Nasuprot uvriježenom mišljenju da je pozitivno razmišljanje najbolji put do cilja, najnovija studija je ukazala na nešto sasvim suprotno.

Naime, provođenje dosta vremena u razmišljanju o snovima i nadanju, zapravo vas može “odvući” od provedbe konkretnih aktivnosti koje vode do ostvarenja cilja, prenosi nymag.com.

Nakon višegodišnjeg istraživanja, psihologinja sa Sveučilišta u New Yorku, Gabriele Oettingen, ukazala je na, takozvani, plan od četiri koraka – metoda woop:

wish (izbor), outcome (ishod), obstacles (prepreke), plan (plan)
Korak broj jedan

Prvo, definirajte svoj cilj. “Razmislite o konkretnoj želji. Što je to što zaista želite?”, objašnjava Oettingen.

To može biti velika novogodišnja odluka, poput skidanja viška kilograma. Međutim, može se raditi o jednoj sasvim maloj stvari na dnevnoj razini.

“Ja to radim svako jutro za naredni dan”, kaže psihologinja. Ne mora to biti neka velika stvar, samo je bitno da to zaista želite i da je realno.

Korak broj 2

Ovdje vam je potrebno malo pozitivnog razmišljanja.

Imajući na umu svoj cilj, postavite si pitanje: Ako u potpunosti ostvarim želju, koji je najbolji mogući ishod? “Često je riječ o osjećanju”, kaže psihologinja.

“Definirajte taj ishod, potom ga u glavi zamislite. Kada jednom u glavi stvorite sliku ishoda, zaista se” bacite “na ostvarenje istog”, dodaje ona.

Korak broj 3

Mnogi ljudi se upravo na koraku broj dva i zaustave. Sanjarenje i maštanje je zaista lijep osjećaj, ali se nakon toga treba vratiti u realnost.

“Tada se treba zapitati što je to što vas koči da i u relanosti iskusite taj osjećaj ispunjenja cilja, taj ishod o kojem maštate?”, kaže Gabriele.

“Ono što vas koči su najčešće emocije, loše navike … Zamislite ih u glavi”.

Korak broj 4

“Jednom kada u glavi posložite i zamislite te prepreke, shvatite što vam je potrebno da biste ih prevazišli. Koristite se pitanjem “što ako?”.

Ova metoda pomogla je mnogima u postizavanju manjih i većih ciljeva, boljeg uspjeha, kod problema u vezama, u stjecanju zdravih navika, a posebno se pokazala djelotvorna kod podizanja samopouzdanja, prenosi nymag.com.
Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 10.05.2015.
Slijedeća objavaEgo i eneagram: Metode za duhovni i psihološki rast
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.