Foto: Enrique Meseguer/pixabay.com

Vaš odnos više nije isti. Ne znate što se dogodilo … ali odjednom ne dijelite tu uzajamnu povezanost koju ste nekad imali i sada se osjećate potpuno sami.

Možda se osjećate usamljeno jer se dinamika vašeg odnosa promijenila zbog novog djeteta. Ili se možda osjećate usamljeno jer ste oboje toliko zaposleni i jedva imate vremena jedno za drugo.

Ili ste možda polako izgubili povezanost zbog netrpeljivosti i svađa koje su se nagomilale između vas.

No, bez obzira na razlog, jednostavno osjećate da vas vaš partner ne primjećuje. Ali zašto? Ako ste osjećate usamljeno u vezi, niste sami. Svaki par u jednom trenutku doživljava taj problem. A što je glavni uzrok te usamljenosti u vezi?

Misli.

Kako vaše misli utječu na stvarnost

Odrastanjem smo stekli niz štetnih uvjerenja o romantičnim odnosima. Naime:

  •     Moj partner je odgovoran za moju sreću.
  •     Moj partner je odgovoran za ispunjavanje svih mojih potreba.
  •     Ako moj partner ne čini ono što ja želim da on čini, onda on nije dobar za mene.

Drugim riječima, mi odnosima pristupamo s vrlo iskrivljenim obrascima razmišljanja koja su uvjetovana u nama od rođenja.

Atma ponuda: Biserna ogrlica Antique

Kada je u pitanju osjećaj usamljenosti u našem odnosu, skloni smo kriviti našeg partnera ili sam odnos zbog toga – i ono što se događa i ono što se ne događa.

Odvojite trenutak i razmislite o razlozima zbog kojih se možda osjećate usamljeno.

U stvari, možda želite uzeti prazan papir i podijeliti stranicu na dva dijela. Na jednoj polovici napišite: “Stvari koje se događaju u mom odnosu zbog kojih se osjećam usamljeno.” Na drugoj polovici napišite: “Stvari koje se ne događaju u mom odnosu zbog kojih se osjećam usamljeno.”

Vjerojatno ćete otkriti niz zanimljivih razloga zbog kojih se osjećate usamljeno u vašoj vezi. Često ti razlozi spadaju u sljedeće kategorije:

  • Vaš partner ne provodi dovoljno intimnog vremena s vama.
  • Vaš partner je manje brižan od vas.
  • Vaš partner je manje predan od vas.
  • Vaš partner ne obraća dovoljno pažnje na vas.
  • Vaš partner ne pokazuje zahvalnost za ono što radite.
  • Razgovori su isključivo transakcijski i nemaju dubinu.
  • Vaš partner ne brine o istim stvarima do kojih vam je stalo.

Jeste li primijetili nešto zanimljivo ovdje? Svi ovi razlozi isključivo upućuju na drugu osobu i nemaju nikakve veze s vlastitim mišljenjem.

U stvari, kada patimo, naše misli su zadnja stvar na koju ćemo obratiti pažnju.

Kako zaustaviti osjećaj usamljenosti u vezi

Najbolji način da dugoročno zaustavite osjećaj usamljenosti u vašem odnosu je da ispitate svoje misli u vezi toga. Mi smo skloni misliti da će nas netko tko nas voli osloboditi od samoće. No, to nije točno.

Koliko puta ste bili okruženi voljenom obitelji ili prijateljima, ali bez obzira na njihovu ljubav, još uvijek ste se na neki način osjećali nesretno? Ako je ljubav drugih doista ono što vas čini sretnima, ne bi se onda osjećali tako. Ista stvar vrijedi i za vaš odnos.

Koliko puta vam je u prošlosti vaš partner pružao ljubav, dobrotu i pažnju, ali još uvijek ste se osjećali jadno ili nezadovoljno zbog nečeg drugog u svom životu? Ako su ljubav i pažnja vašeg partnera ono što uistinu tražite, vi ne bi bili nesretni u tim trenucima.

Dakle, što je to što doista čini da se osjećate usamljeno?

Vjerovanje u vašim mislima.

