atma.hr – 47

Vedska zvučna vibracija om ili omkara, glavna riječ u vedskoj literaturi, osnova je svih vedskih zvučnih vibracija. Zato omkaru trebamo prihvatiti kao zvučnu reprezentaciju Svevišnje Božanske Osobe i rezervoar kozmičke manifestacije.“ Caitanya Caritamrita Adi 7.128

Om (aum/omkara) je osnovni princip svih vedskih mantri.

Predstavlja sveukupnost postojanja, kako materijalnog tako i duhovnog. Vibriranjem transcendentalnog sloga Om, osoba može dostići duhovno oslobođenje i spoznati Apsolutnu Istinu bilo u neosobnom, lokaliziranom ili u osobnom obliku, ovisno o želji onoga tko prakticira mantranje sloga Om.

Cijela kreacija je izašla iz tog praiskonskog zvuka. Stoga je on prisutan u svoj stvorenoj materiji: planetama, zvijezdama, u svim molekulama i pranama što prožimaju cijeli svemir.

Om je životno održavajuća snaga, ključ za otvaranje “Božjih vrata” i približavanje najvišoj kreaciji koji simbolizira prošlost, sadašnjost i budućnost i ono što je iznad samog vremena.

Om se smatra svetim zvukom i prvim zvukom stvaranja svemira , ali se također smatra i zvukom tišine. On predstavlja i najviši nivo božanstva i put ka prosvjetljenju.

Om sastoji se od tri razdijeljena zvuka i to od:

 • A – Akara
 • U – Ukara
 • M – Makara

Gospodin koji je poistovjećen sa zvukom (Sadba) javlja se u tri različita aspekta povezana u jednu cijelinu. A to su: stvaranje(srushti), odrzavanje(sthithi) i razaranje(laya). To su uloge božanskog trojstva: Brahme, Vishnua i Maheshvare i ta tri aspekta utjelovljenja su tri slova koja čine OM.

OM takodjer predstavlja Jastvo ili Atmu koja ima četiri stanja svijesti:

 • A – Budno stanje Jagath
 • U – Stanje sna Swapna
 • M – Stanje dubokog sna Sushupti

Četvrto stanje je Turya i ovo stanje je iznad ova tri a to je tišina (rezonancija koju ne cujemo) koja slijedi iza zvuka M. U tom stanju transcendentalne svijesti dotičemo izvor našeg bića, te spoznajemo Jastvo.

Četiri nivoa svijesti koja predstavlja OM:

 • donja linija predstavlja grublji nivo, svjesnost, budno stanje svijesti koje se zove Vaišvanara (‘a’ u mantri aum)
 • centralna linija predstavlja suptilni nivo, nesvjesno i stanje snova koje se zove Taijasa (‘u’ u mantri aum)
 • gornja linija predstavlja kauzalni nivo, podsvjesno, stanje dubokog sna koje se zove Pradjnya (‘m’ u mantri aum)
 • točka ili bindu predstavlja četvrto stanje, apsolutnu svijest koja obuhvaća i prožima prethodna tri stanja i zove se Turija (tišina nakon a, u i m u mantri aum)
 • luk ispod točke simbolizira odvojenost ovog četvrtog stanja koje stoji iznad, iako uvijek ostaje dio ostala tri stanja; prodiranje do Bindua konačno dozvoljava da osoba dosegne najviše iskustvo koje dolazi nakon buđenja Kundalini.

Om, privjesak na lančiću

Materijal: legura na bazi cinka; bez kadmija!

Veličina privjeska: 16 mm x 11 mm

Duljina lančića: 51 cm

Cijena: 129 kn

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here