Tema rada na sebi postaje sve popularnija. Mnogi kreću na taj put  u potrazi za boljim sutra jer je to ono što je najčešći motivator za rad na sebi. Potrebno je razumjeti da se u radu na sebi stalno otvaraju novi slojevi jer teme se otvaraju po prioritetima. Zato to nije kratkoročni cilj ili zadatak, jer zaista je cijeli život namijenjen rastu i razvoju našeg bića.

atma.hr – 78
Malo je onih koji krenu na tu stranu iz pozicije svjesnosti da je cijeli život namijenjen rastu i razvoju našeg bića. Obično je glavni motivator bilo koje aktivnosti u tom pravcu neki žulj koji je postao suviše bolan, kao na primjer teška dijagnoza ili neizdrživa životna situacija ili obrazac koji se ponavlja i koji je došao do ogromnih razmjera da samo što ne donese katastrofalan ishod ili…

Što god da je u pozadini, bitno je krenuti što prije jer kao što se kaže, put od tisuću milja počinje sa prvim korakom. E, tu obično naiđemo na prvu prepreku. Kako to raditi? U poplavi pristupa i tehnika teško je odabrati pravi put. Važno je razumjeti da puteva ima više i da sve ima svoje mjesto. Neki načini su brži, neki sporiji, neki su vrlo globalnog pristupa neki veoma specifični, neki traže dobijanje uvida, neki ne. Suština je da nema čarobnog štapića kao i da više istovremenih pristupa sinergistički mogu donijeti mnogo brži rezultat i mnogo stabilniji rezultat. Ono što je zajedničko svim pristupima je čišćenje iluzornih nivoa tj. pogrešnih percepcija koje smo stekli tokom života i koje nas drže u okovima našeg uma i naših emocionalnih okidača i programa.

Nakon odabira načina, slijedi sljedeća prepreka. Naša podsvijest teži da nas drži u vlastitoj zoni komfora pa čak i oni koji su svjesni nužnosti rada na sebi, često osjećaju veliki otpor. Obično žulj koji je veoma bolan pomogne savladavanju tog otpora ili veliki svjestan napor da usprkos otporu snagom volje krenemo u rad na sebi.

atma.hr – 39

Možemo li sami raditi na sebi ili nam treba neko tko nas vodi? Mnogo toga možemo sami, ali sve ima svoje mjesto. Neke stvari ne možemo rješavati sami jer može biti nesigurno za naše biće ili nemamo dovoljno znanja da dođemo do onog što treba riješiti tj. što je u pozadini problema na kom radimo. Stoga, sve ima svoje mjesto. Koliko znamo, toliko i možemo. Ujedno treba znati da svako od nas ima vlastite slijepe kutove i da je dobro ogledalo (neko tko je pogodan za tu ulogu) često neophodno da bi vidjeli što je u stvari u pozadini onog što treba rješavati. Istovremeno, puno toga moramo sami rješavati jer nitko ne može jesti našim ustima.

Čega se čuvati?

Nekompetentnih

Upravo zbog poplave svega i svačega, neophodno je znati od koga učimo i što učimo. Svi smo svjesni da se kaže, što netko manje zna, misli da zna mnogo i što neko više zna, svjestan je koliko još puno toga treba učiti. Stoga, čuvajte se onih koji malo znaju, a misle da znaju mnogo jer funkcioniraju sa nesvjesnog nivoa nekompetencije. Kao EFT Master trener, čula sam od pojedinaca da su primjenjivali EFT i da to za njih ne funkcionira. Uvijek se ispostavilo ili da su radili sami bez mnogo znanja i nisu dobili rezultat ili su radili s nekim tko nema dovoljno znanja ili iskustva. Naravno to vrijedi i za one koji uče druge, a nisu dorasli tom zadatku. Stoga učite od kvalificiranih i iskusnih. Provjerite kredibilitet koji vam se predstavlja.

atma.hr – 75Isključivih

Također se treba čuvati onih koji tvrde da uz njihov pristup nije dozvoljeno ništa drugo koristiti ili da nije potrebno ništa drugo koristiti. Sve ima svoje mjesto. Često sinergijski efekat različitih pristupa daje mnogo bolji efekat. To se odnosi ne samo na isti nivo bića nego i na različite nivoe. Da pojasnim, isti nivo npr. emotivni, ne znači da ako neko koristi homeopatiju ne može mu pomoći EFT i obrnuto. Dok recimo radimo na istom nivou, recimo emotivnom nivou, veoma je korisno podržati sve ostale nivoe našeg bića od fizičkog do duhovnog. Isto tako dok radimo na fizičkom nivou bitno je rješavati druge nivoe koji direktno ili indirektno utječu na naše biće i problem koji imamo na fizičkom nivou.

