Polovne stvari, pored zdravstvenih sa sobom donijeti još mnoge druge neprilike. One uvijek sa sobom povlače energiju ljudi koji su ih prije koristili i sreće ili nesreće koja je njih pratila, stoga oprez, jer nikada ne možete biti sigurni da je ta energija pozitivna- tvrdi Feng shui.

Na nekim stvarima za kuću se ne isplati štedjeti odnosno, bolje je kupiti nove nego korištene. Ovdje ćemo se više osvrnuti na zdravstvenu stranu pa evo kojim polovnim stvarima ipak nije mjesto u vašem domu:
Krevetić za bebu, autosjedalica i kolica

Krevetići za djecu podnose puno “zlostavljanja” od strane mrzovoljne dječice. Znaju da budu rasklimani, a vi želite siguran krevetić za dijete. Prema jednom istraživanju koje je objavio “New York Times” problemi s nesigurnim krevetićima doveli su do 150 smrtnih slučajeva između 2007. i 2010. godine.

Kako ne biste izlagali bebu riziku, kupite nov krevetac. Kod polovnog nikada ne možete biti sigurni je li montiran u skladu sa uputama, a ne znate ni u kakvim je uvjetima čuvan nakon što su djeca vlasnika porasla. Ovo upozorenje možete zanemariti ukoliko ovaj komad namještaja preuzimate od osobe u koju imate stopostotno povjerenja za koju ste sigurni da ga je čuvala samo za vas. Ali uvijek morate kupiti novi madrac za bebu.

Čak i ako polovne auto-sjedalice i kolica djeluju ispravno, nije neobično da se rasklimaju, unutrašnja konstrukcija ošteti, ili da sistem za vezanje i kočenje popusti. Da ne biste riskirali i dovodili dijete u opasnost, uvijek kupujte nove sjedalice i kolica osim ako ne dolaze od provjerenih osoba koji su ih čuvali za vas.

Posuđe za kuhanje

Ovo je svakako nešto u što bi trebalo uložiti više novca. Pogotovo ako je riječ o posuđu s neprijanjajućim dnom. Već korišteno posuđe sigurno se oštetilo tijekom upotrebljavanja, teže ga je čistiti i postoji veća mogućnost od ispuštanja štetnih kemikalija.

Mikseri, blenderi, sjeckalice

Mikseri zahtijevaju da njihove oštrice budu super oštre i održavane kako bi što bolje radile. Ako kupite polovni mikser mnogo ćete više čekati da obavi posao, jer su oštrice tupe.

Tapacirani namještaj i tapeti

Teško je riješiti se ustajalog mirisa koji ima neki tapet i tapecirani polovni namještaj, bez obzira koje sredstvo za čišćenje koristili. S vremenom i korištenjem takve stvari se jednostavno istroše, napune prašinom, ao grinjama da ne govorimo.

Madraci, popluni i jastuci

Nikad, ali nikada ove stvari nemojte uzimati od drugih ili još gore, kupovati polovne. To nije vrijedno toga da riskirate mogućnost grinja, plijesni ili nečeg drugog što bi se u jastucima, polunima i madracima moglo naći. Stvarno ne želite spavati na tuđim grinjama, česticama kože i tjelesnim tekućinama. Osim toga, čak i najkvalitetniji madraci imaju rok trajanja od deset do 12 godina, a onda je vrijeme za novi.

Usisivač

Usisavači su jedno od kućnih pomagala koja se najviše koriste i ne traju vječno. Ako vam treba nešto što još uvijek ima snagu za usisavanje kako biste što bolje očistili prašinu u domu, najbolje je kupiti novi usisavač. Koristite Hepa filter za dodatnu zaštitu.

Automobilske gume

Kada su automobilske gume u pitanju, teško je procijeniti pravo stanje. Uzmite u obzir da sila prilikom sudara trajno remeti stabilnost guma. Zašto biste zbog nekoliko stotina kuna stavljali glavu u torbu svaki put kad sjednete za volan.

Laptop, aparat, kamera

Kada kupite novi laptop imate garanciju, što je prednost koja nije zanemariva. Također, kako je predviđeno da se ova računala nose, ne možete biti sigurni da prethodnom vlasniku laptop nije završio na podu, ili bio poliven kavom. Isto vrijedi i za foto-aparate i kamere.

Plazme i HD televizori

Popravka ovakvih modela je zaista preskupa. Bolje je da uštedite novac i plazmu kupite kada ćete si moći priuštiti novu uz koju, naravno, ide garancija.

Cipele

Ako vam se sviđaju cipele koje je neko već nosio, čak i ako je u pitanju vaša sestra koja tvrdi da ih više nikada u životu neće obuti, razmislite još jednom.
Obuća se formira prema stopalu vlasnika, a sigurno se ne želite boriti sa žuljevima i zadebljanjima na stopalima zbog polovnih cipela. Uz to, razmislite o prenošenju energija vlasnika jer su stopala posebno veliki provodnik energije i karme.

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 19.12.2014.
Slijedeća objavaPut znanja: kako Kinezi čuvaju svoje zdravlje
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.