Put u Bugarsku ulazak je duboko u povijest ljudskih tragova, starih kultura, susret sa misterijima i nekim uistinu fantastičnim prirodnim ljepotama.

Civilizacijski čuvari, gradovi Sofija i Plovdiv, dva su Bugarska diva u svakom smislu riječi. Bugarska metropola Sofija poznata je i kao drugi najstariji grad u Europi, a svojom ulogom istinska je kulturna metropola šireg područja znanog pod nazivom Balkan. Stari grad Plovdiv, drugi po veličini bugarski grad, na UNESCO-voj je listi zaštićene baštine. Posjetit ćemo još jedno mjesto s te liste. Tračansku grobnicu u gradu Kazanlak.

Ovaj grad predstavlja ružu, istinsku kraljicu među cvijećem i eteričnim uljima a u njemu se nalazi i muzej ruža kojeg ćemo također posjetiti.

Prema nekim spoznajama, Bugarska je zemlja čak dva područja koji ulaze u konkurenciju geografskih mjesta s najsnažnijim”pozitivnim” zračenjima, energijama prostora. To su Belintash plato i Rila jezera, splet jezera iznad 2.000 metara nadmorske visine. Posjetiti ćemo oba mjesta i uvjeriti se kako na nas djeluje njihova specifičnost.

Rila samostan, religijsko–kulturni centar Bugarske, također je dio puta, kao i Bachovo manastir, drugi po veličini. Na kraju, pogled sa Belogradchik stijena.

No, ono čime će početi cijelo putovanje je posjet dolini ruža. U podnožju Stare planine savršeno uspijeva ruža. Iz brojnih destilerija izlazi najmirisnija nota na svijetu, njezino eterično ulje. U destileriji Enio Bonchev doživjet ćemo cijeli proces, a u poljima ruže brati njihove latice.

Raspored putovanja

1. dan, 21.05.2017. Zagreb – Kalofer (Bugarska)

Polazak iz Zagreba u ranojutarnjim satima. Cjelodnevna vožnja do Bugarske. Smještaj u mjestu Kalofer, podno Stare planine. Smještaj u hotel, noćenje. (V)

2. dan, 22.05.2017. Kalofer – destilerija Enio Bonchev – Kazanlak – Kalofer

Dan Ruže. Posjet destileriji Enio Bonchev. Obilazak pogona za destilaciju ruže i kušanje proizvoda od ruže. Odlazak prema gradu Kazanlak . Slobodno vrijeme za ručak u vlastitoj organizaciji. Posjet muzeju ruže, tračanskoj grobnici, megalitskom svetištu. Povratak u hotel, noćenje. (D, V)

3. dan, 23.05.2017. Kalofer – Belintash plato – Bachovo manastir – Kalofer

Jutarnja meditacija. Prožeti senzibilitetom koji na nas ostavi susret s ružama nastavljamo put prema Belintash platou. Mjesto gdje kazaljke kompasa otkazuju poslušnost, uz koje su vezane brojne legende i priče o zemaljskim i vanzemaljskim posjetima. Belintash je prava poslastica tragačima skrivenih svjetova. Treći nas dan još čeka i Bachovo manastir.

4. dan, 24.05.2017. Kalofer – Plovdiv – Sofija

Dan bugarskih divova. Plovdiv, stari grad opuštena šetnja i razgled Sofije. Preporuka posjet Nacionalnom povijesnom muzeju u Sofiji gdje nas čeka i divna zbirka Zlata iz Panađirišta.
Noćenje u drugom hotelu, u okolici Sofije, bliže našim sljedećim destinacijama. (D,V)

5. dan, 25.05.2017. Sofija – Rila jezera – Sofija

Cjelodnevni izlet i obilazak rilskih jezera. Jezera se kaskadno ulijevaju jedno u drugo krećući se od 2.500 do 2.100 metara nadmorske visine. Povratak u hotel, noćenje. (D, V)
Napomena: Može se dogoditi da jezera ostanu pod snijegom i u 5 mjesecu. U tom slučaju napraviti ćemo neki drugi izlet, a obići ono što će biti moguće.

6. dan, 26.05.2017. Sofija – Rila manastir – stob piramide – Sofija

Na redu su rilski manastir, stob piramide, atraktivni kompleks stijena te jedno malo iznenađenje. Rilski manastir podijeljen je na nekoliko cjelina. Ulaz u glavnu crkvu i dvorište je besplatan, a neki dijelovi se posebno plaćaju nekoliko eura, na licu mjesta.
Povratak u hotel, noćenje. (D, V)

7. dan, 27.05.2017. Sofija – Belogradchik – Zagreb

Pozdraviti ćemo se sa Bugarskom s mjesta od kojeg će se biti možda teško odvojiti. Belogradchik stijene nude zapanjujući pogled i završetak kakav priliči ovoj nesvakidašnjoj avanturi. Povratak prema Zagrebu, očekivano vrijeme dolaska kasno u noć. (D)

Dodatne korisne informacije:

 • Bugarska je velika zemlja tako da treba voditi računa o svakodnevnim putovanjima. Sam tempo će biti umjeren i nema žurbe.
 • Osim toga, bez obzira na godišnje doba, često su nam odredišta mjesta u planinama, tako da je toplija odjeća neophodna. Biti će lakših pješačkih dionica. Jedino Rila jezera mogu tražiti lakšu do srednju fizičku spremu.
 • U slučaju snijega na Rila jezerima, organizirat ćemo ili zamjenski izlet ili atraktivnu radionicu pod stručnim vodstvom.

Više informacija i prijave na [email protected]

Na ovom putovanju posjetit ćete čak 2 od 10 duhovnih mjesta na Zemlji s najjačim poljem energije!

> 10 duhovnih mjesta na Zemlji s najjačim poljem energije

CIJENA PROGRAMA
3.399 kn po osobi (uključen popust za plaćanje gotovinom)

Cijena uključuje:

 • 6 noćenja u dvokrevetnim sobama u hotelima 3* na bazi polupansiona (noćenje/doručak/večera)
 • prijevoz turističkim autobusom na cijeloj ruti putovanja
 • ulaznice za: posjet destileriji Enio Bonchev, grobnicu Kazanlak, muzej ruže, Rila jezera, stob piramide
 • razgled Sofije
 • vođenu meditaciju na temu ruže (vodi Lidija Delić, ravnateljica ustanove za obrazovanje odraslih Galbanum)
 • lokalne vodiče: na Rila jezerima, pri razgledu Sofije
 • pratitelja putovanja

Cijena ne uključuje:

 • ostale obroke i troškove osobne potrošnje (pića, telefonski pozivi i sl.)
 • sve što je navedeno pod „preporučeno“
 • putno/zdravstveno osiguranje

Doplate:
za smještaj u jednokrevetnoj sobi: 600 kn

Više informacija i prijave na [email protected]

Prethodna objavaAbortiranje dileme
Slijedeća objavaJyotish i prekidi veza – odnosi kao duhovni put
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

2 KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.