Čovjek koji ima odgovoran odnos prema sebi treba znati da mora otići na spavanje prije ponoći, da se mora odmarati onoliko koliko radi i jesti hranu s podneblja u kojem živi – podsjeća Ljiljana Stefanović, magistar kineske tradicionalne medicine.

Razgovarala: Radmila Jovović / lovesensa.rs
Hiperaktivnu Ljiljanu Stefanović, magistra kineske tradicionalne medicine (TKM) i predsjednika Centra za promociju TKM u Srbiji intervjuirala sam u Beogradu između dva leta. Gotovo da je drugačije i nije moguće zaustaviti, do na razmeđu između dva putovanja jer je šest mjeseci godišnje negdje u svijetu gdje prakticira, usavršava i podučava čudesno znanje staro tri tisuće godina.

Tradicionalna kineska medicina jeste najstariji i u kontinuitetu prakticirani znanstveni medicinski sustav u svijetu. To nije narodna medicina niti nadriliječništvo, već složen i precizan sustav zdravstvene zaštite koji je ozvaničila i Svjetska zdravstvena organizacija, prema čijim je podacima to i najzastupljeniji metod liječenja u svijetu (između ostalog i zato što se njome liječi najbrojniji narod na svijetu), iza kojeg slijede homeopatija, fitofarmacija pa tek onda klasična zapadna medicina.

Ljiljana je rođena u Staroj Pazovi, s 14 godina došla je u Beograd i završila srednju medicinsku školu. Udala se, rodila kćer i sina, a stjecajem životnih okolnosti osamdesetih se našla u Americi. TKM je susrela kada je njoj bila potrebna pomoć. Zbog problema s kralježnicom otišla je kod liječnika koji je prakticirao tradicionalnu kinesku medicinu i nakon toga sve je bilo riješeno – i njen problem i njena budućnost. Odlučila je čime će se baviti, upisala četverogodišnji fakultet za TKM, i magistrala na Northwestern Health Sciences University of Minnesota. Njena je kćer također krenula majčinim stopama i doktorirala TKM.
Kako je bilo studirati TKM?

– Studije kineske medicine samo su početak cjeloživotnog učenja, priča Ljiljana Stefanović. Vrlo su zanimljive jer paralelno studirate istočnu i zapadnu medicinu pa možete usporediti prednosti i mane jedne u odnosu na drugu. TKM ulazi na velika vrata u cijelom svijetu zato što je jeftina, ima holistički pristup, što znači da za svakog čovjeka ima poseban, individualan odgovor i zato što njene dijagnostičke metode nisu agresivne.

Zapadna medicina je teška za studiranje, ali je lakša u prakticiranju jer je sve standardizirano: za određenu bolest, ili problem dobiva se određeni lijek ili se primijenjuje propisani postupak, zato se često kaže da istočna medicina liječi čovjeka, a zapadna dijagnozu. Suštinski, TKM je preventivna i njen cilj je učiti ljude da budu zdravi: kako spavati, što jesti, kako postupati sa svojim tijelom. Baveći se ovim već godinama, došla sam do zaključka da je filozofija zdravog života svuda na zemlji ista, jer i u Kini postoji izreka: doručkuj sam, ručak podijeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju.

Ono što sam na fakultetu naučila bile su u stvari smjernice kako se dalje služiti knjigama i na koji način proširiti svoje znanje, a materija je toliko ogromna da vas stalno iznova vraća na knjige. Prije svega zato što je TKM individualna, jer na ovom svijetu ne postoje dva ista čovjeka. Kada bih se ponovno morala opredijeliti za svoj životni poziv to bi opet bila TKM, jer mi ta znanost neće dozvoliti da ostarim zato što stalno mozak tjera da radi.

Koje su osnovne i najznačajnije razlike razlike u poimanju čovjeka i bolesti između kineske tradicionalne i zapadne medicine?

– Mnogo veće od terminološkog neslaganja. Iako službeno priznata od strane Svjetske zdravstvene organizacije kao grana medicine, u zapadnom svijetu ipak, i dalje postoje oprečna mišljenja o njoj i njenom djelovanju. Mnogi je još uvijek nazivaju alternativnom, ili se čak akupunkturi, njenom najpoznatijem dijelu pripisuju magijske i religijske konotacije. Ona je, u stvari, samo druga vrsta medicine nastala vjekovnim taloženjem informacija i zajedno s homeopatijom i ayurvedom spada u studijske znanosti: ne može nešto o čijem postojanju imamo pisane tragove stare tri tisuće godina biti alternativa bilo kojoj drugoj srodnoj znanosti ili metodi.

Iako često svjedoci izlječenja nekih bolesti uz pomoć TKM, pristalice zapadne medicine će to objasniti pukom slučajnošću ili placebo efektom. Glavni razlog ovakvog shvaćanja leži u nedovoljnoj informiranosti i nepoznavanju temeljnih filozofskih načela na kojima se zasniva kineska medicina. Drugi razlog su potpuno suprotna shvaćanja Istoka i Zapada o čovjeku i njegovom organizmu i samoj prirodi bolesti. Zapadna medicina koncentrira se na simptome oboljenja i načine na koji oni mogu biti kontrolirani ili otklonjeni. Svako oboljenje promatrano je za sebe.

Kliknite na stranicu broj 2 za nastavak…

1
2
3
Prethodna objavaOve polovne stvari ne želite imati u kući!
Slijedeća objavaGenijalno: Navucite navlaku za jorgan u tren oka!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.