Na prvi pogled izgleda nemoguće… kako to mi “bježimo od sebe”? Ipak, to je nešto što smo svi naučili. Razvili smo tu naviku u mladosti bez da smo pravilno razumjeli gdje nas to vodi. Pokušavamo pobjeći od sebe kako bi pobjegli od boli. Tražimo razne aktivnosti kako bi se zaokupili nečim drugim i zaboravili kako se osjećamo. Izgleda da to i funkcionira na kratke staze, ali to je suptilni otrov. Guši našu bol, ali i našu sreću.
Klasičan primjer:

Netko nam kaže nešto što nas uvrijedi i mi zadržimo tu emociju, iako nam ne pruža lijep osjećaj. A zatim potražimo nešto da zaboravimo taj osjećaj u nama. U našem suvremenom društvu ima bezbroj takvih opcija za bijeg.

Drugi način bježanja od bolne situacije je okriviti drugu osobu. Tu se javlja ljutnja i mržnja koje su iznimno moćne. Kada mrzimo nekoga ili nešto, naša pažnja više nije usmjerena prema nama, već prema nekome drugom. Ako bi bili usmjereni prema sebi, primijetili bi kako se jadno osjećamo dok se čvrsto držimo za mržnju, ali to nije njen smisao.

Mržnja znači okriviti nekog drugog za ono što osjećamo. Mržnja znači usredotočiti se na nekog drugog i odvratiti pažnju od sebe. Mi bježimo u svoju podsvijest kako bi smanjili bol te uvrede, dok istovremeno odgovornost prebacujemo na drugu osobu!

Kako se odnositi prema emocionalnoj boli na zdrav i pravilan način?

Iznimno je jednostavno, ali istovremeno i iznimno teško učiniti to zbog snažnih navika koje smo sagradili. Ako bi vam netko stavio u ruku vrući, gorući komad ugljena, što bi učinili? Možda bi ga držali i potražili rješenje na internetu? Možda bi otišli u lokalnu knjižaru i pronašli knjigu kako odbaciti vrući komad ugljena? Možda bi otišli na tjedni seminar koji održava osoba vješta u odbacivanju gorućeg komada ugljena?

Naravno da ne! Samo ga odbacite. Tako je i s emocijama, ali nismo ni malo naučeni kako koristiti naš um. Čak i ako ne možete lako odbaciti neku misao, dana vam je predivna tehnika koja je od pomoći. To je nešto vrlo lijepo i iscjeljujuće, a zove se opraštanje. Ako vas netko uvrijedi, samo si kažite sljedeće:

“Ova osoba me uvrijedila, ali ja ne želim dopustiti da to uništi moj mir. Razumijem da to što mi kažu govori više o njima, nego o meni. Oni prolaze kroz svoje poteškoće i nije im lako. Opraštam im za ovu uvredu.” Proces preobrazbe se odvija kada uistinu počnemo vjerovati i osjećati ovo što kažemo.

Problem čovječanstva je samo jedan, a to je nesvjestan život. Provesti cijeli dan izbjegavajući prepoznati kako se osjećamo i pokušavajući nemoguće, pobjeći od samih sebe.

241_4-steps-avoid-people_flash-300x168Ovo je korijen svih ovisnosti, ovisnost je pokušaj bijega od patnje. Ovisnost ne razvija samo ilegalna droga. Ovisni smo o budućnosti, o prošlosti, o hrani, o poslu, o filmovima, video igricama, Facebooku, internetu i mnogobrojnim drugim stvarima.

U suštini postoji samo jedna ovisnost – bijeg. Sve što nas odvraća od Ovdje i Sada je bijeg i potpuno nas uništava. Nije loše ponekad pogledati film, ali trebamo biti iskreni u vezi svojih motiva. Je li to izgovor da izbjegnemo neki osjećaj?

Ovo je vaš život! Ne pokušavajte pobjeći od njegovih ružnih trenutaka, jer ćete žrtvovati i lijepe trenutke. Prepoznajte glupost bježanja od sebe i umjesto toga okrenite se prema unutra. Tu se nalazi sva motivacija, inspiracija i sreća u najčišćem obliku koji postoji.

Will Harader, soundofheart.org
Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop 06.10.2015.
Slijedeća objavaKako djeluje molitva?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.