Francuski sud je tako Monsanto proglasio krivim za trovanje farmera Paula Francoisa koji je nakon 2004. i korištenja Lasso protukorovnog sredstva iskusio brojne neurološke probleme poput gubitka pamćenja i glavobolja. Presuda će, vjeruje se, otvoriti posve novi horizont u pravnom okršaju s korporativnom etikom. Do ovog slučaja eksperti su odbijali poveznicu pesticida i nuspojava, no ovdje je sve laboratorijski potvrđeno.

Iznenađujuća izjava glasnogovornika EU Monsanta Brandona Mitchenera da se ‘bore sa vjetrenjačama’ potaknula je brojne špekulacije da kontroverzna korporacija napušta europsko tržište. Nedugo nakon takve retorike u javnost je izašao pravi razlog ovakve možebitne odluke. Naime, Francuska je odlučila kazniti Monsanto radi ‘trovanja farmera’.

SAD pritisnuo korporaciju

Monsanto se po pisanju Business Insidera odlučio na povlačenje iz EU i prekidanje lobiranja što je navodno direktna posljedica uspješnih prosvjeda prije desetak dana. Ova kompanija je zabila ‘autogol’ kada se odlučila na zabranjenu proizvodnju i sijanje GMO pšenice što je rezultiralo embargom Japana i Južne Koreje na svu pšenicu iz SAD-a. Očigledno su dobro uzdrmani pritiskom Obamine administracije nakon tog (pre)velikog kiksa.

Izuzev već dosta apostrofiranih kontroverza same GMO tehnologije, Monsanto je dodatni pritisak na sebe navukao prilično neetičnim poslovanjem. Osim sumnjivih lobiranja i otvorenih korumpiranja htjeli su i zabraniti etiketiranje GMO proizvoda, uz dodatno omogućavanje labela ‘100% prirodno’ pod opaskom ‘borbe protiv predrasuda’. Također, tu su i već spomenuti DDT, PCB i Agent Orange, no konačni udar ovotjedna je sudska presuda iz Francuske.

Monsanto trovao farmere u Francuskoj

Francuski sud je tako Monsanto proglasio krivim za trovanje farmera Paula Francoisa koji je nakon 2004. i korištenja Lasso protukorovnog sredstva iskusio brojne neurološke probleme poput gubitka pamćenja i glavobolja. Presuda će, vjeruje se, otvoriti posve novi horizont u pravnom okršaju s korporativnom etikom. Do ovog slučaja eksperti su odbijali poveznicu pesticida i nuspojava, no ovdje je sve laboratorijski potvrđeno.

Francois je još od 2011. osnovao udrugu s kojom se borio protiv Monsantovih nuspojava u proizvodima uz širenje svijesti o problemu. Na taj način je podignuo razinu informacija, te je uspio okupiti kritičnu masu ljudi koji su prošli kroz iste traume. Tako se po prvi puta javno prikupljalo slučajeve, pa se došlo do čak 200 sličnih situacija od 1996., uz samo četrdeset i sedam prijava od 2003.

Samo strateška pauza, ne i konačni odlazak

‘Živ sam i dan danas, ali će dio farmera ipak biti žrtvovano te će umrijeti zbog ovakve prakse’, navodi Francois za Reuters neposredno nakon presude. Francuska je još 2007. godine zabranila Lasso pesticid po EU direktivi, te je započela inicijativa o sličnim postupcima u svim zemljama članicama. Španjolska, Portugal i Rumunjska su i dalje ostali plodno tlo za GMO, a čini se da puno dalje nije niti Hrvatska unatoč županijskom anti-GMO konsenzusu.

Mediji su prilično bučno popratili ovaj značajan presedan, no s obzirom na pravi razlog izlaska s EU tržišta očigledno je kako Monsanto više nije niti imun niti izuzet od sudskih postupaka. Tako je vidljivo slabljenje do danas iznimno moćnog lobirajućeg aparata i pravo je pitanje što će se dogoditi u budućnosti. Na žalost prosvjednika, teško je vjerovati u ovako radikalan odlazak Monsanta i vrlo je vjerojatno kako je u pitanju samo strateška pauza i preslagivanje redova.

Prethodna objavaBrza detoksikacija uz pomoć proljetnih super-namirnica
Slijedeća objavaBlitva čuva mozak, popravlja koncentraciju i podiže imunitet
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

1 KOMENTAR

  1. Ako ne budu mogli plasirati GMO sirovine i proizvode u EU znaju da uvijek mogu potkupiti korumpirane političare i nazovi privrednike na Balkanu. U svakom slučaju smo popušili ako se dozovemo pameti na vrijeme.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here