Zašto se javlja isključivost kod nekih koji promoviraju sebe ili svoje učenje? Negdje je u pitanju suviše velik ego, a negdje ne razumijevanje sinergijskog djelovanja različitih nivoa i određenih prirodnih pravila koja tu djeluju. Također može biti uzrok i nedovoljno širine i razumijevanja principa funkcioniranja ljudskog bića i njegove slojevitosti. Posjetite naše seminare i transformacijske treninge koji se ovog proljeća održavaju u Zagrebu i Puli, kako bi bolje razumjeli ovu temu, riješili neke od svojih tema ili dobili moćan alat kojim će te raditi sami.

atma.hr – 78
Vlastitih limitirajućih očekivanja

Potrebno je razumjeti da se u radu na sebi stalno otvaraju novi slojevi jer teme se otvaraju po prioritetima. Zato to nije kratkoročni cilj ili zadatak, jer zaista je cijeli život namijenjen rastu i razvoju našeg bića. Što prije krenemo, bolje je po nas i za nas, život nam je bolji tj percepcija života se mijenja, a samim tim i događaji u njemu. Cijeli život je namjenjen rastu i razvoju.

Navest ću vam primjer jednog skorašnjeg tretmana kako bih vam dočarala recimo rad na sebi primjenom EFTa tj Tehnike Emocionalne Slobode u jednoj jednostavnijoj situaciji gdje osoba želi da se riješi korijena onog što je uznemirava kroz rješavanje neosvještenog sadržaja prošlosti. Ovo je rađeno u situaciji tretmana jedan na jedan. Također je moguće isto rješavati i u grupi. Na nivou samopomoći, potrebne su napredne vještine EFTa da bi se uspješno otkrili slojevi koji doprinose temi zbog koje je tražen tretman..

Klijenticu hvata panika kad god negdje oseti miris goriva, plina, gasa. Ima paničnu potrebu da žuri kući i provjeri da ne gori kuća. Panika joj stvara neki osjećaj oko srca, oko želuca, znojenje dlanova. Kroz rad se otvaraju slojevi koje je um povezao, a uvezana su tri sloja

  1. Rano djetinjstvo gdje je grđena jer se igrala sa šibicama
  2. Doživljaj knjige koju je čitala kao dijete o paljenju vještica
  3. Trema pred nastup u osnovnoj školi.

atma.hr – 39

Um povezuje slično sa sličnim tako da je sva ova tri događaja povezala na neki način kroz postojeće dodirne točke. Trema pred nastup u školi ju je podsjetila na javno spaljivanje vještica, na neki način isto javni nastup. Um je pridodao značenje opasnosti bilo kom nastupu. Također je um povezao opasnost paljenja jer je za to bila grđena u djetinjstvu, a paljenje je bila i kazna vješticama. Sve zajedno u paketu je na podsvjesnom nivou dovodilo po pokretanja panike kad bi osjetila miris goriva, gasa, plina, paljevine i tjeralo je da juri kući i provjeri da li je kuća izgorjela. Ovako razloženo djeluje gotovo smiješno, ne realno, iracionalno, mada za naš um to djeluje veoma stvarno. Osoba nije svjesna što dovodi do takve reakcije i ponašanja kada se aktivira okidač, tj podsjetnik u vidu mirisa paljevine, i gorenja.

Jasmina Kovačev

Rješavanjem emocionalnog sadržaja ovih doživljaja, uklanja se i pridodato značenje na nivou uma i time nestaje i reakcija na nekadašnji okidač u vidu mirisa gorenja.

Autor: Jasmina Kovačev,

EFT Master trener, META-Zdravlje Master trener,
Coach za postizanje vrhunskih dostignuća
Kreator edukacije Okrugla duga

Edukacije iz opusa Okrugla Duga koje drži Jasmina Kovačev proleća 2019 pogledajte na stranici

www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

Jasmina Kovačev – Proljetni ciklus edukacija, seminara i transformacijskih treninga 2019.

67 STVORITE NOVO JA

DR. JOE DISPENZA: STVORITE NOVO JA

Oslobodite se sputavajućih navika i obrazaca i izgradite svoju novu stvarnost

Želite li promijeniti naviku, ali ne uspijevate? Želite li stvoriti novo „ja“, ali ne znate kako? Dr. Joe Dispenza objašnjava nam da su naše navike povezane s našim mozgovima te kako ih promijeniti.

Knjiga Stvorite novo „ja“ Biblija je koja će vas naučiti „da postanete tvorac svoje sudbine“. Njegov se pristup temelji na kvantnoj fizici koja nas uči da se u nevidljivom polju energije kriju beskrajne mogućnosti te da energija odlazi onamo kamo usmjerimo svoju pažnju. Posljedično, svi smo tvorci materijalnog svijeta.

POVEZANI TEKSTOVI

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.