Naše djetinjstvo ima puno utjecaja na naše sadašnje ponašanje, izbore i odluke. Međutim, rijetko se povezuje da način ponašanja naših roditelja prema nama u djetinjstvu, određuje naš izbor partnera u odrasloj dobi. Tako nas uči dr. H. Hendrix koji je na tome razvio svoj teorijski pristup „Imago terapija“.

Osnovna je postavka Imago terapije da naš izbor partnera nije slučajan. Nesvjesno nas privlače osobe koje imaju obilježja jednog ili oba naših roditelja. Kroz naše odrastanje modeli odnosa s bliskim osobama, koji su ispunjeni ohrabrenjima, ali i povredama, kao i primjeri njihova odnosa , stvaraju u našem umu senzorni otisak IMAGO, o tome kako izgleda intimna veza. Imago je pojam za sliku u našoj glavi koja u sebi sadrži pozitivne, ali i negativne osobine naših roditelja. Već u najranijoj dobi naučimo i zapamtimo kakav bi trebao biti naš imago, odnosno naš idealan partner. Najčešće se neugodno iznenadimo kako shvatimo da osoba u koju smo se na početku zaljubili ima sve osobine koje ne volimo. I tada mislimo da će biti najbolje da prekinemo tu vezu, nađemo nekog tko nam bolje odgovara te s kime se bolje razumijemo i slažemo. Ali, ako ne osvijestimo da to što tražimo nosimo u sebi, te da nije problem u partneru nego u našim ranim povredama, priča će se svaki put ponavljati.

Često puta mi znaju doći žene i muškarci, koji iza sebe imaju 2 do 3 veze koje nisu bile za njih zadovoljavajuće i kada usporede sve te veze, odnosno osobe, dolaze do uvida da se obrazac neprestano ponavlja.

Tada čujem rečenice ovog tipa:

„On je isti kao i moj bivši.“

„Ona se ponaša na jednak način kao i sve prije nje.“

Kada nismo zadovoljni u vezi, često tražimo drugog partnera, a neugodno se iznenadimo kada ponovo izaberemo nekog sličnog onom od kojeg smo otišli.

Prošle veze, iako mogu biti podsjetnici na bol i promašaj, vrijedan su prozor u probleme, povrede i sukobe kojima moramo pristupiti želimo li bolje odabirati partnere i bolje se nositi s problemima veza u budućnosti.

NA OVOJ RADIONICI ĆETE KROZ VJEŽBE:

  • Osvijestiti sliku svog Imaga (odnosno vrste osobe koja vas nesvjesno privlači)
  • Otkriti koje frustracije vam se protežu kroz vezu
  • Istražiti nove načine rješavanja frustracija koje vam se ponavljaju u sadašnjoj ili za buduću vezu
  • Prekinuti sa štetnim obrascima koje činite u vezi
  • Uvidjeti zašto ste odabirali određene partnere, kako se ponašate u vezama te osvijestiti mogućnost odabira drugačijeg partnera nego do sada

Prijave za grupnu ili individualnu radionicu u 8. mjesecu na mail:[email protected] ili na mob:091/935-6942.

Radionica traje 2h i odvija se u Zagrebu.

Voditeljica: Marta Kravarščan, praktičarka neurolingvističkog programiranja (NLP), life savjetnica, business coach.

Facebook stranica: Put Promjene – centar osobnog i poslovnog razvoja

O meni: Svakodnevno radim individualno savjetovanje/coaching, predavanja i radionice u sklopu centra Put Promjene. Moja uloga je pomoći vam da jasnije shvatite što želite i kako to ostvariti. Osvještavanje neželjenih ponašanja, navika, navika i uvjerenja daje nam mogućnost da zajedno pronađemo moguća rješenja problema ili situacije u kojoj se nalazite. U tome vam savjetovanje/psihoterapija može biti snažna podrška. Ovo je mjesto gdje možete reći sve što vam je „na duši“ i gdje će vas čuti bez osude, kritike ili predrasuda. U radu mi je važno da ostvarujemo pozitivne promjene onim tempom kojim je klijent spreman ići. U savjetodavnom i terapijskom radu nema prisile, tada je kontraproduktivna.

Prethodna objavaLoša energija koja ne pripada vama: Kako se prestati trovati emocijama drugih ljudi
Slijedeća objavaMoć i čar AKY
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.