I što sad? – “Ne znam.”
Svako “ne znam” je plodno tlo za učenje, za iskustvo, za uvide, za istraživanje, za inovacije. Svako “ne znam” otvara vrata prema nečemu novom. Što je iza tih vrata, isto ne znam. No možda je došlo vrijeme za otvoriti ih i hrabro zakoračiti kroz njih iako ne znamo što nam to donosi.

Živimo u vremenu u kojem postaje sve očitije koliko se naše individualno isprepliće s nacionalnim i globalnim, kada izlazi na površinu sve ono što smo godinama i desetljećima gurali pod tepih misleći da je najbolje zaboraviti, sakriti istinu, ili ne preuzeti odgovornost.

Sada je sve ono što smo vjerovali i stvarali stavljeno je na test – došli smo na raskrižje na kojem trebamo odabrati kojim putem nastaviti dalje, i na našoj osobnoj razini, kao i na razini zajednice, nacije, čovječanstva. Nastavljamo li sa statusom quo ili odabiremo nešto drugo. Ako da, što je uopće to nešto drugo?

Pitanja koja vam možda prolaze kroz glavu:

Što ova cjelokupna globalna situacija budi u meni? Kakve osjećaje? Otpor? Ljutnju? Bol? Anksioznost? Depresiju? Bijes? Bespomoćnost? Isključenost? Strah od smrti? Izgubljenost? Osjećaj krivnje? Što mi nedostaje?
Koje je moje mjesto i svrha u širem sistemu? Koliko kontrole i utjecaja imam? Kako sam s neizvjesnošću i neznanjem?

Kako zakoračiti u život i živjeti punim plućima? Kako se prepustiti i otpustiti kontrolu? Kako ostati miran u svojem centru, u svojoj srži?

Od kuda dolazi moj otpor i koja je njegova uloga? Što se želi transformirati? Koji je moj sljedeći korak?
Želim nešto promijeniti u svom životu, no ne znam u kojem smjeru krenuti. Koja je uopće moja misija? Živim li svoj puni potencijal? Je li osjećaj sigurnosti jedino što me drži na trenutnom poslu ili u odnosu? Otići ili ostati?

Kako se nositi s neizvjesnošću i neznanjem? Kako sve ono što nam naizgled zagorčava život pretvoriti u vrijedan resurs i temelj za daljnji rast, razvoj i inovacije? U kojem smjeru usmjeriti svoje poslovanje i tvrtku?

Radionica je otvorena za sve individualne i kolektivne teme i pitanja koje sudionici donesu sa sobom, a koje imaju potrebu otvoriti i pogledati u njih kroz sistemske naočale. O otvorenim temama učimo kroz iskustvo bivanja u konstelacijskom polju koje onda posljedično informira naš um i tijelo.

ŠTO DOBIVATE SUDJELOVANJEM U RADIONICI?
• učenje o sistemskim principima i zakonitostima kroz neposredno iskustvo sudjelovanja u radionici
• uvid u sistemske dinamike koje djeluju ispod površine onoga što je vidljivo
• razumijevanje utjecaja prošlosti na sadašnjost te posljedica nerazriješenih događaja iz prošlosti na nove generacije
• priliku za pogled u kolektivne teme i svijest o kompleksnosti sistema
• priliku za rad na vlastitim temama koje imate potrebu razriješiti
• razvoj sistemskog načina gledanja na svijet, odnose i ponašanje
• razvoj intuicije i osvještavanje inteligencije tijela, prepuštanje
• rad na razini duše, duha, tijela i uma

PRISTUP RADU
• fenomenološki, bez namjere, plana i prijašnjeg dogovora
• u konstelacijskom krugu su svi jednaki i imaju jednaku šansu za rad, učimo iz svih pozicija – kao predstavnici, kao oni koji postavljaju pitanje te kao promatrači i oni koji drže prostor jedni za druge
• otvaramo se prema uvidima iz konstelacijskog polja bez namjere da nešto popravimo i napravimo, da nekoga spasimo te prepuštamo konstelaciji, Polju i duši osobe koja postavlja pitanje da se proces odvije u mjeri u kojoj je to moguće
• slušanje cijelim bićem – osluškujemo što je u sistemu neizrečeno, isključeno i nepovezano; promatramo prostorni odnos i pozicije elemenata / osoba predstavljenih u konstelaciji

GDJE i KADA?
27.11.2021. (subota) – od 10 do 18 sati s uključenom pauzom za ručak i kraćim pauzama za osvježenje, kuhinja na raspolaganju za pauze i ručak.
BIZkoshnica, Ilica 71

Cijena cjelodnevne radionice: 500 kn, plaćanje po ponudi prije radionice. U slučaju otkazivanja, novac će biti vraćen u cijelosti.

