Jedan od gostiju prve iskustvene konferencije “Kako umom i prirodnim terapijama do zdravlja“?  je prof. dr. sc. JOVICA HARDI,  koji sa svojim medom bake Rozalije želi pomoći ljudima u rješavanju zdravstvenih tegoba.

atma.hr – 52
U čast njegove pokojne bake Rozalije Schpoller, koja se prije više od 80 godina dičila s 4 košnice za potrebe obitelji, te puno znala o ljekovitom bilju koje je koristila u pripravi čajnih mješavina, melema, krema i tinktura kojima je pomagala ljudima kod zdravstvenih tegoba, ali i liječila domaće životinje, prof. dr. sc. Jovica Hardi, redoviti profesor u trajnom zvanju na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, s uspjehom pravi Med bake Rozalije.

atma.hr – 45

Proizvod pomaže ljudima u rješavanju zdravstvenih tegoba ili najmanje vratiti u ravnotežu RES (retikularno-endotelijalni sustav), konzumiranjem proizvoda koji uz spektar bio-aktivnih sastojaka, nudi i užitak pri konzumaciji, iako je u med dodano 18 biološki aktivnih sastojaka različitih senzorskih razina (gorko, ljuto, kiselo, neutralno…).

“Govorimo li o sastojcima, bitno je naglasiti da je riječ o poliflornom medu vrhunske kakvoće, brašnu: bio konopljinom, potom lanenom, sikavicinom eko, bio aronijinom i psyllium eko. Osim šest vrsta brašna, sadrži i tri vrste matičnog soka kojeg čine bio aronija, brusnica i noni. Također ga krasi pet vrsta praha, odnosno bio kardamom, klinčić, kurkumu, cejlonski cimet i nim list. Diči se, i s pet vrsta hladno prešanih ulja, odnosno bio konopljinom, lanenom, crnim kimom i jezgrinim košticama kajsije, te eko lanenom. Na kraju sveg navedenog, ne izostavlja ni tri vrste eteričnih ulja koje čine eko lavanda, bio eukaliptus i ulje sjemenki španjolske kadulje”, dodaje prof. Hardi

„MED BAKE ROZALIJE“, predstavljen je na četiri izložbe inovacija u razdoblju od svibnja do kraja rujna 2015. godine i osvojio je četiri zlatne medalje. Proizvod je kontinuirano razvijan i sastav dorađivan, tako da je na prvoj imao 8 dodataka, na drugoj 11, na trećoj 13, te na četvrtoj 14 dodataka. Danas MBR ima 18 dodataka. Prva i treća zlatna medalja su s razine državnog natjecanja RH, druga je s međunarodnog natjecanja inovatora, a četvrta (svima nama najdraža) je s svjetske izložbe znanstvenih inovacija (Iashi, Rumunjska). Osim toga na jubilarnoj 25. svjetskoj izložbi znanstvenih inovacija za MBR autor prof. Jovica HARDI, dobio je u Rumunjskoj posebno priznanje, Veliki pehar i Diplomu Instituta za genetiku, fiziologiju i zaštitu bilja Ministarstva znanosti Republike Moldavije. U 2017. godini za inovativni dodatak prehrani na INOVA 2017 osvojio zlatnu medalju, petu za proizvod ROZIMEL.