Svaka je misao mantra, svaki osjećaj u tijelu molitva, a disanje je Put Svjetla

OD BOGA NAS NE DIJELE MOLITVE I RITUALI NEGO TANKA ZAVJESA STRAHA

Življenje samo je meditacija. Ako smo ga svjesni. Naš je ego samo jedna misao koja se, kako bi preživjela, identificira s mislima prema kojima usmjerimo pažnju. Pažnja prerasta u namjeru, intenciju i svijest zaboravlja svoje početke kada je bila sve i u svemu. Sloboda se nečujno pretvara u patnju koju na kratko može prigušiti jedino zadovoljavanje beskonačnog niza želja koje su samo misli potrebne egu da bi preživio. Ta groznica tjera na sve smrtne grijehove: taštinu, pohlepu, zavist…No, učinak je te terapije privremen.

Život u svojoj materijalističkoj verziji znači ne prihvaćati ono što jest. Uvijek nešto činiti da bi se nešto promijenilo. Duhovnost je ne činiti ništa i prihvaćati što jest. No, iz toga su nastali pogrešni zaključci o egu kao neprijatelju kojeg treba eliminirati. Istina je da je ego izuzetno koristan instrument zahvaljujući kojem su napravljena velika otkrića i olakšan je život ljudima. Ego je, međutim, dobar sluga, ali loš gospodar pa ga treba staviti diskretno pod nadzor. Nakon što naučimo izmjenjivati stanja akcije i dubokog odmora u stanju čiste svjesnosti, kada na nas ego više nema utjecaja, jedino možemo biti zaista sretni.

NIŠTA izvana ne može biti učitelj. Projiciranje unutrašnjosti u vanjski svijet nas udaljava od Stvarnosti. Bez obzira da li se radi o bradatim guruima, umirujućim riječima svećenika ili primitivnom vjerovanju u „uroke“. Očajničko traganje za smislom izvan sebe je osuđeno na propast.
Obično hodanje otvara put najsloženijm spoznajama
Obično hodanje otvara put najsloženijm spoznajama

Međutim, većina ljudi ima prejake otiske u živčanom sustavu koje treba olabaviti kako bi mogli uopće krenuti na Put. Savršena metoda je obično hodanje, ali NE poznata budistička „meditacija u hodu“! Već sam pisao o tehnici E.M.D.R.-a kada micanjem očnih jabučica oslobađamo mozak od stresova. Da bismo to provodili sami trebamo jednostavno – hodati. Tako da osjećamo naizmjenično dodir lijevog i desnog stopala s podlogom. I tako ritmički prebacujemo živčane impulse iz jedne u drugu moždanu polovicu. To je E.M.D.R. u hodu. Pomaže nam i zvuk dodira stopala s tlom jer on stiže u naš centralni živčani sustav naizmjenično s desne i lijeve strane. Dodatna je korist da svjesnost dodira s podlogom predstavlja oblik refleksne masaže koja doprinosi fizičkom zdravlju. Ključan je ritam koji mora biti odraz „paketića Vremena“ koji određuju „valove Svijesti“. Adekvatni ritam za pojedinca može odrediti samo osoba s dovoljno iskustva.

Dr Herbert Benson – šokirao je svijet studijom koja pokazuje da najsvetije riječi (mantre) istočnjačkih tradicija mijenjaju moždane valove na isti način kao obične riječi kao banana i Coca Cola. Bensona posebno cijeni i sam Dalai lama
Dr Herbert Benson – šokirao je svijet studijom koja pokazuje da najsvetije riječi (mantre) istočnjačkih tradicija mijenjaju moždane valove na isti način kao obične riječi kao banana i Coca Cola. Bensona posebno cijeni i sam Dalai lama

Svaka je misao mantra. Jer mantra je riječ iz istočnjačkih tradicija čije iskustvo na sve finijim i finijim razinama stječemo u procesu vraćanja na njen izvor. A tome može poslužiti svaka misao. Dr Herbert Benson je šokirao spiritualnu zajednicu kada je objavio da mjerenja EEG-om „pokazuju da bija mantre imaju isto djelovanje na ljudsku svijest kao i ponavljanje riječi poput banana ili Coca Cola…“.

Svaka je molitva, bez da bude izrečena, poznata Stvoritelju. Ona mu je to bliža kao osjećaj nego riječ. Zato genijalni kršćanski svetac Meister Eckhart kaže: Ako je jedina molitva koju ste izrekli za života „hvala“, to je dovoljno….Nepružanje otpora onome što jest i puštanje protoka osjećaja bez prepreke jest jedini put do rješenja svakog problema. Glavna prepreka jest tipični paradoksalni stav izražen u „ja to ne mogu…“ i „to je prejednostavno da bi bilo istina…“ ili čak „to je prejeftino da bi vrijedilo…“.

Moderna znanost je dokazala ono što duhovne tradicije smatraju svetogrđem. Mada je točno. U tijelu onoga koji teži spoznajama koje uključuju ljudski mozak, a to su sve, mora postojati ravnoteža četiriju neurotransmitera: dopamina, serotonina, acetilholina i GABA-e. Pravilnom, jednostavno dijetom se ona može održavati. Unošenjem tzv. prekursora za navedene spojeve. Dakle, određenih aminokiselina kao tirozin, triptofan, treonin i nekih drugih.

Tome u prilog govori i jedna neortodoksna pretpostavka: Buddha se prosvjetlio nakon 6 godina meditacije ispod drva jedne vrste smokve (lat. Ficus religiosa). Uz duhovni napor koji je nesumnjivo bio presudan, vjeruje se da je jeo i smokve koje su padale pred njega. A one su iznimno bogate – triptofanom.

Drago Plečko
Prethodna objavaPovratak svojoj duhovoj prirodi
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop 04.12.2016.
Drago Plečko
Drago Plečko je rođen 1951. godine u Samoboru. Završio je gimnaziju te studij kemije u sklopu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Magistrirao je na istome fakultetu iz područja organske kemije – kemije prirodnih spojeva. Već u mladosti je imao interes za rubna područja znanosti, pa je puno putovao i istraživao pritom snimajući putopisne i dokumentarne filmove. Obišao je cijelu Hrvatsku i četrdesetak zemalja na četiri kontinenta. Uz stotine članaka, radijskih i televizijskih emisija autor je prvog TV filma o Međugorju na ovim prostorima, prvog filma o talijanskoj komuni Damanhur te, također, prvog filma o vodnjanskim mumijama i o mnogim drugim istarskim fenomenima.Sudjelovao je na brojnim svjetskim kongresima i konferencijama iz graničnih područja znanosti, te osobno upoznao gotovo sve svjetske relevantne duhovne učitelje u posljednjih 35 godina, od kojih je mnoge i intervjuirao. Autor je knjiga „Joga, bionergija, zdravlje“, „Droge - bič novog doba“. „Moji susreti s jogijima“ i koautor prvog hrvatskog subliminalnog CD-a „Moć podsvijesti“. Sudionik je niza istraživačkih projekata vezanih uz alternativnu i komplementarnu medicinu.Trenutno vodi nutricionističko-terapijsko savjetovalište u Samoboru i Zagrebu.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.