Zanimljivo je da su još 1976. godine u Rusiji zabranjene mikrovalne pećnice jer su mnoge studije pokazale loše utjecaje na zdravlje. Međutim, ta zabrana je ukinuta poslije Perestrojke u ranim 90-tima. Što su to ruski stručnjaci znali još tada, a mi neznamo? Što se događa sa hranom koju termički obradimo u mikrovalnoj pećnici? Ostaju li na njoj ikakve posljedice, osim činjenice da je zagrijana u vrlo brzom roku? Što se događa kada jedemo takvu hranu?

Autor: Marijana Katalinić
Izvor: Dnevno.hr

Mikrovalne pećnice koje su u hrvatska domaćinstva zapadnjačkom modom stigle prije 15-ak  godina, duboko su ukorijenjene u svakodnevnoj upotrebi. Većina ljudi u svom korištenju vjerojatno  nikada nije preispitala kakvo je djelovanje ovih pećnica na naše zdravlje. Zanimljivo je da su još 1976. godine u Rusiji  zabranjene mikrovalne pećnice  jer su mnoge studije pokazale loše utjecaje na zdravlje. Međutim, ta zabrana je ukinuta poslije Perestrojke u ranim 90-ima. Što su to ruski stručnjaci znali još tada, a mi ne znamo?  Što se događa s hranom koju termički obradimo u mikrovalnoj pećnici? Ostaju li na njoj ikakve posljedice, osim činjenice da je zagrijana u vrlo brzom roku? Što se događa kada jedemo takvu hranu?

Kakva je hrana iz mikrovalne pećnice, te kakve su posljedice konzumiranja iste?

Hrana ozračena u mikrovalnoj pećnici pomoću molekula vode i vrlo visokih frekvencija može vrlo brzo zagrijati hranu. Bez obzira na lakoću korištenja, treba imati na umu da je ovakvo tretiranje hrane izuzetno štetno. Posljedice konzumiranja ovakve hrane, isto kao i posjedovanje mikrovalne pećnice su iznesene u mnogim studijama koje potvrđuju štetnost, a mi smo ih saželi u 15 točaka.

 1. Hrana tretirana u mikrovalnoj pećnici gubi 60-90% svojih nutricionističkih vrijednosti te ubrzava proces raspadanja strukture hrane.
 2. Mikrovalovi pogoduju stvaranju uzročnika raka u mlijeku i žitaricama.
 3. Mikrovalovi mjenjaju temeljne supstance u hrani, uzrokujući probavne probleme.
 4. Mikrovalovi uzrokuju kemijske promjene u hrani koje mogu dovesti do neispravnog rada u limfnom sustavu i i nemogućnost tijela da se zaštiti od rasta tumornih oboljenja.
 5. Hrana iz mikrovalne pećnice povisuje postotak stanica raka u krvožilnom sustavu.
 6. Dolazi do uništavanja elementarnih supstanci u hrani – uništava slobodne radikale.
 7. Uzročnik rasta stanica raka u crijevnoj mikroflori, generalno degenerira perfidna stanična tkiva.
 8. Hrana iz mikrovalne pećnice smanjuje mogućnost tijela da iskoristi B vitamine, ali isto tako, C i E, minerale.
 9. Čak i okolina oko mikrovalne pećnice uzrokuje zdravstvene probleme.
 10. Meso koje je zagrijano u mikrovalnoj pećnici sadržava:
  • D-nitrozodietanolamin (poznati agens koji uzrokuje karcinom)
  • destabilizacija aktivnih spojeva proteina
  • stvara rak – uzrokujući agensima unutar proteina
 11. Emisije koje se oslobađaju uzrokuju promjene u kataboličkom ponašanju glukozida i galaktosida – elemenata u smrznutom voću kada se odmrzne na ovaj način
 12. Mikrovalovi mjenjaju kataboličko ponašanje alkaloida u biljkama
 13. Slobodni radikali koji uzrokuju rak formiraju se unutar molekula minerala u tragovima, naročito u korjenastom povrću
 14. Zahvaljujući narušavanju limfnog sustava dolazi do manjka imunosti
 15. Dolazi do manjka važnih vitamina i minerala koji bivaju uništeni u mikrovalnoj pećnici.

Više pročitajte na:

http://matrixworldhr.wordpress.com/2012/06/02/mikrovalne-pecnice-dokazane-opasnosti/

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/05/18/microwave-hazards.aspx

http://rense.com/general2/dangers.htm

http://elgringosalsero.hubpages.com/hub/The-Myths-About-The-Dangers-Of-Microwave-Ovens

Prethodna objavaTajne megalita
Slijedeća objavaBog i Njegovo ime se ne razlikuju
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

12 KOMENTARA

 1. Drva i ugalj takodje izazivaju rak, a strujno i magnetno pol5e lose utice na nervni sistem. Plin je los za disajne puteve., a termicki neobradjena hrana moze da nas hnficira. Najbólje je ne jestí.

 2. "Udruga ATMA
  Da, priznajemo the prijevod možda I nije najbolji pa tako postoje I neke kontradikcije. U svakom slučaju dodali smo nekoliko linkova na kraju teksta pa možete sami proučiti. Neki od ovih članaka imaju dosta stručnih podataka. Prva tri su protiv, a četvrti navodno pobija 'urbane mitove' o štetnosti mikrovalne."
  Родитељи малолетне деце, ако сте већ одлучили да експериментишете са СВОЈИМ здрављем због наводне уштеде времена, МОЛИМ ВАС, дозволите деци да о томе одлуче кад буду пунолетни (самостални)!

 3. jedino sto stvarno vredi u celom textu je.. slika…
  A ceo text ocito ima za cilj da pospesi prodaju el i plinskoh sporeta…
  🙂

 4. Da, priznajemo the prijevod možda I nije najbolji pa tako postoje I neke kontradikcije. U svakom slučaju dodali smo nekoliko linkova na kraju teksta pa možete sami proučiti. Neki od ovih članaka imaju dosta stručnih podataka. Prva tri su protiv, a četvrti navodno pobija 'urbane mitove' o štetnosti mikrovalne.

 5. Mikrovalna je smece a treba pusiti piti umjereno jer duvan I alkoho su ljek u paravoj dozi, a jesti sve I to je to a nismo svi rodeni iste kvalitete neko je slabija zdravlja od rodenja.

 6. JA SAM NAPROTIV PROCITALA NEGDJE< NE MOGU SE SJETITI CLANKA > DA TI MIKROVALOVI NE DJELUJU STETNO NA HRANU, A KOCE STATI UKRAJ SVIM NATPISIMA,, ALI ONAKO LOGICKI-NEKO NIKAD U ZIVOTU NIJE KONZUMIRAO CIGARETE I ALKOHOL, PA OBOLI OD RAKA PLUCA, JETRE,, OD MOJE RODICE MUZ NIKAD NIJE U ZIVOTU OKUSIO KAP ALKOHOLA, NIJE PUSIO, NIJE IMAO MIKROVALNU, PA UMRO U 45. G. ZIVOTA OD RAKA ZELUCA. SVE JE TO INDIVIDUALNO,, ISTO KAO STO NEKO CITAV ZIVOT KONZUMIRA DUHAN, KAFU, ALKOHOL I DOCEKA DUBOKU STAROST.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here