Kada vjerujete mislima u svojoj glavi o tome kako vaš odnos “treba” izgledati ili osjećati, osjećate  se usamljeno. Evo primjera.

Vaš partner ima važan zadatak na poslu, a vi ostajete kod kuće cijeli dan i brinete o djeci. On se često vraća kući kasno i jedva provodite vrijeme jedan s drugim.

Uskoro postajete nezadovoljni jer  vam on ne daje istu razinu pažnje kao prije. Vi mislite u sebi: “Moj suprug bi mi trebao davati više pažnje i ne bi trebao provoditi toliko vremena na poslu.“

Zbog tog uvjerenja: “Moj suprug bi mi trebao davati više pažnje i ne bi trebao provoditi toliko vremena na poslu“, počinjete se osjećati nesretno i raste vaša netrpeljivost prema njemu. Vi krivite njega za svoju usamljenost.

Međutim, što bi se dogodilo da se ta misao nije pojavila? Sve bi bilo dobro. Ne bi vam smetalo što provodi toliko vremena na poslu. Ne bi se osjećali uvrijeđeno niti bi bili nesretni.

Ovaj primjer pokazuje kako vjerovanje u jednu jednostavnu misao može iskriviti cijeli svijet. To je razlog zašto je tako važno ispitati svoje misli.

Možete pregledati svoje misli postavljajući sljedeća pitanja. Ova pitanja samo će vam pomoći ako ste iskreni prema sebi:

1. Koja misao uzrokuje moje nezadovoljstvo? Imajte na umu da naše misli stvaraju emocije, a ne okolnosti.

2. Je li misao _________________ stvarno istina? Jesam li 100% siguran da je to istina? Drugim riječima, možete li apsolutno biti sigurni da će vaš odnos biti bolji ako se dogodi ono što vi mislite da bi se trebalo dogoditi?

Može li biti apsolutno sigurni da ćete biti dugoročno sretni, ako vaš partner prestane raditi nešto?

3. Kako bi moj život izgledao bez te misli? Drugim riječima, kada bi prestali vjerovati u misao iz koraka 1, kako bi se osjećali?

Realnost je da je život u potpunosti neutralan – ali naše misli o životu su one koje ga čine “dobrim/ lošim”, “ispravnim/pogrešnim”, “ružnim/lijepim”, “dostojnim/nedostojnim”.

To je možda u početku  teško razumjeti, jer  smo navikli vjerovati svojim mislima.  No, kroz samoistraživanje, malo po malo možete početi podizati veo koji vas odvaja od stvarnosti.

Vaša sreća je vaša odgovornost, a ne odgovornost vašeg partnera. No, preuzimanje samoodgovornosti nije pasivan proces već aktivan.

Ovdje su neke dodatne mjere koje možete poduzeti kako bi ojačali vezu:

1. Preuzmite inicijativu u stvaranju zajedničkog iskustva sa svojim partnerom.

2. Razbijte ciklus emocionalne odvojenosti tako što ćete provoditi neko vrijeme zajedno u danu,  na primjer, možete otići u šetnju, kuhati zajedno ili pogledati film.

3. Izrazite više zahvalnosti.

4. Izrazite fizičku intimnost npr. grljenjem, dodirom, poljupcem.

5. Naučite otvoreno podijeliti svoje misli i osjećaje sa svojim partnerom.

6. Potražite savjet ili pomoć ako vaš partner ima ozbiljan problem (kao što je ovisnost).

Atma ponuda: Polaris – polarizacijski disk

Imajte na umu da vas nitko ne može povrijediti osim ako vi to ne dopustite. Kada prestanemo osuđivati naše odnose i partnere, ostaje nam samo ljubav prema njima. I ironično, ljubav je sve za čim smo cijelo vrijeme tragali.

Sve što trebate učiniti je ispitati misli u koje vjerujemo.

Izvor: lonerwolf

Prethodna objavaKažu da su ovo 18 najvažnijih pitanja u životu!
Slijedeća objavaMnoge metode su preživjele milenije zato što daju rezultate kod onih koji su uporni
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.