Foto: pixabay.com

Trenutačna situacija traži promjenu, nove pristupe i drugačiji odnos. Jer ono na što smo navikli više ne može na stari način. Na osobnom planu ovih dana moguće su neočekivane i stresne situacije, neke nove brige i problemi, ali i nesmotrene reakcije na iste. Odnosi su na udaru, ali i hijerarhijska struktura. Nestrpljenje nas i inače, a napose sljedećih tjedan dana, može skupo koštati. Zato krećite se korak po korak. Ne činite velike i nagle promjene.

atma.hr – 78
Planetarno vrlo buran mjesec lagano se privodi kraju, a na sam Badnji dan imamo i kulminaciju planetarnih zbivanja kojom zaokružujemo 2021.

Naime 24.12. događa se treći i posljednji za ovu godinu egzaktan kvadrat tj. napeta energija između Saturna iz Vodenjaka i Urana u Biku. Oba planetarna giganta su na 11* ova dva fiksna znaka a 11.* stupanj i predstavlja Uranovsku i Vodenjakovu simboliku i zapravo to je energija koja je obilježila cijelu 2021.

Uran, bog Neba tranzitira znakom svoga pada, u zemljanom je znaku Bika i jedini je od transcendentalnih planeta u retrogradnom kretanju. Saturn, bog Vremena i vladar zemljanog znaka Jarca nalazi se u Vodenjaku u Uranovoj kući i drugom znaku svoga vladarstva.

Transcendentalne planete predstavljaju događaje na mundanom planu i kada su u kontaktu s gospodarem Vremena – Saturnom ili gospodarem prostora – Jupiterom, tada i mi na planeti doživljavamo civilizacijske promjene. Npr. ove dvije planete posljednji put bile su u ovim energijama 1937., a sljedeći susret u ovoj energiji očekuje ih 2105.

Kako su Uran i Saturn u napetom kvadratnom odnosu, a Uran retrogradan, ponavljaju se situacije na mundanom planu koje su obilježile početak, sredinu i kraj ove godine. Nepredvidljivi bog neba i gospodar vremena u sukobu! A taj sukob mi na Zemlji osjećamo kroz razorne zemljotrese diljem planete, odrone tla, poplave, erupcije vulkana i pandemiju… Pobune su svuda oko nas (kako u Europskim državama, tako i na lokalnoj razini). Borba starog i novog se pokrenula i nastavlja se jer ovu energiju osjećat ćemo i tijekom sljedeće godine sve do listopada 2022. kada Uran i Saturn imaju posljednji kvadrat u sljedećih 84 g, dakle tek 2105.

Trenutačna situacija traži promjenu, nove pristupe i drugačiji odnos. Jer ono na što smo navikli više ne može na stari način. Najteže se osloboditi starih navika, ali kako stari obrasci više nemaju zeleno svjetlo za očekivati je puno snažnih prepreka za realizaciju i implementaciju novog. Kako na mundanoj, tako i na osobnoj razini.

atma.hr – 52
Na osobnom planu ovih dana moguće su neočekivane i stresne situacije, neke nove brige i problemi, ali i nesmotrene reakcije na iste. Odnosi su na udaru, ali i hijerarhijska struktura. Nestrpljenje nas i inače, a napose sljedećih tjedan dana, može skupo koštati. Zato krećite se korak po korak. Ne činite velike i nagle promjene. Strpljenje bi bilo ključ i rješenje kako bi se najbezbolnije prebrodili tektonski poremećaji koje donosi ovaj aspekt. Strpljenje s Uranom – pitat ćete?!

Probajte prvo prikočiti, a onda polako, korak po korak, lagano naprijed… KOME USPIJE NEKA JAVI!

Retrogradna Venera

I kao da nam egzaktan kvadrat Urana i Saturna nije dovoljan, eto malo i Venere da začini stvari. Naime Venera je nakon godinu i po direktnog kretanja opet u retrogradnom hodu, od 19.12. – 29.1.2022. i kao takva vraća nas u prošlost. Mišlju, riječju, djelom i propustom. Najpoznatiji efekt retrogradnosti Venere je povratak bivših partnera ili onih s kojima nas očekuju karmičke odrade. I kao da i to nije dovoljno (jer bivši su s razlogom bivši), opet se spaja s Plutonom, ali ovaj put u retrogradnom hodu!

