Foto: Mysticsartdesign/pixabay.com

Prije nekih 10 godina, preplavljen osjećajima izgubljene i nađene ljubavi, tražio sam smjernice od starijeg budističkog učitelja.

Trebao sam jasnoću, pošto su granice između moje bivše i mene bile nejasne i nisu imale smisla.

Prije nego što smo finalno raskinuli proživjeli smo nekoliko bolnih mjeseci. Nakon nekog vremena  moje samopouzdanje je najzad ponovno uspostavljeno. Napokon se vratilo moje samopoštovanje, a uz to i spontanost i radost života.

To je bio trenutak u kojem sam upoznao djevojku koja je je također prekinula svoju vezu. Počeli smo se nalaziti i družiti i tada se moj um počeo poigravati sa mnom.

Vodstvo koje sam dobio bilo je jednostavno i izravno. Ne želeći slomiti moj ego, ali u želji da me usmjeri, budistički učitelj je rekao:

“Nemojte ovo shvatiti osobno, ali nju ne privlačite vi, ona ne želi provoditi vrijeme s vama: radi se o vašoj Buddha prirodi. Trebali bi moliti za njenu sreću, bez obzira na ishod.”

Mantrati bez obzira na ishod? Hmmm … to mi nije bilo baš lako za prihvatiti.

Ipak, prihvatio sam njegov savjet i nekoliko sati sam mantrao za njenu sreću, isprva nevoljko, kao osoba kakva sam bio na početku, kada sam bio odbijen. Međutim, nakon nekoliko dana nešto se promijenilo: njena sreća mi je postala jako važna. Odjednom je postala važnija, ali to nije bilo važno.

Atma ponuda: Nasmijani Buddha – privjesak od karneola za dobru sreću

Istina se pojavila na moj rođendan, koji je pao na kraj tjedna. Moja nova prijateljica je nenajavljena pozvonila na  mojim vratima rekavši da ima iznenađenje za mene. Njezina izjava da je zaljubljena u drugu osobu  jednostavno me ispunila radošću. Iskreno mi je bilo drago što je pronašla sreću.

Ako voliš nekoga –  moraš mu dati slobodu i onda to mora biti taj trenutak, pomislio sam. Ona se kasnije razišla s tom osobom, iako su ostali dobri prijatelji, ali to je druga priča.

Vezanost je vrlo ljudsko stanje. Smisleni odnosi postaju takvi jer su zamršeno isprepleteni. Međutim, još jedno budističko učenje je – koncept promjene. To je jedna stvar, a možda i jedina na koju se zaista možete osloniti. Kada se promjena dogodi, možemo se ili prilagoditi ili ćemo propasti.
U odnosu je vrlo teško nositi se s promjenama kada identiteti postanu povezani jedan s drugim. Teško se tome prilagoditi, ali kroz ove promjene mi se razvijamo kao ljudska bića.

Osim ako niste izgubljeni u bajkama, put prave ljubavi nikad nije lak, ali vjerujem da može biti uzbudljiv, progresivan i vrijedan. Moja trenutna partnerica i ja smo se razišli u kratkim vremenskim razdobljima u više navrata, kao rezultat promjene ili rasta.

Međutim, iz mog prošlog  iskustva, naučio sam da ljepota proizlazi iz otpuštanja. S jedne strane to vam uzima, ali s druge strane toliko daje. Željeti potpunu sreću bivšem partneru sigurno je jedno od najvažnijih altruistična djela. Davanjem dobivate.
Atma ponuda: Ogrlica – Unakit

Jedan moj prijatelj jednom je rekao da se nikad ne možete vratiti nazad. Sada to pobijam. Ako ste rasli tijekom procesa otpuštanja i ponovno otkrivate vječni plamen, onda ništa nije izgubljeno: upravo ste otključali vrata koja vode do skrivenog blaga.

To je, samo po sebi, nešto vrijedno čuvanja.

Izvor: elephantjournal

Prethodna objavaOrgonska Narukvica – Pamćenje/Učenje
Slijedeća objavaBožanski: Sladoled od lavande s tamnom čokoladom
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.