Vječna je dvojba o tome posjeduju li biljke neku vrstu svijesti. U korist ove tvrdnje govori i istraživanje provedeno na Sveučilištu u Missouriju koje ukazuje kako biljke mogu osjetiti kada ih se jede jer tada pokreću obrambene mehanizme koji to pokušavaju zaustaviti.

Istraživanje je provedeno na biljci Talijin uročnjak(Arabidopsis thaliana), budući da je ona znanstvenicima već dobro poznata i istražena. Ova biljka iz obitelji Brassica se često koristi u eksperimentima, budući da je to prva biljka čiji su genomi sekvencionirani pa su znanstvenici s njom dobro upoznati.

Kako bi odgovorili na pitanje je li biljka svjesna kad ju se jede, istraživači su prvo precizno snimili vibracije koje proizvode gusjenice kada jedu lišće ove biljke, zbog teorije da biljke mogu osjetiti ili čuti vibracije na neki način. Kako bi istraživanje bilo pravilno provedeno, koristili su se i kontrolnim eksperimentom gdje su se u obzir uzele i druge prirodne pojave vibracija poput primjerice šuma vjetra. Do rezultata su došli vrlo lako, naime, biljka Talijin uročnik proizvodi ulje gorušice koje je blago otrovno i koje šalje ka lišću kako bi se udaljili grabežljivci. Tako je istraživanje otkrilo da biljke, kada osjete vibracije koje emitiraju gusjenice, šalju dodatne količine ovog ulja u lišće. No, važno je istaknuti da biljke to nisu radile kada su osjetile neke druge vibracije, poput spometnutih vibracija vjetra.
Istraživači ističu kako su prethodna istraživanja utvrdila kako biljke reagiraju na akustičnu energiju, poput glazbe, no ovo je istraživanje prvi primjer kako biljke odgovaraju na ekološki relevantne vibracije. Točnije, otkrili su da vibracije pri hranjenju signaliziraju promjene u metabolizmu biljnih stanica, stvarajući više obrambenih kemikalija koje mogu otjerati napad gusjenica.

Izvor: Business Insider, Daily Mail

Piše: Irena Dujmušić, Os Uma
Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop 20.05.2016.
Slijedeća objavaOsnovni principi slobodne volje
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.