Odrastanjem čovjek često biva polomljen  tako da se kasnije više i ne sjeća kako je izgledao dok je bio cjelina. Ne možemo birati obitelj u kojoj ćemo se roditi i ne možemo utjecati na nesreće koje nas nenajavljeno dočekuju putem. No možemo utjecati na naš stav prema onome s čime se u životu susrećemo – o njemu ovisi hoće li nas život svakim svojim grubljim potezom polomiti još više ili će nas samo učiniti čvršćima. O stavu koji imamo prema sebi i svijetu oko sebe ovisi hoćemo li probleme doživljavati kao automatski poraz, kao kaznu, ili ćemo ih shvatiti kao izazove i priliku za napredovanje.

Roman Putevima svitanja donosi priču o fotografkinji Tini koja odlučuje odbaciti koncept “sreće” kakav su joj nametnuli drugi i zakoračiti u nepoznato – Tina napušta zaručnika, Hrvatsku, napušta sve što je poznavala, te se upušta u borbu s vlastitim strahovima, kompleksima i nesigurnostima kako bi ponovno pronašla i prihvatila sebe, kako bi pronašla smisao, zadovoljstvo i istinsku sreću.

Svijet u kojem je Tina odrastala opterećen je tragovima prošlosti, lažnim moralom i prikrivenim nezadovoljstvima, svijet je to koji često počiva na obmani i lažnim osmijesima, svijet u kojem se prezire pojedinca koji odluči istupiti iz zadane uloge.

Tinin put nije bio jednostavan, a najveće prepreke koje je trebala premostiti nalazile su se upravo unutar nje same. Čovjeku je potrebno mnogo hrabrosti kako bi poslušao i slijedio glas svoga bića. A promjena – ona nikada ne dolazi preko noći i uvijek sa sobom nosi bol jer se lome stari i nastaju novi svjetovi, jer odlazi poznato, a dolazi nepoznato. No jednom kad se promjena svojim korijenjem uhvati za dušu pojedinca, on više nikada ne može biti isti, on tada može samo rasti i nezamislivo mu postaje vratiti se na staro.

Vješto ispreplićući živote glavnih likova, sijekući sadašnjost slikama prošlosti, te premještajući radnju iz Hrvatske u Irsku, autorica gradi dinamičan i zanimljiv svijet romana čije ideje nastavljaju postojati i nakon posljednje stranice, zrcaleći se u unutarnjim iskustvima i skrovitim mislima svakog od nas. Nema čovjeka koji ne bi htio poći vlastitim putevima svitanja. Ova knjiga pomoći će vam da te puteve osvijestite, uvažite i koristite.

Knjigu možete naručiti ovdje.

Ivana Gložić

atma.hr – 39

atma.hr – 39

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here