Budući je Venera u kretanju unazad, ovo je aspekt ljubavi od tko zna kad i od tko zna gdje. Ovo je i slika Persefone, mlade djevojke kćerke božice Demetre koja je kušajući Nar, voćku bogova, odvedena u podzemni svijet i u strasni zagrljaj boga podzemnog svijeta Hada, strašnog Plutona. U tmini podzemnog svijeta i tamnim odajama Hada ostajala bi pola godine, a sljedećih šest mjeseci provela bi sa svojom majkom Demetrom na Suncem okupanoj Zemlji. Otud i imamo godišnja doba, naime kada bi Persefona bila u podzemnom svijetu, Demetra bi zaledila svoje emocije, a zemlju bi okovala zima, od njene tuge opalo bi svo lišće i usahli svi plodovi. Kada bi Persefona izašla iz podzemnog svijeta i dolazila k majci, tada bi i samo Sunce obasjalo zemlju, postalo bi toplo, a vegetacija bujala u svoj svojoj punini- proljeće, ljeto, jesen. Ovom starogrčkom legendom fenomenalno je simbolički opisan kontakt Venera/Pluton.

atma.hr – 78
Sretan rođendan dragi Jarčevi

A kada smo kod Sunca, znamo da tranzit Sunca i inače ima veliki značaj u astrologiji i astrološkim tumačenjima. Sunce je 21. prosinca u 17h promijenilo znak i iz avanturistički nastrojenog i veselog znaka Strijelca prešlo u znak ozbiljnog, ambicioznog i odgovornog Jarca! Energije na kolektivno nesvjesnom se značajno mijenjaju, a dodatno ovom promjenom znaka označavamo i promjenu godišnjeg doba. Kalendarski nastupa zima, naravno na „našoj“ strani Zemljine polutke. 21.12 je bio dan najdulje noći (traje oko 15h) i dan kada svjetlo dana najkraće traje (oko 8h). Ali, već za koji dan, točnije od 25.12. dani postaju sve dulji. Zato kršćani upravo u ovom periodu proslavljaju svoj najveći blagdan rođenja Krista!

banner za knjige PODIGNITE SVOJU VIBRACIJU

Dan zimskog solsticija stare civilizacije slavile su kao veliki praznik. Jer dan najdulje noći simbolički predstavlja smrt (pomračenje svijesti), a odmah potom slijedi novo rođenje. Ove godine prelazak Sunca u znak Jarca odvija se u zanimljivim energijama, u energiji kvadrata njihovog vladara Saturna s rx Uranom u Biku kao i pod energijom rx Venere u konjunkciji s Plutonom. Ove energije Jarčevima u znaku i podznaku, kao i svima s osobnim planetima u znaku Jarca donijeti će sublimaciju proteklih nekoliko (teških) godina i od proljeća napokon i konačno okretanje novog lista i nove stranice u životima.

Podsjetit ćemo se što Sunce u znaku Jarca donosi svome vlasniku. Osobe sa Suncem u Jarcu opisujemo kao ozbiljne, disciplinirane i ustrajne. Uz to ide i oprez, ali i štedljivost pa i doza pesimizma. Na Jarčeve se možemo osloniti i pouzdati u njihovu vjernost! A od njih možemo učiti razvijati strpljenje, dosljednost kako prema sebi tako i prema drugima kao i prema situacijama i okolnostima. Naravno da uz to ide i odgovornost koja vodi do samog vrha!

Sretan vam Solarni povratak dragi Jarčevi!

atma.hr – 52
SRETNI BLAGDANI SVIMA

Svima koji obilježavaju ove blagdanske dane po Gregorijanskom kalendaru želim čestit, sretan i veseo Badnji dan kao i najveći kršćanski blagdan, blagdan kojim se obilježava ono što je najvažnije u životima svih nas… djeca, obitelj, vjera i ljubav! Sretan i blagoslovljen Božić svima koji slave, ali i svima ostalima želim da ove dane provedemo u miru i vjeri, uz svoje najmilije i svoje ljubljene! Sretni blagdani!

Tomislava Horvat / Astrologija Pallas