Zastupnik ruske Dume, kontroverzni političar Vladimir Žirinovski otišao je najdalje u sumnjama u službene i znanstvene verzije događaja u Čeljabinsku, i tvrdi da je meteorit zapravo projektil koji je SAD ispalio na Rusiju: ‘To nisu bili meteoriti, to su Amerikanci testiralni svoje novo oružje’, rekao je Žirinovski novinarima.

Pad  meteorita prošloga petka  u Rusiji  rijedak je  događaj  koji su, zahvaljujući sveprisutnim kamerama, zabilježili brojni svjedoci. Ipak, bilo bi čudno da  ovakav senzacionalan događaj prođe  bez sumnji u službene verzije, pa su Rusiju preplavile alternativne teorije. Ruske medije preplavile su poruke očevidaca i čitatelja o tom događaju, među kojima je portal The Atlantic Wire izdvojio pet najčešće spominjanih alternativnih teorija.

Teorija 1: Meteor je pogođen projektilom

Glavna teorija priznaje da je riječ o meteoritu.  Evo što su lokalni mediji u Čeljabinsku tvrdili istoga dana, u petak ujutro:
Lokalne novine Znak izvijestile su da je meteorit oboren projektilom iz baze Urzhumka kraj Čeljabinska. Citirajući vojni izvor, list piše da je je salva projektila raznijela meteorit u komadiće na visini od oko 20 kilometara.  Novinska agencija Regnum citirala je također vojni izvr  koji je tvrdio da  bijeli kondenzacijski tran meteorita govori o činjenici da je meteorit pogođen projektilom proturaketne obrane.  Međutim, to se nije dogodilo. Rusko ministarstvo obrane službeno je potvrdilo da oni nisu gađali meteorit. Vijest na portalu Russia Today u 12.24 sati u petak donosi  izjavu ministarstva za izvanredne situacije da ruska vojska nema ništa sa eksplozijama meteorita na Uralu: ‘Rusko ministarstvo obrane nije poduzelo nikakvu akciju u vezi s događajem. Niti jedan zrakoplov nije bio na nebu u tom vremenskom razdoblju’.  Stručnjak portala Wired Spencer Ackerman tvrdi da čak i da je rusko ministarstvo stvarno ciljalo i pucalo na meteorit, moglo  eventualno promijeniti njegov smjer: ‘Meteoriti ne lete poput zrakoplova ili projektila koje gađa proturaketna obrana. Pogotci ne bi promijenili njihov smjer ili putanju’. Činjenica je da se meteorit pojavio iznenada, i proturaketna obrana i nije imala vremena reagirati’.

Teorije 2 i 3: Meteor je zapravo srušeni satelit kojeg je pogodio SAD ili oružje koje je ispalila Amerika.

‘Druga najraširenija teorija, da objekt uopće nije bio meteor, nego satelit koji je srušen nekim oblikom kinetičkog bombardiranja, a cilj je Rusija’, navodi američki portal Infowars u vlasništvu poznatog teoretičara zavjere Alexa Jonesa. The Atlantic News dodaje kako je zastupnik ruske Dume, kontroverzni političar Vladimir Žirinovski otišao čak i dalje, i tvrdi da je meteorit zapravo projektil koji je SAD ispalio na Rusiju: ‘To nisu  bili meteoriti, to su Amerikanci testiralni svoje novo oružje’, rekao je Žirinovski novinarima dodajući kako je ‘američki državni tajnik John Kerry thio upozoriti ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova u ponedjeljak, tražio je Lavrova, no on je bio na putu. Htio je upozoriti Lavrova na provokaciju protiv Rusije’.
Svemirske agencije NASA i njen ruski ekvivalent Roscosmos, potvrdile su da je riječ o meteoritima.  Roscosmos je inače znao objaviti insinuacije da SAD ima veze s padajućim ruskim satelitima. U siječnju 2012.  Kada je pala  ruska svemirska  letjelica  Phobos-Grunt    Roscosmos  je  svu krivnju prebacio na Pentagon: ‘Ne želimo okriviti nikoga, međutim, postoje vrlo moćna oružja koja danas mogu utjecati na’, rekao je direktor Roscosmosa Vladimir Popovkin. ‘Mogućnost da su korištena ne može se isključiti’.

Teorija br. 4: Bog je poslao meteor!

‘Iz Biblije znamo da Bog često ljudima šalje znakove i upozorenja koristeći prirodne sile’, rekao je metropolit Čeljabinska Zlatoust Feofan za rusku izvještajnu agenciju Ria Novosti u petak. ‘Mislim da meteoriti, ne samo za stanovnike Urala, nego za cijelo čovječanstvo, podsjećaju da živimo u krhkom i nepredvidljivom svijetu’, rekao je ruski svećenik.

Teorija br. 5: Vanzemaljci i zmajevi

Spomenuvši kako čak 51 posto Rusa prema  jednom istraživanju tvrdi da su meteoriti početak invazije vanzemaljaca, The American Wire zaključuje  šalom kako su uvjereni da svi igrači ‘Igre prijestolja’ nakon događaja u Rusiji gledaju u nebo u potrazi za zmajevima.

http://www.dnevno.hr/techno/znanost/79043-procitajte-pet-najludih-alternativnih-teorija-o-padu-meteorita-u-rusiji.html

Prethodna objavaVježbanje yoge – što su asane ili yoga položaji?
Slijedeća objavaŽene oprez: Boje za kosu sadrže opasne kemikalije koje mogu izazvati rak!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here