, ukoliko imate vremena za jedan prilično britak i ciljan film s odmakom od uvriježenog establishmenta i blockbuster filmografije – ovo je prava stvar za vas.

http://www.dnevno.hr/magazin/tv/84380-nuspojave-2013-kvalitetne-intrige-iz-farmaceutske-industrije.html

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 16.04.2013.
Slijedeća objavaDeklaracija o svjesnosti iz Cambridgea
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.