Zbog mogućih komplikacija koje nastaju kao posljedica standardne higijene ušnih kanala, stručnjaci otorinolaringologije savjetuju da ostavimo da se uho samo od sebe očisti. Svi mi imamo isti ritual, odmah nakon tuširanja posežemo za štapićem za uši i tek kad ih zavučemo duboko i protrljamo osjećamo se potpuno čistim. No, stručnjaci pak smatraju da je održavanje higijene ušiju na taj način pogrešno!

Svjetski kirurzi glave i vrata preporučuju da sa štapićima za uši nikada ne čistimo vosak, jer on ima svoju svrhu u našem uhu. Ružna masa, medicinska poznata kao cerumen, ima zaštitnu ulogu u našem uhu. Vosak je taj koji ušni kanal održava čistim, jer prašina i prljavština mogu oštetiti opnu od bubnjića. Ta žućkasta mast ima antibakterijska svojstva, a podmazuje i kožu u ušnom kanalu.

Vjerovali ili ne, uši se same čiste jer pri pokretima vilice dok žvaćemo ili pričamo osušeni i stari cerumen se pomiče dalje od otvora uha. Do problema može doći kada štapićem za uho tu zastarjelu masu punu štetnih sastojaka potisnemo do djelova uha koji se ne uspijevaju sami očistiti. Tako potisnuti vosak može dovesti do nastanka gljivičnih, bakterijskih i virusnih infekcija unutarnjeg uha. To će potencijalno izazvati bol i neugodnosti, koje se mukotrpno liječe. Guranje zaštitnog voska sve dublje u ušni kanal može dovesti i do gubitka sluha.

Zbog mogućih komplikacija koje nastaju kao posljedica standardne higijene ušnih kanala, stručnjaci otorinolaringologije savjetuju da ostavimo da se uho samo od sebe očisti. Najbolje bi bilo da ništa ne sipamo u uho bez savjeta liječnika, koji će nam točno što bi točno trebali raditi. Čak i svi proizvođači štapića za uši preporučuju njihovo korištenje samo za vanjske ušne školjke.
Izvori:

dnevno.hr

telegraph.co.uk

commonhealth.wbur.org

livescience.com

 

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 23.07.2014.
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 24.07.2014.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.