Legendarni indijski majstor sitara Ravi Shankar, koji je utjecao na brojne strane umjetnike, od Beatlesa do klasičnog violinista Yehudija Menuhina, umro je u SAD-u u 92. godini, objavila je u srijedu njegova obitelj.

Ravi Shankar, između ostalog poznat i kao otac jazz i pop-folk pjevačice Nore Jones, umro je u bolnici u San Diegu gdje je nedavno primljen zbog problema sa srcem.

Indijski premijer Manmohan Singh izrazio je svoje žaljenje i spomenuo gubitak “nacionalnog blaga i svjetskog veleposlanika kulturne baštine Indije”.

“Jedna era završava. Nacija mi se pridružuje u odavanju počasti nenadmašnom geniju, njegovoj umjetnosti i poniznosti”, dodao je šef vlade.

Ravi Shankar, koji je živio u Kaliforniji, rođen je u svetom gradu Benaresu, na obalama Gangesa, 7. travnja 1920. Dolazio je iz obitelji brahmana, najviše kaste tradicionalnog hinduističkog društva.

Gitarist Beatlesa George Harrison postao je njegov učenik 60-ih godina te su surađivali na nekoliko projekata, posebno na humanitarnom koncertu za Bangladeš 1971. Harrison je Shankara prozvao “kumom World Musica”.

U izjavi objavljenoj iz New Yorka putem glazbenikova twittera, Shankarova udovica Sukanya i njegova druga kći Anoushka, objasnile su da je Shankarovo “zdravlje bilo krhko već nekoliko godina, a u četvrtak je podvrgnut operaciji koja mu je potencijalno mogla poboljšati stanje”.

Njegova obitelj i zaklada Ravi Shankar objasnili su da je bolovao od dišnih i srčanih problema. “Bili smo uz njega kad je preminuo. Iako je ovo vrijeme velike tuge, ujedno je i trenutak da budemo zahvalni što je bio dio naših života . Zauvijek će živjeti u našim srcima i u našoj glazbi”, rekli su medijima članovi njegove obitelji.

Posljednji put nastupio je 4. studenoga na koncertu u Long Beachu, u Kaliforniji, s kćeri Anoushkom, uspješnom glazbenicom na sitaru.

 

Kratka biografija

Ravi Shankar, rođen kao Robindro Shaunkor Chowdhury 7. travnja 1920., često navođen i s titulom Pandit, je indijski glazbenik i kompozitor koji koristi indijski žičani instrument sitar. Smatra se jednim od najpoznatijih indijskih glazbenika u današnjem svijetu.

Shankar se rodio u Varanasiju i rane godine proveo putujući po Europi i Indiji kao član plesne grupe svog brata Udaya Shankara. Od plesanja je 1938. odustao kako bi počeo učiti sviranje sitara kod dvorskog glazbenika Allaudina Khana. Nakon što je završio studije 1944. godine, Shankar je počeo raditi kao kompozitor. Komponirao je glazbu za filmsku Apu Trilogiju znamenitog režisera Satyajita Raya, te bio glazbeni direktor Sveindijskog radija u New Delhiju od 1949. do 1956.

Godine 1956. je počeo odlaziti na turenje po Evropi i Americi, gdje je svirao indijsku klasičnu glazbu, a 1960-ih ju je značajno popularizirao u ostatku svijeta, zahvaljujući suradnjom s violinistom Yehudijem Menuhinom i rock glazbenikom Georgeom Harrisonom, poznatog Beatlesa. Shankar je počeo pisati koncerte za sitar i zapadni orkestar te nastavio na turnejama 1970-ih i 1980-ih. Od 1986. do 1992. je služio kao imenovani član gornjeg doma indijskog Parlamenta. Shankar je godine 1999. za svoje zasluge dobio najviše indijsko odlikovanje Bharat Ratna, a također je osvojio i tri nagrade Grammy. 2000-ih je nastavio nastupati, često zajedno sa svojom kćeri Anoushkom.

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.