GMO proizvode možete izbjeći ako pažljivo čitate deklaracije-otkrijte u ovom tekstu kako! Na policama hrvatskih trgovina sve je više proizvoda koji se otvoreno reklamiraju kao FREE GMO proizvodi. S obzirom na to da se oni reklamiraju kao proizvodi bez GMO, znači li to da su svi drugi proizvodi bez istaknutog znaka – GMO? Pa, zapravo i znači. Ili su GMO u potpunosti ili su neposredno GMO. Evo zastrašujuće činjenice: pravi utjecaj genetski modificirane hrane na ljudsko tijelo nikada nije znanstveno potvrđen – ali 80 posto naše pakirane hrane sadrži DNK-manipulirane sastojke!

Da sve bude još gore, genetski modificirana hrana (obično nazvana „GMO„) nije označena kao takva, što otežava vaš napor da je izbjegnete. Zahtjev za označavanjem takvih namirnica je poražen uz pomoć globalnih proizvođača hrane, ali i svjetske zdravstvene organizacije te Monsantovih lobista.

Znanstvenici genetski modificiraju usjeve u cilju poboljšanja otpornosti biljke na štetočine, povećanja prinosa i smanjenja vremena sazrijevanja. Tako oni tvrde, no koje posljedice ostavlja GMO prehrana na ljudski organizam? Problem je što ne znamo kako ove namirnice utječu na naše zdravlje. Rezultati istraživanja o utjecaju takve hrane na ljudski organizam i zdravlje nisu objavljeni. No, istraživanja provedena u privatnim laboratorijima pokazala su kako GMO prehrana ubija žive organizme, a s vremenom izaziva teške bolesti kao što su rak, tumori, deformacije i malformacije. Epidemija raka i malformacija te drugih teških bolesti komplementarna je s uzgojem GMO hrane u svijetu.

„Ispitivanja nisu napravljena, pa smo sada mi postali zamorčići”, istaknuo je kanadski genetičar David Suzuki.

Jayson Calton, nutricionist koji je studirao na Harvardu i Yele-u, koautor je knjige „Rich Food, Poor Food” sa suprugom, također nutricionisticom, koja ističe potencijalne opasnosti GMO proizvoda.

Njihov savjet je da se držimo organskih, svježih namirnica ili onih koji se uzgajaju lokalno, a da izbjegavamo GMO proizvode. Zapamtite da industrijski dobiveno mlijeko, meso i riba često potječu od životinja hranjenih GMO kukuruzom, pšenicom ili sojom. Iako GMO proizvodi nisu obilježeni, Caltonovi kažu da postoji trik koji vam može pomoći u prepoznavanju GMO voća i povrća te drugih namirnica.

Potražite broj na naljepnici proizvoda – PLU (Product Lookup Number)

Ako je PLU četveroznamenkasti broj koji počinje sa 3 ili 4, to znači da proizvod nije GMO, ali je nastao na farmi koja koristi kemikalije i pesticide što je također otrovno i opasno za ljudski organizam.

Ukoliko broj na naljepnici ima pet znamenki koje počinju sa 9, to znači da je proizvod organski, uzgojen bez kemikalija, pesticida, odnosno genetske modifikacije. „Možete mirne savjesti kupiti ove namirnice”, kaže Calton.

Proizvodi, pak, označeni peteroznamenkastim brojem koji počinju brojem 8 su GMO usjevi. „Oni su neprirodno uzgojeni uz primjenu genetske modifikacije”.

Zbog činjenice da su GMO proizvodi široko rasprostranjeni i uobičajeni te nisu obilježeni gotovo je nemoguće izbjeći ih u potpunosti.

Postoji ipak voće i povrće koje se rijetko genetski modificira: luk, ananas, avokado, grašak, mango, plavi patlidžan, kivi, dinja, kupus, slatki krumpir, grejp, lubenice i gljive.

Sljedeći proizvodi imaju daleko veće šanse da budu genetski modificirani: jabuke, celer, paprike, breskve, jagode, nektarine, grožđe, špinat, zelena salata, krastavci, borovnice, krumpir, boranija, kelj, naranče, kukuruz, tikvice, višnje i ljute papričice.

1 1 Know Your Food Labels -- Code for Organic - Conventional - GMO

Generalni principi prepoznavanje GMO hrane:

GMO hrana je ljepša, okruglija, sjajnija, ujednačene veličine i izgleda, sjajne boje, bez modrica i oštećenja, bez imalo truleži i ožiljaka.

U prirodi nismo svi isti. Neko je viši, netko niži neko debeo, a neko mršav. Isto vrijedi i za prirodno voće i povrće.

