47

U raznim kulturama koje su nam prethodile, tijekom vjekova, stalno smo nailazili na ovog našeg dobrog prijatelja.

Pas je simbol vjernosti, odanosti, požrtvovanosti i plemenitosti. Upravo zato se ova inteligentna životinja oduvijek smatrala čovjekovim najboljim prijateljem – on je tu da sluša, razumije i pomaže svom vlasniku u najtežim trenucima.

Ovo se, svakako, ne odnosi samo na moderno doba. Neraskidiva veza čovjeka i psa datira još iz perioda staroegipatske kulture gdje je pas bio predmet kulta, a posebno mjesto je zauzimao bog smrti Anubis, predstavljen u obliku hrta.

U grčkoj mitologiji se srećemo sa psom Kerberom, čuvarom podzemnog svijeta, dok antički Rim također ima svoje svete pse, takozvane čuvare Vulkanove pećine. Dakle, povijesno gledano, pas je svuda oko nas – u mnogim pjesmama, umjetničkim djelima, na freskama, skulpturama.

Za psa se često kaže da je životinja na koju se u svakom trenutku možemo osloniti. Upravo te osobine mu dodjeljuje i Keltska mitologija, gdje je označen kao vjerni pratilac bogova i heroja.

Dresiran je za borbu, zna biti agresivan, ali mu Kelti pripisuju i iscjeliteljske moći, te ga dovode u vezu s onostranim.

Kada govorimo o kršćanstvu, pas se (zajedno s mačkom) smatra nečistom životinjom, ali mu se ipak dodjeljuje status životinje koja simbolizira vjernost i budućnost. Kinezi psa tradicionalno uzimaju za simbol radosti i sreće. Najpoznatiji u kineskoj kulturi je takozvani Fu-pas koji ne samo da štiti dom od loših ljudi, već istovremeno pruža zaštitu i od negativne energije.

Također, ne treba zaboraviti ni kineski horoskop, gdje je pas označen kao jedanaesti znak kojem se pripisuje ljubaznost, odanost, snalažljivost, velikodušnost i iskrenost. Kada se javi u snovima, pas se često povezuje sa prijateljstvima koja, ovisno od detalja samog sna, mogu biti stavljena na neku vrstu ispita. Isto tako označava i našu animalnu prirodu.

Kada već govorimo o zodijaku, spomenimo i da se u modernoj astrologiji pas povezuje sa planetama Mars i Jupiter, kao i znakom Djevice. Značajno mjesto zauzima i u Tarotu, gdje u psihološkom smislu predstavlja našu potrebu za povjerenjem, a također se dovodi u vezu i sa svim onim ljudima koji mogu pomoći osobi koja traži odgovore na tom putu. Možete ga pronaći na sljedećim kartama: Luda, Mjesec i Deset Pentagrama.

Pas je simbol odanosti, a osim odanosti pas simbolizira inteligenciju, poslušnost, zaštitu, suradnju i snalažljivost.

Pas ima moje srce, privjesak na lančiću

Materijal: 304 nehrđajući čelik

Veličina privjeska 3.1 x 2.9 cm

Duljina lančića: 51 cm

Cijena: 129 kn

Prethodna objava27.09. Zagreb – Predavanje: Karma i reinkarnacija
Slijedeća objavaMandala za energiziranje prostora – Akril, Unikat
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.