Foto: Rose-Lynn Fisher/themindsjournal.com

U 2010. godini, fotografkinja Rose-Lynn Fisher objavila je knjigu izvanrednih fotografija na kojima je bila pčela u posve drugačijem svijetlu.

39

Koristeći snažne mikroskope za skeniranje elektrona, ona je povećala mikroskopske strukture pčele za stotine, čak i tisuće puta, otkrivajući zapanjujuće, apstraktne forme koje su previše male da bi se vidjele golim okom, piše The minds journal.

U sklopu novog projekta pod nazivom “Topografija suza”, ona je koristila mikroskop kako bi nam pružila neočekivani pogled na jednu drugu poznatu temu:

Osušene ljudske suze.

1
Suze promjene, foto © Rose-Lynn Fisher, zahvaljujući umjetniku i galeriji Craig Krull, Santa Monica, CA

Počela sam projekt prije pet godina, tijekom razdoblja u kojem sam isplakala puno suza, zbog mnogo promjena i gubitaka – tako da sam imala višak sirovina”, kaže Fisher.

Nakon projekta s pčelama i u onom u kojem je gledala u fragment svog vlastitog kuka koji je bio uklonjen tijekom operacije, shvatila je da je „sve što vidimo u životu samo vrh ledene sante, u vizualnom smislu,” objašnjava ona.

„Tako sam doživjela trenutak kada sam odjednom samo pomislila – pitam se kako suza izgleda izbliza?”

39

Suze završetka i početka, foto © Rose-Lynn Fisher, zahvaljujući umjetniku i galeriji Craig Krull, Santa Monica, CA
Suze završetka i početka, foto © Rose-Lynn Fisher, zahvaljujući umjetniku i galeriji Craig Krull, Santa Monica, CA

Kada je stavila jednu od svojih vlastitih suza na slajd, osušila ju je i stavila pod standardni mikroskop – „Bilo je jako zanimljivo. Izgledalo je kao pogled iz zraka, kao da sam gledala krajolik iz aviona.”, kaže ona.

„Na kraju, počela sam se pitati –bi li suza tuge izgledala drugačije od suze radosti?  I kako bi ih se moglo usporediti sa suzom zbog luka?”

Ovo razmišljanje je završilo pokretanjem višegodišnjeg fotografskog projekta u kojem je Fisher prikupila i fotografirala više od 100 svojih suza i suza drugih volontera, uključujući i one od novorođenčeta.

39

Suze od luka, foto © Rose-Lynn Fisher, zahvaljujući umjetniku i Galeriji Craig Krull, Santa Monica, CA
Suze od luka, foto © Rose-Lynn Fisher, zahvaljujući umjetniku i Galeriji Craig Krull, Santa Monica, CA

Sa znanstvenog gledišta, suze se dijele na tri različita tipa, na temelju njihovog porijekla. Suze tuge i suze radosti su suze duševne tuge koje su potaknute ekstremnim emocijama, bilo da su pozitivne ili negativne.

Bazalne suze se kontinuirano ispuštaju u malim količinama (prosječno 0,75 na 1.1 grama tijekom 24-satnog razdoblja) kako bi rožnica bila podmazana. Refleksne suze izlučuju se zbog raznih iritacija – prašine, luka ili suzavca.

39

Sve suze sadrže različite biološke tvari (uključujući ulja, antitijela i enzime) koja se ispuštaju u slanoj vodi, ali Fisher je uvidjela da suze iz svake različite kategorije uključuju također i različite molekule.

Emocionalne suze, na primjer, sadrže proteinske hormone, uključujući neurotransmiter leucin enkefalin, prirodni analgetik koji se ispušta iz tijela kada smo pod stresom.

Osim toga, struktura koja se vidi pod mikroskopom uvelike je kristalizirana sol, a okolnosti u kojima se suza suši može dovesti do radikalno različitih oblika i formacija, tako da dvije psihičke suze s točno istim kemijskim sastavom mogu izgledati vrlo različito izbliza.

„Postoji toliko puno varijabli – tu je kemija, viskozitet, okruženje, brzina isparavanja i postavke mikroskopa”, kaže Fisher.

Suze tuge, foto © Rose-Lynn Fisher, zahvaljujući umjetniku i Galeriji Craig Krull, Santa Monica, CA
Suze tuge, foto © Rose-Lynn Fisher, zahvaljujući umjetniku i Galeriji Craig Krull, Santa Monica, CA

Kako je Fisher proučila više od stotine osušenih suza, počela je uviđati sve više načina na koje one sliče velikim krajolicima ili kako ih ona naziva „zračni prikazi emocionalnog terena”. „Nevjerojatno je kako su obrasci prirode toliko slični, bez obzira na veličinu”, kaže ona.

„Možete pogledati obrasce erozije koji su urezani u zemlju pred tisuću godina, a nekako oni ipak izgledaju vrlo slično razgranatim kristalnim uzorcima osušenih suza za koje je bilo potrebno manje od trenutka da se formiraju.”

39

Bazalne suze, foto © Rose-Lynn Fisher, zahvaljujući umjetniku i Galeriji Craig Krull, Santa Monica, CA
Bazalne suze, foto © Rose-Lynn Fisher, zahvaljujući umjetniku i Galeriji Craig Krull, Santa Monica, CA

Proučavanje suza tijekom toliko dugog vremena navelo je Fisher da na njih gleda kao na nešto više od samo slane tekućine koju ispuštamo tijekom teških trenutaka.

„Suze su medij našeg prvobitnog jezika u teškim trenucima, nepopustljivim kao što je smrt ili osnovnim kao što su glad ili pak kompleksnim kao što je proces sazrijevanja”, kaže ona.

„To je kao da svaka od naših suza nosi mikrokozmos kolektivnog ljudskog iskustva, kao jedna kap u oceanu.“

39

Suze smijeha, foto © Rose-Lynn Fisher, zahvaljujući umjetniku i Galeriji Craig Krull, Santa Monica, CA
Suze smijeha, foto © Rose-Lynn Fisher, zahvaljujući umjetniku i Galeriji Craig Krull, Santa Monica, CA

Imuno Boost paket: Kalinji ulje crnog kima, Citrofit kapi i Citrofit zubna pasta

Vrhunski prirodni proizvodi koji liječe, čiste i revitaliziraju vaš organizam. Povećavaju imunitet i odlična su pomoć kod velikog broja bolesti i zdravstvenih tegoba.

Kalinji – Ulje crnog kumina (kima) Čudotvorni lijek za sve ljudske bolesti, 30ml
Citrofit – Najučinkovitiji prirodni antibiotik, 30ml
Citrofit pasta – Bez floura, prirodni sastojci, 75ml

Cijena: 151 kn

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop 03.01.2018.
Slijedeća objavaŽivimo ono što vjerujemo da život jeste!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.