Foto: pixabay.com

Dio današnjeg konzumerističkog svijeta tjera nas da želimo više, da kupujemo više, da gomilamo, impulzivno djelujemo, da trošenjem rješavamo naše probleme, stvaramo udobnost kroz kupovinu, tražimo uzbuđenja kroz putovanja, da činimo više i budemo više.

Što bi se dogodilo kada bismo prestali željeti više i kupovati više? Kakav bi život bio kada nam sve to ne bi bilo potrebno?

Zamislite život u kojem bi mogli uživati u jednostavnim, besplatnim užicima poput šetnje u prirodi, meditacije, čitanja knjige, pisanja. Kada bi manje kupovali, manje bi bili dužni, manje bi nereda stvarali, manje bi brinuli. Bile bi nam dovoljne manje kuće, manji prostor za skladištenje.  Možda bi čak manje radili, osim ako to nije nešto što volimo raditi.

Ne govorim da se možemo osloboditi od svih želja. Barem ja još to nisam naučila. Ali što ako bismo mogli prepoznati svoje prohtjeve i što kada ne bi bili vođeni njima?

Što ako bismo ih mogli otpustiti kad nam ne pomažu i kada bi umjesto toga bili zadovoljni s onim što imamo? Osobno to istražujem. Podijelit ću s vama neke stvari koje iz mog iskustva funkcioniraju, uz napomenu da još uvijek učim i da mi se još uvijek dogodi neuspjeh. Imam puno toga za naučiti, ali evo što sam naučila do sada:

Prepoznajte poriv za kupnjom kada se pojavi, želja da učinite ono što i drugi ljudi rade, potreba za rješavanjem problema kupnjom stvari. Naučite prepoznati taj impuls i recite: “Ah, imam potrebu za kupnjom!” Samo ga prepoznajte.

Atma ponuda: Ogrlica – Amazonit

Shvatite da taj impuls nije naredba, samo osjećaj koji se javlja kao i svaki drugi, privremen je, kao i oblak u prolazu. Promatrajte ga, osjećajte ga,  ali znajte da će proći.

Postavite ograničenje na količinu stvari koje ćete imati. Ja sam eksperimentirala s ograničenjem odjeće, odlučila sam imati onoliko odjeće koliko stane u jednu torbu, ali možda vi možete privremeno  postaviti ograničenje od 33 osobne stvari, količinu koja stane u 1 ormarić, itd. Ovo ograničenje nije fiksno, ali podsjećati će vas prije nego kupite nešto da već imate dovoljno.

Promatrajte sadašnji trenutak kao dovoljan. Želja za kupovinom, za doživljavanjem onoga što drugi doživljavaju… sve to proizlazi iz ideje da ovo što imamo u sadašnjosti nekako nije dovoljno. Nismo zadovoljni s onim što smo, s onim što imamo, s onim što je pred nama … želimo više.

Ali ja sam usvojila ideju da je sadašnji trenutak dovoljan. Već sam dovoljno dobra. Nema potrebe da budem nešto više od toga. Kad imam poriv za kupovinom, razmišljam o onome što je ispred mene i pokušavam shvatiti kako je to dovoljno.
Uživajte u jednostavnim stvarima. Dovoljno svega već imamo ispred nas, sada, ne treba nam više. Možemo ići u šetnju, sjesti i čitati knjigu, napraviti sklekove ili raditi jogu, možemo pisati ili svirati, razgovarati s nekim ili ne raditi ništa i vidjeti kako je to.

Možemo hodati bosi po travi, popiti šalicu čaja, stvoriti nešto novo, naučiti nešto novo, biti znatiželjni o životu koji je pred nama. To je divno, bez potrebe da se kupi nešto više ili dobije više.

Konačno, shvatite da je to praksa koja je u tijeku. Iz mog iskustva, ne možemo se samo osloboditi želja i onda je stvar riješena. Otpustite jednu želju, vratite se u sadašnji trenutak, cijenite to, nađete  zadovoljstvo u onome što već postoji … A onda malo kasnije, pojavi se druga želja.
Atma ponuda: Ogrlica – Unakit & Gorski Kristal

To se događa zbog oglašavanja, web stranica, časopisa, društvenih mreža, gledanja vijesti, zbog  razgovora s ljudima, zbog prolaska pokraj popularne trgovine, itd.

Želje će se uvijek pojavljivati, ali mi ih možemo prepoznati, dopustiti im da odu…

Biti zadovoljni sa dovoljnim sadašnjim trenutkom.

Izvor: awakeningpeople

Prethodna objavaEnergetski slatki zalogaji prepuni proteina – Odlični prije i poslije vježbanja!
Slijedeća objavaŠto je ‘duhovna snaga’?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.