Vodeći nutricionisti često tvrde kako su konvencionalni proizvodi jednaki onim organskim. Ali nova studija nedavno objavljena u online časopisu PLoS (Public Library of Science) dokazuje suprotno i otkriva kako organsko voće i povrće sadrže puno više hranjivih sastojaka i proizvode bolje i zdravije tlo nego njihove konvencionalne kopije.

John Reganold, profesor znanosti tla na Washingtonskom državnom univerzitetu, koji je autor nove studije, sa svojim kolegama je proveo najopsežniju analizu te vrste na tlu dobivenom od komercionalnih proizvoda i na jagodama koje su tamo uzgojene. (Konvencionalne jagode, kao što mnogi znate, spadaju u voće koje je najviše tretirano i upija najveću količinu pesticida.)

Reganold i njegov tim su analizirali 31 različitih kemijskih i bioloških svojstava tla – uključujući DNA tla – i proveli su testove kvalitete, hranjivih vrijednosti i okusa na 26 različitih jagoda iz konvencionalnih i organskih polja. Ono što su otkrili je doista zapanjujuće.

Organske jagode sadrže daleko više antioksidansa, vitamina C i dobrotvornih polifenolskih sastojaka nego konvencionalne jagode, također imaju veći rok trajanja. Organske jagode također sadrže više suhe tvari po volumenu – znači više prave jagode – od onih konvencionalnih.

U nepristranom testu okusa, kušači su napomenuli da organske jagode imaju bolji okus, i po slatkoći ali i po samom okusu jagode.

Ali nije još sve gotovo. U testovima tla, organsko tlo se pokazalo vrlo bogatim sa ključnim hranjivim tvarima, enzimima, biološkim i kemijskim elementima, koji inače nedostaju u konvencionalnim poljima. Te tvari iz tla su neophodne za stvaranje hranjivog voća, ali isto tako i za održavanje zdravih uvjeta koji čuvaju i promiču integritet okoliša.

Studija je također pokazala da se organski proizvodi mogu uzgojiti sa jednakim – ili boljim – prinosima od konvencionalnih, ali bez štetnih kemikalija i pesticida koji uništavaju i ljudsko zdravlje i okoliš.

Jonathan Benson

Prethodna objavaUrbani poljoprivrednik – uzgojem vlastite hrane pojedinac uzima kontrolu u svoje ruke!
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 16.07.2013.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.