atma.hr – 52
Ovisna ili Relativna istina se odnosi na onu istinu koja je, da bi postojala, ovisna o nekoj drugoj prethodnoj istini. Na engleskom se članovi obitelji nazivaju relatives. Zašto? Zato što smo međusobno relativni. Moj je otac relativan prema meni. Moje je postojanje relativno (ovisno) o njegovom postojanju, a njegovo je postojanje ovisno o postojanju njegova oca. Mi smo svi međusobno relativni, što znači da smo međusobno ovisni da bi postojali. To je Ovisna ili Relativna istina.

Ali izvor svih Relativnih istina ne može biti Relativna istina, ona mora biti Apsolutna ili Neovisna istina. U konačnici, ili sve proizlazi iz ničega ili sve proizlazi iz Apsolutne istine – sve ne može nastati iz neke druge Relativne istine. Stoga ako prihvatimo da sve proizlazi iz Apsolutne ili Neovisne istine – što je logičnije i znanstvenije od naše percepcije da sve proizlazi iz ničega – tada je potrebno proučavati tu Apsolutnu istinu. Bhagavad-gita je znanstvena studija te Apsolutne istine.

Kada dođemo na razinu Apsolutne istine, tada ne postoji ni početak ni kraj. To je zato jer je ona izvor svih relativnosti i transcendentalna je – iznad relativnosti.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here