Fizički rad (na svježem zraku) ima niz pozitivnih utjecaja na zdravlje čovjeka. Spomenut ću neke od njih: fizičkim radom, osobito onim malo intenzivnijim, efikasno se regulira krvni tlak, mišićni je rad i odlična prevencija protiv šećerne bolesti. Zatim, fizičkim radom povećavamo količinu dobrog i smanjujemo količinu lošeg kolesterola u nama, te se tako smanjuje težnja krvi za zgrušavanjem čime se smanjuje mogućnost začepljenja naših krvnih žila. Mišićnim radom jačaju se naše kosti i zglobovi, jača se imunološki (obrambeni) sustav. Također je tjelesna aktivnost neophodna u liječenju od depresije i tjeskobe. Kad smo fizički aktivni bolja je funkcija našeg mozga, bolje su naše mentalne sposobnosti, naš um je bistriji!

Svi ovi pozitivni učinci tjelesne aktivnosti nastaju uglavnom jer se poboljšava protok krvi bogate kisikom kroz naše najsitnije krvne žile tj. kapilare, pa se bolje hrane i obnavljaju sve naše tjelesne stanice. Što se više gibamo bolja je cirkulacija krvi u nama.

Osim ovih fizičkih učinaka, najveća je korist fizičke aktivnosti zapravo na duševnu komponentu našeg bića. Tijekom fizičkog rada, osobito uz druženje i osmijeh, u našem organizmu izlučuju se tzv. prirodni narkotici; hormoni sreće i zadovoljstva (primjerice melatonin). Izražavanje pozitivnih emocija ima izrazito moćan utjecaj na cijeli naš organizam, naročito u kombinaciji s tjelesnom aktivnošću.

Znamo da je kronični stres jedan od vodećih problema suvremenog čovjeka. Čovjek se osjeća umorno, preopterećeno, iscrpljeno. Stres djeluje razarajuće na svaki aspekt našeg bića (fizički, mentalni, društveni i duhovni). Što je stres? Da li su to problemi, brige i obaveze kojima smo izloženi? Ne, to nije stres! Bez obzira u kako teškoj situaciji se nalazimo. Nego, stres je ono kako naša osobnost reagira na te utjecaje.

Svi ti utjecaji izvana neophodni su dio produktivnog života svakog od nas, i zapravo nas drže u stanju probuđenosti. Bitno je samo kako čovjek reagira na to što mu se dešava. Da bismo ispravno reagirali moramo po mogućnosti učiniti sljedeće: prije svega iskreno posvjestiti sebi koji su to stresni faktori u našem osobnom životu. Zatim, čuvati dobro zdravlje jer zdraviji organizam bolje odgovara na stres. Biti posvećeni nekome cilju koji nije materijalan nego duhovan jer mi smo prvenstveno duhovna bića; npr. pomaganje drugima, podizanje djece, briga oko starijih roditelja, općenito društveno koristan rad.

I najvažnije od svega – biti radosni i zahvalni za svaki novi dan koji doživimo, koji nam je poklonjen.

dr. Saša Đaković

Responsive text-61
23 TESLINA PLOČA

TESLINA LJUBIČASTA PLOČA

Generator pozitivne energije

Originalna Teslina ljubičasta ploča, ionizirana - jedno od najpoznatijih sredstava u alternativnoj medicini!
Sprječava razvoj bolesti, umanjuje stres, pospješuje opće raspoloženje, diže vibraciju.
Ubrzava duhovni razvoj i oživljava proces regeneracije stanica.

Cijena: 299 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaOtpuštanje emocija pomoću joge
Slijedeća objavaNarukvica Power – Hematit i vulkanska lava
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.