Plastične boce na svojim etiketama uvijek imaju informaciju od koje vrste plastike su napravljene. Ova informacija je vrlo bitna jer plastika oslobađa u sadržaj boce kemikalije različitog stupnja opasnosti, prenosi uspesnazena.com.

Bilo koja boca na svojoj etiketi ima jedan od ovih simbola:

52
429410-R3L8T8D-650-1033-11-(1)

PET ili PETE

To su boce za jednokratnu uporabu. One mogu oslobađati u tekućinu teške metale i tvari, koji utječu na hormonsku ravnotežu čovjeka. PET – najčešće korišteni tip plastike u svijetu. Bitno je zapamtiti da je on namijenjen samo za jednokratnu upotrebu. Ako takvu bocu koristite za ponovno ulivanje vode, pripremite se za to da u vaš organizam mogu dospjeti neki alkalni elementi, i velika količina bakterija, koju PET-e obožavaju.

52
HDP ili HDPE

Ovo je vrlo dobra plastika, koja ne emitira, praktički, nikakve štetne tvari. Stručnjaci preporučuju, po mogućnosti, kupnju vode u takvoj ambalaži. I sigurno, i ekološki prihvatljivo: jer se sva ova plastika prerađuje. Ovaj tip plastike najčešće se koristi za čuvanje mlijeka, igračaka, deterdženata, i u proizvodnji određene količine plastičnih vrećica.

PVC ili V

Stvari od ovog materijala oslobađaju minimum dvije opasne kemikalije. Obje imaju negativni utjecaj na hormonalnu ravnotežu. To je meka fleksibilna plastika, koja se koristi za čuvanje biljnog ulja. Od nje se, također, prave blister pakiranja za veliku količinu robe široke potrošnje. Od nje se prave plastične cijevi i dijelovi sanitarija. PVC je relativno imun na izravnu sunčevu svjetlost i vremenske prilike, zato se, često, iz njega izrađuju prozorski okviri i crijeva za zalijevanje. Ali, ipak stručnjaci preporučuju uzdržavanje od njezine kupnje, ako se može pronaći alternativa.

LDPE

Ova plastika se koristi za proizvodnju boca i plastičnih vrećica. Ne oslobađa kemijske tvari u vodu, koju čuva u sebi. Ali sigurna je samo, kao ambalaža za vodu. Vrećice od ovog materijala u trgovinama i supermarketima je bolje ne kupovati: možete pojesti, ne samo ono što ste kupili, nego i neke vrlo, vrlo opasne kemikalije za vaše srce.

PO

Ova plastika je bijele ili prozirne boje. Koristi se kao pakiranje za jogurte ili sirupe. Polipropilen je vrijedan kao termoizolacija. Kada se zagrijava, ne topi se. Relativno je siguran.

PS

Često se koristi u proizvodnji plastičnih čaša za jednokratnu upotrebu, i kao ambalaža za pakiranje brze hrane. Ali, pri zagrijavanju, oslobađa opasne kemijske tvari. Polistiren – jeftina, laka i poprilično izdržljiva vrsta plastike, koja nije pogodna za duže čuvanje toplih namirnica i pića.

52
PC ili plastika bez posebnih obilježja

Ovo je najopasniji tip plastike. Koristi se kod proizvodnje boca za vodu i ambalaže za hranu. Kategorički se ne preporučuje čuvanje hrane i vode u posudama napravljenim od polikarbonata: oslobađa bisfenol A – poznatu tvar koja uništava vaš endokrini sustav. Potiskuje proizvodnju estrogen hormona.

I još nešto: prije nego kupite bilo što, u BILO KOJOJ plastičnoj ambalaži, dobro razmislite. Ipak je staklo najsigurnije.

uspesnazena.com

3 KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.