Pridognim doodleom Google je i ove godine obilježio početak ljeta, koje je ovoga puta stiglo dan ranije od kalendarskog 21. lipnja.

Prvi dan ljeta, koji se još naziva dugodnevnica ili ljetni solsticij, je dan kada je na sjevernoj polutki Zemlje dan najduži. Na sjevernoj polutki ljeto traje otprilike od 20. lipnja do 23. rujna, a na južnoj od 20. prosinca do 21. ožujka.

Google je pak početak ljeta obilježio simpatičnim doodleom u kojem se vjeverica veseli prvoj jagodi, prije no što je prestraši – veselo kamenje.

Ljetni solsticij je jedan od dva dana u godini – dva značajna prirodna praznika – kada bismo dio naše pozornosti trebali podariti Suncu. Drugi je, naravno, zimski solsticij, prirodni početak nove godine. I dok se oko ovog potonjeg okupio velik broj praznika obojanih raznim tradicijama, ljetni se solsticij kao općeprihvaćeni praznik zadržao samo ponegdje.

Hrvatski naziv za solsticij je suncostaj (latinski sol; sunce i sistere; stajati). Točka suncostaja je trenutak kad je nagnuta os našeg planeta u određenoj hemisferi najbliža Suncu.

U slučaju zimskog solsticija, najčešće se slavi noć uoči njega – najkraća noć godine. Tako je i za vrijeme ljetnog.

Pun Mjesec i Ljetni solsticij

Pun Mjesec predstavlja planetarnu pojavu, a u blizini Sunčeve ravnodnevnice, tj. neposredno pred nastupanje Sunčeve ravnodnevnice stavlja težište puno više na snagu Sunca nego na snagu Mjeseca – iako je Mjesec tada pun.

Sunce je simbol muške energije, Mjesec ženske.

Sunce ulazi u znak Raka, kada je ljetni solsticij i kada će Mjesec već biti na 04:49 stupnjeva Jarca, znaka u kome je slab.

Ako hoćemo analizirati odnos između horoskopa punog Mjeseca kao pojave i ljetnog solsticija tj. ulaska Sunca u znak Raka (na 00:00 Raka) onda imamo naglašene znakove, Vagu, Škorpiona, Strijelca, Jarca, Vodenjaka i Ribe. Interesantno je da je točan raspon između punog Mjeseca i ljetnog solsticija 12 sati što se simbolično odnosi na partnerske odnose bilo koje vrste.

Mnogi će morati donijeti bolne radikalne odluke ili ako su u sretnoj vezi, odlučit će se za brak. Međutim, ne preporučuje se ulaziti u brak s Mjesecom u Jarcu.

Konkretno u horoskopu punog Mjeseca podznak horoskopa je na 3. stupnju Vage s Venerom (emocije, ljubav, novac, uživanje) u Raku, uz asteroid Karmu na samoj osi 10. kuća karijere, tako da se može očekivati da će žene biti dominantne, bar do zimske ravnodnevnice ili do idućeg punog Mjeseca ili do jesenje ravnodnevnice, ali će imati dosta problema izboriti se za svoje mjesto pod suncem.

Naglašena je deveta kuća inozemstva s Blizancima gdje je jak Merkur u znaku, a slab u astrološkoj kući.

Neptun u horoskopu punog Mjeseca u Ribama donosi drogu, alkohol, trovanje, halucinacije i mogućnost trovanja morskim proizvodima i kemikalijama.

Uran u Ovnu donosi mnogima raskide veza i brakova.

Horoskop ljetne ravnodnevnice je s podznakom u Ovnu jer nastupa s jakom osmom kućom u kojoj su Mars i Saturn što može donijeti opasnost od oštrog oružja, noževa, oštrice. Uran u prvoj kući ovog horoskopa donosi eksplozije, terorizam…
Merkur je i dalje slab u 2. kući tako da će komunikacija među kolegama na poslu biti otežana. Jako treće polje sa Suncem i Venerom pogoduje onima koji se bave modom, glazbom, estradom, filmom.

Jupiter (stranci, suradnja sa strancima) je slab u Djevici u 6. kući i u opoziciji s jakim Neptunom što donosi mnogima razočaranje u radu s strancima.

Deseta kuća karijere s Mjesecom i Plutonom donosi uspjeh odlučnim, ambicioznim ženama koje rade u policiji, državnoj službi te sportašicama.

Obje pojave su najpovoljnije za Bikove, Vage, Lavove i Vodenjaka.

Kratka numerološka analiza

Dvije Dvojke (Mjesec), dvije Šestice (Venera) – simbol ljubavi, a finalni broj 8 – snaga Marsa. Strast, ali i agresivnost.

Kako iskoristiti ovaj dan?

Najzanimljivija svečanost proslave ljetnog solsticija odvija se u Stonehenge-u u Engleskoj gdje se svake godine okuplja veliki broj znatiželjnika i poštovatelja druida (druidi su u svakom keltskom plemenu osim svećenićke dužnosti bili još iscjeljitelji, suci i učitelji). Stohenge je megalitanski spomenik građen od golemih kamenih blokova, a arheolozi pretpostavljaju da se koristio za obredne ili vjerske svrhe.
Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj proslava ljetnog solsticija se tradicionalno obilježava u Višnjanu (sutra i preksutra) gdje zaljubljenici u astronomiju se okupljaju na brdu kraj svjetski poznate višnjanske zvjezdarnice, a festival započinje ispraćajem sunčevih zraka uvečer, a završava dočekom prvih sunčanih zraka ujutro uz ritmove bubnja. Ovaj događaj privlači pažnju mnogih ljubitelja zvijezda, neba i duhovne new age glazbe (www.astrofestival.com).

Jedna od najstarijih hrvatskih tradicionalnih manifestacija Ivanja su Ivanjski krijesovi u Karlovcu od 1779. kada karlovčani i brojni gosti se okupljaju na obalama Kupe i uživaju u bogatom programu, a vrhunac doživljaja su vatromet i zapaljeni krijesovi na obalama.

Vjerojatno mnogi nisu niti nikada neće preskakati vatru povodom prvog dana ljeta, ali lijepo je katkada zahvaliti suncu koje nas grije, pokušati oživiti tradiciju najranijih dana uz neke duhovne stihove posvećenu životu i ljubavi ili paljenjem svijeće, te tako na osoban način obilježiti početak ljeta i radovati se još mnogobrojnim ljetnim solsticijima u našem životu.

Napravite neki mali “ritual”: okitite se vjenčićem cvijeća, meditirajte, zapalite svijeću, ako već ne možete vatru… Pročitajte neku pjesmu posvećenu Suncu i napravite sutra rano ujutro Surya namaskar 🙂

horoskop: Jasminka Holclajtner za AstroZenit / solsticij: atma.hr

Prethodna objavaKako bismo živjeli kad bismo ‘znali da ćemo umrijeti’?
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop 21.06.2016.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.