Foto: whydontyoutrythis.com

52
Istraživači iz Engleske, Nizozemske i Švedske pokazali su veliki interes za eksperiment koji su provele djevojke, učenice srednje škole, iz sjevernog Jutlanda.

One su eksperiment iz biologije napravile tako sjajno, da je privukao međunarodnu pozornost priznatih biologa i stručnjaka za zračenja, piše Why dont you try this.

Djevojke su se stvarno iznenadile s pažnjom koju su pobudile u svijetu.

„To je kao vožnja ‘vlakom smrti’. Još uvijek ne mogu vjerovati.”, kaže Lea Nielsen, jedna od djevojaka. „Potpuno je uzbudljivo. To jednostavno nije nešto što doživljavate svaki dan”, dodaje Mathilde Nielsen, još jedna djevojka iz grupe.

Sve je počelo zbog toga što su se sve složile da im je teško koncentrirati se tijekom školskog dana: „Sve smo iskusile poteškoće u koncentraciji u školi, kada bi spavale s mobitelom pored naše glave, a ponekad smo imale i probleme sa spavanjem.”, objašnjava Lea Nielsen.

Dakle, ovo je ono što su činile: Uzele su 400 sjemenki salate i stavile ih na 12 pladnjeva. Zatim su 6 pladnjeva stavile u 2 odvojene sobe na istu temperaturu. Zalijevale su ih s istom količinom vode i osigurale su im jednaku količinu sunca na 12 dana. Međutim, šest pladnjeva su stavili pored dva [Wi-Fi] routera.

Oni emitiraju istu vrstu zračenja kao običan mobitel. Nakon 12 dana rezultat je bio jasan: sjemenke uz koje je stajao router – nisu rasle, a neke od njih su čak i mutirale ili uvenule.

39

„Doista, to je zastrašujući efekt, tako da smo bili vrlo šokirani rezultatom.”, kaže Lea. Olle Johansson, poznati profesor na Institutu Karolinska u Stockholmu, jedan je od impresioniranih istraživača.

On će sada ponoviti eksperiment sa svojom kolegicom, profesoricom Marie-Claire Cammaert na Université libre de Bruxelles. Prema njegovim riječima, to je apsolutno briljantno: „Djevojke su u okviru svojih znanja, vješto provele eksperiment.

Bogatstvo detalja i točnost može poslužiti kao primjer, odabir vrste sjemenki je vrlo inteligentan i sam bih se odlučio na to. ”, kaže on. „Iskreno se nadam da će svoj budući profesionalni život posvetiti istraživanju, jer definitivno mislim da imaju prirodni talent za to. Osobno, volio bih vidjeti te ljude u mom timu.„

39

No, eksperiment je pokazao nešto zaista veliko. Nešto što većina ljudi na svijetu čini, ne znajući posljedice. „Nitko od nas više ne spava s mobitelom pored kreveta. Ili stavimo mobitel daleko ili ga stavimo u drugu sobu. I računalo je uvijek isključeno.”, kaže Lea.

Ako je vaš krevet blizu WiFi routera savjetujemo vam da promijenite lokaciju kreveta ili lokaciju routera. A kad dođe vrijeme za spavanje, ostavite tehnologiju tamo gdje joj je mjesto.

Prevela: Suzana Prnjak za atma.hr

Prethodna objavaBirajte koga puštate u svoj životni prostor
Slijedeća objavaTjedni horoskop od 8.-14.5.: NAJSRETNIJI ZNAKOVI OVAJ TJEDAN – Rak, Jarac, Blizanac
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.