Novac, sreća, sreća, novac, sreća. Kakva je veza između dva pojma koja nam danas svima toliko znače i o kojima se priča u svakoj prilici i kontekstu? Ima bogatih koji nisu sretni. Ima sretnih koji nisu bogati. Oni sretni su sretni bilo punog bilo praznog novčanika, ali zato se velika većina bogatih ne može na sav glas pohvaliti ’Da, sretan sam’. Mnoga istraživanja su sve ovo potvrdila. Kao kad krenete u nabavku namirnica, tako možete i u kupovinu “sreće”, ne one dubinske – ovdje više pričamo o zadovoljstvu.

Ova kupovina je nešto drugačija, ali je ipak kupovina.
Kako vam novac može kupiti “sreću” odnosno zadovoljstvo?

1. Kupujte male stvari. Matematika je jednostavna – ako vas šalica čaja ili kave u društvu prijatelja čini  izuzetno zadovoljnim i ispunjenim, to znači da vas 365 ovakvih trenutaka u jednoj godini košta oko 3650 kn. Ovaj novac možete potrošiti na JEDNO putovanje ili nešto garderobe. Dobro je ako možete oboje, ali ako morate birati… Što će vas od ova dva učiniti sretnijim na godišnjoj razini? Svakodnevno zadovoljstvo ispijanja čaja s prijateljima je svakodnevna “sreća”, a putovanje je jedno i traje koliko traje…

2. Osjetite draži malih zadovoljstava. Idite u kino po kišnom danu, šetajte šumom s omiljenim sladoledom. Mnogo su sretniji ljudi koji uživaju u malim, zemaljskim stvarima nego oni koji misle da samo nešto veliko, skupo i neobično može donijeti istu takvu sreću.

3. Vježbajte biti u ’trenutku’ . Svi koji su aktivni i znaju uživati u trenutku, sretni su. To će vam potvrditi svatko tko se bavi jogom ili nekom fizičkom aktivnošću. Fokusiranje na jednu vježbu, disanje, trenutak… uče vas da to isto poštujete. Lutajući um je nesretan um.

4. Kupujte iskustva, a ne stvari. Ako si možete priuštiti, kupujte karte za koncerte ili avionske karte da bi otputovali i doživjeli nešto novo. Čak i televizor kupujete da bi uživali u novim slikama i zvucima koji su za vas nova iskustva.

5. Odlažite kupovinu i štedite. Danas vam na svakom uglu nude: ’Kupite sada, platit ćete kasnije’. Nemojte plaćati kasnije, ako sada ne možete. Planiranje kupovine i skupljanje novca za istu, donosi posebnu radost.
6. Slušajte malo što drugi govore. Koji film pogledati? Koju knjigu pročitati? Gdje ćete na odmor? Uvijek pitajte druge za preporuku. Ako su oni uživali u nekom filmu ili knjizi, možda ćete i vi. Ovako štedite vrijeme koje bi potrošili na izbor, a više ćete se veseliti projekciji ili čitanju jer, sudeći po drugima, velika je vjerovatnost da će i vas učiniti sretnim.

7. Trošite na druge. Ako uđete u prodavaonicu s namjerom da sebi nešto kupite, odustanite. Kupite prijatelju ili obitelji. Sreća je neizmjerna.

Prethodna objava10 ljekovitih biljaka koje možete uzgojiti kod kuće
Slijedeća objavaZveckanje oružjem, meteorološko ludilo, medijske malverzacije i zastrašujući znakovi vremena
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.