Otimanja

„Moraš se prvo oteti, da te svi izgube, nitko da te nema, moraš od svakog otići i sebi oprostiti što si otišao, što te nigdje nema, što nisi tamo gdje si potreban. Moraš otići i biti sam, vidjeti tko si, i onda sebi oprostiti što si to što jesi, i oprostiti sebi što nisi sve ono što si želio biti i tek onda se vratiti, da se daš onima koji su ti oprostili što si otišao, koji su ti oprostili što nisi ono što su oni htjeli da postaneš i koji su te prihvatili onakvog kakav si sada…“

Pun Mjesec u Škoprionu događa se na 3* znaka. Naizgled usamljen u svojoj refleksiji. Nimalo za potcjenjivanje. Naizgled tih i miran. Preboljiv. Ali, nije. Iako svoj jedini pravi put isprepliće sa Suncem u Biku, ovaj Mjesec nam se događa pod napetim aspektom Venere i Urana koji čine konjukciju i pod još uvijek aktualnim trigonom Saturna na Veneru, kao i Plutonovog kvadrata na istu.

Mjesec u Škorpionu uvijek donosi emocije koje su teško objašnjive kada su van kontrole. One su duboke i snažne i vječito prešućene. Kao grebatori u sjeni koji čekaju svoja buđenja. Vječite oči budnih u najsitnije sate. One su promjene u nama. One na koje najčešće nismo spremni. One su ujedno i mir i ugrizi vapaja. One nas razderu i odu. Zapečaćene. Umiju se vratiti.

I ovih dana slomilo nas je sve neslomljivo. Naši životi isprepleteni sa smrću. Promjene koje su ušle u naše živote s namjerom da tu i ostanu. Poharali su nas tajfuni samoće. Naši opustošeni svjetovi kao da nikad nisu bili ispunjeniji i prazniji. Suočili smo se sa najgorim što je moglo biti – prepuštanjem.

Ovdje nema opiranja. Htjeli, ne htjeli, događa nam se. Svaki naš pokušaj da popravimo stvari djeluje kao trčanje u mjestu. Iako to žarko želimo, ispada da je kontrola u rukama nekog drugog. Grizemo se, čupamo, krvarimo od pokušaja, ustajemo kad nitko ne bi, tjeramo naprijed, izvlačimo posljednje atome snage i opet gubimo. Ili barem mislimo da je tako.

Preplavljeni razočaranjima. Zagledani duboko u sebe. S okusom krivnje dočekujemo jutra. Još jedna buđenja u kojima nije bilo sna. Ovih dana sanjamo noćne more. Proluprobuđeni zastajemo pred ogledalom, rušeći ga, ni ne shvaćajući da smo ono najbolje što imamo.

Znam da ne volite odlaženja. Niti proparane korake u svojoj koži. Znam da odgrižen dio stvarnosti boli. Drhte neimanja svega onoga što voliš. Boli. Periodično zastajkujući. Ne prepušta nam glasa. I sve što činimo kao da ni ne možemo učiniti. Nije nam dato ovoga puta da bude naše. Ni tvoje. Ni moje. Ničije. Jer iako Mjesec u Škorpionu tako jako voli pripadanja, gotovo kategorički i snažno, posesivno, do posljednjeg pedlja, ipak je ovo priča o učenjima slobode.

Sve što volimo mora biti pušteno. Mora pronaći svoj put. Mora dobiti oslobođenja. Jer ljubav je naša samo kad je dajemo, uzimanja nemaju ništa sa tim. Iako je teško. Možda i najteže od svega, tek kad smo sposobni pustiti , tada ju zapravo najviše i imamo. Tada ju možemo nazvati svojom.

Ovih dana, nakon 14 godina punih ljubavi morala sam donijeti još jednu u nizu teških odluka: uspavati psa koji mi je nemjerljivo pružio neuslovljenu ljubav. Uspavati nekoga tko je bio dio mene. S kim sam se zadnjih 6 mjeseci borila, kako smo oboje umjele i znale. I čak kad se činilo da nema dalje, pronašli bi izlaz. Ovog puta ga nije bilo. Neću reći da je jedna od nas odustala, samo više nije imala snage. I bila sam spremna učiniti sve, igrati i njezine karte, ali nije išlo.
Vrijeme je prosto došlo po svoje. I sva snaga ovog svijeta nije bila moguća. Ali bilo je fer. Znala sam da nisam mogla igrati i njezin život. Pustiti je da ode, nisam smatrala izdajom. To je bilo u tom trenutku najbolje što sam joj mogla dati. Sve drugo, bilo bi patnja. Mogla sam ju mučiti, zarad svoje sreće ili sebičnosti. Mogla sam ju održavati nepokretnu na životu i čekati dan da ugine. Mogla sam ukrasti vrijeme u želji da budem još malo sa njom.
Ali nisam. Ne bi bilo fer. Dale smo sve što smo mogle dati. I morala sam ju pustiti. Iako je boljelo i znala sam da će uvijek boljeti, imala sam priliku koju mnogi nemaju: biti dio njezinog života i biti uz nju na samom kraju. I mogu reći da smo uspjele. U toj ljubavi. Potpunoj.

Tako je i s ljudima. Tako je sa svima koje volite. Trebate ih pustiti kada je vrijeme. Trebate im dozvoliti slobodu. Trebate naučiti kako ne živjeti za njih, jer vjerujte, njima to ne treba. Svatko je rođen da živi za sebe. I kada razmišljate o tome kako vas je partner mogao napustiti kada ste za njega živjeli i bili spremni dati sve, razmislite je li mu je to trebalo? Nitko ne treba živjeti za nikoga.

Zvučalo vam to grubo ili ne, istina je da to nikome ne treba. Nitko to ne želi. Nitko to ne traži. I nitko to ne treba činiti. Jer to nije ljubav. To je pokušaj ljubavi. Pokušaj da uzmete i zadnju kontrolu nad nekime. Onu kontrolu koju odavno nemate nad sobom. I sve je pogrešno u tome. Baš sve.
To znate tek kada postane kasno. Mnoge ljubavi nemaju veze sa Ljubavlju. Mnoge su samo pokušaji. One koje dozvolite da odu, možete nazvati svojom, sve drugo, nije vaše.

Ovih ćete dana imati prilike doživjeti takva iskustva. Nešto će se prekinuti jer treba otići. Nešto će se iznenada vratiti u vaše živote. Nešto što ste nekada, negdje, umjeli pustiti. Nešto čemu ste dali slobodu. Nešto što ste zaista voljeli. Što je zataklo otisak svoje ruke u vas i predalo se vječno. U borbi u kojoj nikada niste bili dovoljno spremni. Jer davanje sebe, trijumf je života.

Postoji dio oko vas koji je sigurno ostao i dio oko njih. Nevidljiv. Neshvatljiv. Ali tu je i radi za vas. Kad vas dotakne, znat ćete:

Ono što vam pripada – u vama je.

Astrolog: Sanja Paraminski – Astro Aisha

Prethodna objavaOno što govorimo puno govori o nama samima
Slijedeća objavaVeličanstven život čeka onoga tko može zamisliti i ostvariti svoje namjere – DO KRAJA: Evo kako!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.