Izraz ‘toksični brak’ nije novost i vjerojatno ste ga i ranije čuli. Mnogi vjeruju da se takav odnos njima ne može dogoditi, no je li zapravo tako? Pročitajte osam putokaza koji mogu otkriti je li vaš brak takav da vas ne oplemenjuju nego čini nesretnima, piše Huffingtonpost.
1. Često plačete, znatno više nego ranije

Kad stanje psihe postane takvo da više ne vjerujete kako postoji izlaz iz začaranog kruga nezadovoljstva, često se događa da čovjek zaplače. Razlog je uglavnom osjećaj nemoći koji se širi i zahvaća vas u svim životnim situacijama kad ste sami (ili u društvu najbližih): na putu kući s posla, tijekom lijeganja na počinak, pranja suđa… Ponekad su naše podsvjesne emocije toliko jake da kroz suze nalaze način kako da osvijestimo stanje u kojem se nalazimo.

2. Supružnik/supružnica osuđuje skoro sve što činite

Ponekad se svi mi osjećamo kao da neke stvari ne smijemo izreći, no posve je drugačije kad vaš partner ‘skače’ na svaku izgovorenu riječ. Kritizira li vas više nego inače? Ako je odgovor potvrdan, to znači da je kritika postala osobna, pa čak i postala način napada na vas. Osjećate li potrebu da se povučete ili da jednostavno ništa što kažete nije dobro, možda je to znak.

3. Lažete prijateljima i obitelji o vašoj vezi

Većina nas bilo je u nekoj vrsti veze s kojom naši najbliži nisu bili zadovoljni (s kojom uopće jesu?). Ipak, znatno drugačije je kad od svojih najbližih tajimo vrlo važne stvari o našem partneru. Često se događa da najbliži pitaju je li s vama sve u redu, a ako često odgovorimo da jest, iako duboko u sebi znamo da nije i da se neće promijeniti nabolje, i to je jasan znak kvarnog odnosa.
4. Više nema toliko fizičkog kontakta

Dodir je osnovna ljudska potreba, na duhovnoj razini istovjetna vodi i hrani. Svi imamo potrebu osjećati tjelesnu povezanost, a to nekim parovima više ne događa. Ako vaš partner nema potrebu za nježnosti, odbija se povezati s vama na toj razini ili vas odbija kad ga želite zagrliti ili primiti za ruku, to znači da imate veliki problem.

5. Primjetili ste da ste se udaljili od prijatelja, obitelji pa i šireg kruga ljudi

Nekada je bilo uobičajeno barem jednom tjedno izaći nakon posla i biti u kontaktu s prijateljima. Danas vam je naporno do kraja odgledati epizodu nekad omiljenog serijala. To je vrlo indikativan znak. Telefonski razgovor s majkom dodatno vas frustrira, osjećate se kao da vas nitko ne razumije. Toksičnost u vezi manifestira se na mnogo načina, a jedna od njih je i depresija. Zbog toga treba biti jako oprezan.
6. Vrlo često zamišljate da ostavljate bračnog partnera

Ovdje nije riječ o bezbrižnoj maštariji nego o ozbiljnom i mogućem scenariju koji pruža osjećaj oslobođenja od okova. Ako vam takve misli često naviru i sve više govore da vam treba slobode i mira, ne odbacujte ih. Svi se bojimo ostati sami, no kad odnosi postanu nepodnošljivi na emocionalnoj i fizičkoj osnovi, prirodna reakcija je bijeg od patnje.

7. Komunikacija s partnerom postala je zlobna

Nekad vas je dignuta zahodska daska zabavljala pa je postala naporna zbog čega su znale izbiti i povremene razmirice, a danas biste je najradije istrgnuli i ostavili natpis “E, sad je spuštena!?!”? Čini se da su stvari izmakle kontroli. Kao supruge i supružnici svi smo barem jednom imali eskapadu iako većina nas izbjegava takve situacije jer ne želimo reći ili napraviti nešto što se više ne da popraviti. Ako te barijere više nema, izvjesno je da ni brak neće dugo trajati.

8. Ne možete se sjetiti kada ste zadnji put osjetili sreću i ispunjenje u braku

Ovdje je riječ o osjećaju koji u vama izaziva vaš bračni partner, kada ga pogledate i osjećate se spokojno, mirno i zadovoljno, kad i dalje osjećate da je on/ona stvoren za vas unatoč svemu što se proživjeli zajedno. Ako se taj osjećaj davno izgubio, možda biste se trebali zapitati oplemenjuje li vas taj odnos ili unazađuje. Svaki odnos treba graditi i njegovati, no pitanje je do koje mjere i koliko u njega treba ulagati, posebno ako trud ne daje rezultate.

Niti jedan brak nije savršen, no treba biti svjestan da većina navedenih znakova upućuje da nešto treba mijenjati. Prosudite sami, konzultirajte se sa stručnjacima, prijateljima kojima vjerujete ili članovima obitelji kako bi vam pomogli donijeti ispravnu odluku. U tom procesu upoznat ćete same sebe na način za koji ranije niste imali prilike.

Huffingtonpost/vecernji.hr

Prethodna objavaKako ukloniti netoleranciju prema drugim osobama?
Slijedeća objavaKako razviti istinski pozitivan stav?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.