Znanstvenici su zaključili da unos velikih količina soli povećava broj imunosnih stanica povezanih s autoimunosnim bolestima. Miševima kod kojih je genetskim inženjeringom izazvana pojava multiple skleroze stanje se znatno pogrošalo kad su unosili veće količine soli u prehrani.

Preveliki unos soli u hrani možda je glavni krivac rastućeg broja autoimunosnih bolesti poput multiple skleroze, navodi se u radu američkih znanstvenika objavljenom u časopisu Nature.

Znanstvenici su zaključili da unos velikih količina soli povećava broj imunosnih stanica povezanih s autoimunosnim bolestima. Miševima kod kojih je genetskim inženjeringom izazvana pojava multiple skleroze stanje se znatno pogrošalo kad su unosili veće količine soli u prehrani, odnosno količine soli koje odgovaraju unosu soli u ljudskoj prehrani u zapadnim zemljama.

Otkriće sugerira da sol igra dosad nepoznatu ulogu u pokretanju autoimunosnih bolesti poput MS-a ili tipa 1 dijabetesa kod osoba kod kojih već postoji genetska predispozicija.

“Ne radi se o lošim genima. Ne radi se o nezdravom okolišu. Radi se o lošoj interakciji gena i okoliša”, kazao je David Hafler, profesor imunobiologije sa sveučilišta Yale u New Havenu, Connecticut koji je vodio istraživanje.

Već je od ranije poznato da je visoki unos soli krivac za povećani rizik od srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka.

http://www.dnevno.hr/magazin/zdravlje/80647-preslana-hrana-povecava-rizik-od-multiple-skleroze.html

Prethodna objavaIQ prirode – Nova knjiga koja razotkriva nedostatke Darwinove teorije
Slijedeća objavaČetiri vedska načela koja svako ljudsko biće treba postići
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here