Kupujte kvrgavo, nepravilno voće i povrće, takoreći ružnog izgleda.

Gledajte da je voće i povrće različitih boja, veličina i oblika. Zanemarite ako je voće i povrće malo udareno, i da pokazuje znakove da je živo, tj da malo truli.

Na policama gdje ima takvog voća i povrća, velike su šanse da nisu GMO.

Zanemarite lijepo pakiranje

Profitabilnosti GMO biljaka, voća i povrća dopušta proizvođačima da potroše novac na lijepa pakiranja.

Informirajte se na internetu o zemljama koje uzgajaju GMO.

Ukoliko je nešto porijeklom iz zemlje koja je uvela GMO, najvjerovatnije i jeste GMO. Budite dvostruko oprezni.

Zemlje koje zabranjuju proizvodnju i uvoz GMO; Francuska, Švicarska i Mađarska. Tako ćete biti bar donekle sigurni da proizvod nije GMO.

Najveći proizvođači GMO hrane; SAD, Argentina, Brazil, Kina i Indija, koja proizvodi GMO pamuk.

Pokušajte isključiti iz prehrane sve ono što ima najviše šansi da bude GMO

To je najčešće meso životinja koje se hrane GMO hranom. To su i popularne grickalice, čipsevi i slično, jer velikim tvrtkama odgovara da im sirovina bude ujednačene veličine i sastava.

Vlastodršci koji ignoriraju i zataškavaju prisutnost GMO u Hrvatskoj, i na čitavom Balkanu, nešto moraju jesti. Treba otkriti što.

Možda postoji način identifikacije ili samo informacija o tome što jeste, a što nije GMO. Zato oprez u trgovinama.

GM hrana je najjeftinija, a zdrava hrana je po pravilu bezobrazno skupa, što je često čini nedostupnom siromašnijem dijelu stanovništva.

Staro pravilo koje čuva zdravlje je prehrana sezonskim voćem i povrćem. Ako u trgovinama vidite voće i povrće kojem nije vrijeme, ono je najčešće iz uvoza (obratiti pozornost na zemlju odakle dolazi) ili je uzgojano u plastenicima uz upotrebu svih bio-tehnologija, pospješivača rasta i pesticida.

92% soje na svijetu – GMO!

Po podacima ISAAA (Međunarodne službe za nabavu poljoprivredno-biotehnološke dokumentacije), kao i podacima Europske Unije, od 2007. godine, kada je svjetska proizvodnja soje bila 58,6% genetski modificirana (GMO), preko 2010. godine, kada je iznosila 80% posto, do danas – GMO soja je 92% posto ukupne svjetske proizvodnje ove žitarice. Ovaj podatak govori mnogo sam za sebe. Male su šanse da ćete baš vi naići na tih 8% soje koja nije GMO. U što većoj mjeri podržite male proizvođače i poljoprivrednike koji sami uzgajaju i prodaju hranu, ali uvijek gledajte kakvi su proizvodi i primjenite pravilo iz prve stavke.

Vezano za GMO pamuk
Simptomi morgelons oboljenja su primjećeni masovno kod kineskih radnika, često djece koja rade s GMO pamukom. Kina je, uz Ameriku, Brazil, Argentinu i Indiju, najveći prozvođač GMO. U dodir s takvim pamukom može se doći kupujući kinesku robu, posteljinu, tkaninu, igračke, pa i odjevne predmete čuvenijih marki čiji se proizvodi izrađuju u Kini.

Hitna izmjena zakona: GMO hrana preplaviti će Hrvatsku

Na jesenskom zasjedanju Sabora 2013. godine u hitnu saborsku proceduru je upućen Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetski modificiranim organizmima i GMO su otvorena vrata.

Izmjene Zakona o genetski modificiranim organizmima (GMO) omogućavaju uvođenje genetički modificiranih usjeva na mala vrata u Hrvatsku uvodeći poglavlje o “koegzistenciji” tradicionalnih usjeva i genetski modificiranih usjeva, upozorava Zelena akcija.

Zelena akcija traži od Sabora da povuče izmjene Zakona iz hitne procedure, provede primjerenu javnu raspravu o njemu te izbaci iz Zakona dio o “koegzistenciji” GMO-a i klasičnih usjeva.

Zelena akcija ističe kako na razini Europske unije (EU) ne postoji zakonodavstvo koje obvezuje Hrvatsku da tako uredi pitanje “koegzistencije”, već samo jedna ne obvezujuća preporuka Europske komisije. Stoga zahtijeva da se taj dio Zakona izbriše.