Tirkiz je moćan zaštitnik i iscjelitelj koji donosi sreću, radost i ljubav.

Diljem svijeta je cijenjen već tisućama godina zbog svoje prekrasne boje i snažnih pozitivnih kvaliteta te ga mnogi narodi smatraju svetim.

Američki Indijanci ga nazivaju “Nebeskim kamenom” i smatraju simbolom života. Legenda kaže da su Indijanci plesali i radovali se kada je kiša počela padati. Njihove suze radosnice su se miješale s kišom i pale na Majku Zemlju te je tako nastao Nebeski Kamen Tirkiz.

Vjerovali su da prima na sebe bolest, da ih štiti od ozljeda, daje uspjeh u lovu i hrabrost u borbi. Maje i Azteci su pak vjerovali da je tirkiz spoj nebeske i zemaljske vatre, simbol Boga vatre. Položaj osobe u društvu određivale su količine tirkiza kojeg su posjedovali.

Za budiste on je simbol neba, sveti kamen kojeg je Buda koristio u svom spiritualnom razvoju kao zaštitu od nepoznatih sila. Egipćani i Tibetanci ga također smatraju svetim kamenom. U drevnom Egiptu tirkiz je bio jedan od tri najviše korištena kristala, dok je na Tibetu i dan danas jako popularan i cijenjen.

Muslimani i stari Rimljani su ga koristili za iscjeljivanje i zaštitu od bolesti (rimski liječnici su nosili prsten s tirkizom na malom prstu), a Perzijanci su ga nosili kao nakit za zaštitu od bolesti i nesreća. Arapi tirkiz nazivaju “sretnim kamenom” i njime su ukrašavali konje vjerujući da time štite konje i jahače.

U Europi plavi tirkiz do 17. stoljeća nose skoro isključivo muškarci kao modni detalj, a kraljevi su ga nosili na svojim krunama u svrhu zaštite.

Ovaj prekrasan plavi kamen nam daje mentalnu i spiritualnu jasnoću te balansira muški i ženski aspekt. Osnažuje duh te donosi unutarnji mir i radost življenja. Idealan je kamen za putnike i avanturiste jer štiti od svih nevolja i ozljeda te daje hrabrost.
Tirkiz donosi sreću, bogatstvo i ljubav. U odnose unosi sklad, spontanost, radost i razumijevanje te se često poklanjao kao vjenčani dar. Vjeruje se da mijenja boju ako nestaje ljubavi ili ako partner vara te također da promjenom boje svog nosioca upozorava na opasnost koja mu prijeti.

Povezan je s petom čakrom te razvija komunikaciju, kreativnost i izražavanje, kao i psihičku senzibilnost te povezanost s onostranim. Pripadajući planeti su Venera i Neptun, element zemlja i zrak, a astrološki znakovi su Strijelac, Jarac, Vodenjak i Riba.

Ljekovita svojstva:

Tirkiz jača imunitet i sposobnost regeneracije, te pomaže kod liječenja mnogih bolesti (glavobolja, migrena, bolesti očiju, grla i probavnog trakta, upalni procesi…).

Vjeruje se da na sebe apsorbira negativnu vanjsku energiju te nas tako štiti od vanjskih negativnih utjecaja, bilo da se radi o negativnoj energiji ili štetnim tvarima i otrovima.

Čišćenje i punjenje

Tirkiz je osjetljiv na jaku i dugotrajnu sunčevu svjetlost, udarce, padove i ogrebotine. Ukoliko naglo promijeni boju nužno ga je što prije očistiti i napuniti.

Prazni se jednom mjesečno tako da se stavi u suhu posudu zajedno s komadićima hematita. Puni se pokraj gorskog kristala i bakra.

mini-bOrganza ogrlica s tirkiznim privjeskom

Organza kožne trake dužine 45 cm

5 cm dodatni lančić, crne boje s tirkiznim privjescima i elementima tibetanskog srebra

Prethodna objavaUživate u samoći, ali još uvijek želite pronaći partnera ili prijatelja?
Slijedeća objavaBhagavad-gita – Živjeli smo prije rođenja i živjet ćemo nakon smrti
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.