Godine koje nam pišu na papiru gotovo nikada nisu one koje bismo htjeli imati. Mladi žele biti stariji, a poslije 40. rođendana, svi bi htjeli imati barem nekoliko godina manje. Prema novom istraživanju, prosječna žena izgleda četiri godine starije od datuma rođenja.

Raznim metodama uljepšavanja i zatezanja “kalendar” koji se ogleda na licu i tijelu može se malo korigirati, ali ne i zapis koji nosimo u svakoj stanici organizma.

Biološka starost pokazuje koliko smo, zaista, stari. Njezin sat otkucava u stanicama bez utjecaja naše volje i bez mogućnosti da se rezultat korigira. Istraživanje koje je rađeno u Nizozemskoj pokazalo je da je nezdrav stil života doveo do toga da je prosječna biološka starost 15 godina veća od one koju su imali naši roditelji ili bake i djedovi u istim godinama. To znači da ljudi u četrdesetim godinama metabolički i biološki zapravo imaju 55 godina.
Postoje razne metode procjene biološke starosti. Najpouzdanija je citobiofizička dijagnostika poznata kao metoda Šahbazov, gdje se na temelju brisa s unutarnje strane obraza pod mikroskopom prati broj pokretnih jedara na 100 stanica.

Ako ste radoznali, pokušajte sami učiniti test određivanja biološke starosti.

Mišići

Stanite uspravno pa podignite jednu nogu i savijte je u koljenu. Ruke stavite na bokove ili ih raširite i zatvorite oči. Brojite dok ne izgubite ravnotežu. Ako ste izdržali minutu, oduzmite četiri godine. Za poljuljanu ravnotežu nakon 30 sekundi oduzmite dvije godine, a ako niste izdržali ni pet sekundi, dodajte još tri godine.

Puls

Izmjerite otkucaje srca, pa brzo učiniti 30 čučnjeva. Ponovo izmjerite puls i izračunajte razliku. Ako imate 20 godina puls se povećao za 0-10 jedinica, sa 30 godina od 10 do 20 jedinica. Kod četrdesetogodišnjaka puls povećati za 20 do 30 jedinica, a nakon 50. godine od 30 do 40 jedinica.

Vid

Provjerite vid uz pomoć ravnala i novina. Oslonite na jagodičnu kost i izravno ispod oka dugačak ravnalo. Uzmite novine i polako ih udaljavajte, dok slova ne postanu mutna. Izmjerite najbližu udaljenost na kojoj bistro vidite pismo. Ako je to manje od 15 centimetara, biološka starost se poklapa sa godištem. Za razmak od 16 do 30 centimetara dodati jednu godinu, a na svakih dodatnih 30 centimetara dodajte još po jednu godinu.

Gimnastika

Stanite uspravno, savijte koljena, nagnite se naprijed i pokušajte dlanovima dodirnuti pod. Ako ste stavili dlanove u potpunosti na pod – biološki uzrast je 20 do 30 godina, ako samo prstima dodirujete pod imate 40 godina. Sa 50 godina ne možete dodirnuti dalje od potkoljenica, a ukoliko dodirujete samo koljena – biološki zapravo imate 60 godina.
Brojanje

Uzmite štopericu i od broja 100 brojite unatrag po sedam znamenki. Mlađi od 40 godina do broja dva trebalo bi da stignu najviše za 20 sekundi, a stariji od 40 do 60 godina, trebalo bi da završe računanje najviše za 40 sekundi. Za rezultate brže od očekivanog vremena, oduzmite od svojih godina dvije godine, a ukoliko ste bili sporiji, dodajte dvije godine.

Kožni test

Uštipnite kožu iznad dlana što jače možete, držite tako pola minute i pustite. Uzmite štopericu i izmjerite za koliko sekundi će se koža vratiti u normalu. Ako je manje od sekunde, oduzmite tri godine. Ako su potrebne dvije sekunde biološka i kronološka dob se poklapaju. Ukoliko su potrebne tri do četiri sekunde dodati jednu godinu, za pet do 10 sekundi dodajte dvije, a za 11 do 30 sekundi dodajte tri godine.

Opseg

Izmjerite opseg na najširem dijelu bokova i struk. Savršena mjera struka je 70 posto od opsega kukova. Ako ste dobili ovakav rezultat, oduzmite jednu godinu. Za opseg struka koji iznosi 80 do 90 posto bokova, dodajte tri godine. Ukoliko je opseg struka jednak ili veći od širine bokova, dodajte pet godina.

Pluća

Duboko udahnite i sav zrak iz pluća, u jednom dahu, upuhnite u balon i zavežite ga. Ravnalom izmjerite širinu balona. Ako ste upuhali 0,5 litara zraka širina je od sedam do devet centimetara, litar “mjeri” od 10 do 11 centimetra, a od 12 do 13 centimetara – 1,5 litara. Dvije do tri litre zraka balon šire od 14 do 16 cenitemara, a dvije litre više mu dodaju još šest centimetara. Ako je vaš rezultat manji od litre zraka, dodajte pet, a ako je u balonu jedan do 1,5 litara, dodajte tri godine. Za dvije do tri litre dodati jednu godinu. Za četiri do pet litara oduzmite tri godine.

Koliko ste mlađi ili stariji?

novosti.rs

Prethodna objavaRiješite se vaginalne upale prirodnim putem
Slijedeća objavaJe li život kakav želimo moguć za nas?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.