Kako spojiti moderan način života u gradovima s čovjekovom potrebom da boravi u prirodi? Ovaj objekt sastoji se od dva tornja visina 119 i 87 metara, čija je osnovna nosiva konstrukcija izgrađena, a trenutno se radi na uređivanju fasada i ozelenjivanju. Sadržavati će oko 900 drveća (od 3,6 do 9 m visine), 11 tisuća niskog raslinja i 5 tisuća grmova.

Još do prije koju godinu ovo je izgledalo samo kao san, ali talijanski arhitekti iz „Boeri studia” su uspjeli pretvoriti san mnogih ljubitelja prirode u stvarnost.

Radi se o vertikalnim neboderima koji se grade u centru Milana („Vertikalna šuma” ili na talijanskom „Bosco Verticale”), a cijela ideja je zamišljena kao projekt za pošumljavanje i ozelenjivanje urbanih sredina, ali i za obnovu prirodnog okoliša i bioraznolikost bez širenja grada izvan svojih granica. Sam projekt je započeo 2007., očekivana vrijednost je 65 milijuna eura, a planirani dovršetak gradnje je na proljeće 2014. godine.

Ovaj objekt sastoji se od dva tornja visine 119 i 87 metara, čija je osnovna nosiva konstrukcija izgrađena, a trenutno se radi na uređivanju fasada i ozelenjivanju. Sadržavat će oko 900 drveća (od 3,6 do 9 m visine), 11 tisuća niskog raslinja i 5 tisuća grmova. Sve ove biljne vrste bi na ravnoj površini zauzele površinu od čak jednog hektara ili 10.000 kvadratnih metara. Ovaj stambeno-poslovni kompleks sadržava 400 stambenih i poslovnih jedinica, a cijena jednog kvadrata je od 3000 eura na više.

Ovaj neboder optimizira, obnavlja i proizvodi energiju, a također pridonosi mikroklimi i filtriranju štetnih čestica u zraku. Za zalijevanje biljaka će se koristiti prljava voda iz zgrade koja će prije uporabe biti filtrirana. Razne biljne vrste omogućavaju stvaranje vlage i umanjivanje buke, apsorbiranje ugljičnog dioksida, stvaranje kisika i štićenje od radijacije što sve pridonosi poboljšavanju kvalitete života i štednju energije. Talijanski arhitekti smatraju da je ovakva gradnja budućnost europskih gradova.

1_216744

dnevno.hr

Prethodna objavaRadovi čizmi ili radovićizmi
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 25.01.2014.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here