Link za prijavu: https://forms.gle/yZZAhDzQfqB4bSg17

Link za događaj na FB-u: https://www.facebook.com/events/873541750016108/?ref=newsfeed

O KONSTELACIJAMA
Konstelacije su fenomenološka (iskustvena) metoda koja podrazumijeva stavljanje osobnih i/illi kolektivnih pitanja (najčešće ponavljajućih poteškoća ili obrazaca ponašanja) u kontekst sistema u koji pripadaju. Kroz konstelaciju dobivamo uvide u to što iz osobne, obiteljske, kolektivne ili organizacijske prošlosti želi izaći na vidjelo i vrši sistemski “pritisak” na pojedinca ili grupu te utječe na život u sadašnjosti.

Konstelacije nam omogućuju da:
• dovedemo u vezu ono što je bilo nepovezano i da,
• uključimo ono što je bilo isključeno kroz određene rečenice i pokrete tijela nakon što konstelacija pokaže koja često ‘nevidljiva’ dinamika djeluje unutar sistema i ima utjecaj na pojedinca ili grupu.

Sistemske konstelacije su puno više od same metode. Sistemski rad je okvir unutar kojeg se kroz nekoliko desetljeća iskustvenog rada razvio širok opus uvida i znanja prikupljenih kroz rad na različitim temama u kontekstu različitih sistema – obiteljima, profesijama, organizacijama, nacijama, industriji, poduzetništvu, sportu, politici, pravu, obrazovanju, medicini, osobnom i profesionalnom razvoju, itd.

Srž sistemskog rada dolazi iz uvida prikupljenih kroz rad u obiteljskim sistemima, vrlo često na pitanjima života i smrti kroz koje su na vidjelo došle neke od temeljnih zakonitosti života koje djeluju u našim životima. Začetnik metode i osoba koja je postavila temelje ovog rada te ga razvijala kroz život bio je Bert Hellinger na čijim temeljima i uvidim počiva i ova radionica.

U konstelacijama se otvaramo prema cjelini umjesto da analiziramo svaki pojedini dio određene slike kako bismo dobili uvide u to što utječe na pojedinu poteškoću, odnos ili ponašanje. Prepuštamo se samom Polju i inteligenciji sistema da nas vodi.

Za postavljanje konstelacija i rad na određenim temama ili pitanjima u ovoj radionici koristimo ljude koji predstavljaju određene osobe ili koncepte i koje postavljamo u prostor.

Vođeni pokretima i izjavama predstavnika radimo na pronalasku dobre pozicije za nositelja pitanja unutar određenog sistema što u konačnici dovodi do razrješenja. Konstelacija se također vrlo često razvije sama bez intervencija voditelja.
Razrješenje često ima neposredne posljedice poput trenutnog osjećaja olakšanja ili nestanka određenog osjećaja u tijelu, te razne dugotrajne posljedice koje se očituju u kvaliteti života, harmoničnijim odnosima, uspjehu.

Također, važno je razumjeti da konstelaciju ne možemo postavljati s namjerom da spasimo određeni odnos, obitelj, tvrtku, tim ili projekt ukoliko je nečemu došao kraj. Radimo da vidimo što to utječe na određenu situaciju u našim vlastitim životima i da vidimo što je potrebno učiniti da se uskladimo sa sistemskim i životnim zakonitostima za našu osobnu dobrobit ili za određenu grupu ljudi. To je iznimno važno za najmlađe članove sistema, jer kada razriješimo ono što vrši pritisak na sistem ili pojedinca, najmlađi se članovi određenog sistema osjećaju dobro i slobodniji su ostvariti svoj puni potencijal bez preuzimanja na sebe odgovornosti roditelja ili tereta predaka u obiteljima ili za zaposlenike, članove timova, korisnike usluga u drugačijim sistemima i u profesionalnom okruženju. Ponekad to znači da neke stvari i ponašanja trebaju prestati, da neke odnose ili projekte trebamo završiti ili će se sami raspasti, da se trebamo prestati miješati u nešto što nije naše, da nešto trebamo otpustiti i zaboraviti, itd. S druge pak strane, odnosi, naše fizičko, duševno i mentalno zdravlje te razni ostali aspekti naših života mogu se nastaviti odvijati na jedan potpuno drugačiji i zdraviji način.

Radionicu vodi: Marcela Velfl
Marcela Velfl je praktičarka sistemskih konstelacija i Munay-Kija. Magistra edukacije engleskog jezika i pedagogije koja je nakon sedam godina rada u sektoru formalnih i neformalnih edukacija, međunarodnim projektima iskustvenog učenja, razvijanja i upravljanja projektima odlučila je odgovoriti na zov svoje duše i pokrenula BEYOND. Kroz BEYOND drži prostor za pojedince i grupe da uče kroz iskustvo, da transformiraju sebe i svoje odnose, da budu uspješniji, zdraviji i održiviji, da budu u harmoničnim odnosima sa svima oko sebe, da žive svoju svrhu i da se usklade s prirodnim i sistemskim zakonitostima života. Rad temelji na sistemskim i prirodnim principima te drevnim zakonitostima života, iskustvenom učenju, učenju kroz ceremonije i rituale, holističkom pristupu – učenju na razini tijela, uma, duše i duha te učenju kroz povezivanje s elementima prirode.