Radionice sistemskih konstelacija u organizaciji Udruge Damari održat će se u:

Zagreb – 1.10.2017. nedjelja od 14h

 Karlovac – 8.10.2017. nedjelja od 10h

“Dobrodošli ste pridružiti nam se i ovoga puta kao sudionici ili postavljajući svoju temu. Već je prijavljeno nekoliko tema/radova, stoga bi bilo dobro da se u slučaju interesa javite što ranije zbog ograničenog broja mjesta.
Prijaviti se možete putem maila: [email protected] ili 0913037007

FB Konstelacije Damari grupa – pratite najave događanja

Prilikom prijave bit ćete obaviješteni o lokaciji održavanja radionice.”, ističe se u pozivu organizatora radionice.

Što su to Sistemske konstelacije / Obiteljske konstelacije / Poredak ljubavi?

“Obiteljske konstelacije su metoda koju je u današnjem obliku razvio njemački psihoterapeut i filozof Bert Hellinger sa suradnicima. Metoda u svjetskim razmjerima dobiva sve više priznanja kao zapanjujuće djelotvoran, moćan i dalekosežan pristup za nalaženje dugoročnih rješenja u slučajevima za koje se do sada smatralo da su izvan dosega “ljudske ruke”. Ona dovodi na vidjelo duboke među veze i odanosti u obitelji i zajednici, te vodi dubokom iskustvenom prihvaćanju primordijalne ljubavi koja je u srcu mentalnih, psihosomatskih i tjelesnih patnji. Jednom kada je ta ljubav oslobođena nesvjesnih zapletaja koji su se možda dogodili generacijama unazad, tada ona postaje sila dubokog iscjeljivanja.” (dr. Albrecht Mahr)

 

Što je zapetljaj?

Zapetljaj je proces u kojem jedan član obitelji slijedi (najčešće tešku) sudbinu ranijeg drugog člana obitelji, pa nije “slobodan” živjeti svoj puni potencijal. Zapetljaj je najčešće uzrokovan nepoštivanjem poretka ljubavi – skupine moćnih principa koji oblikuju tokove ljubavi i iz njih rezultirajuću životnu snagu. U obiteljima su to najčešće nepriznavanje, izbacivanje ili zaboravljanje pojedinog člana obitelji, narušavanje prirodnog poretka (pozicije) među članovima obitelji te neuravnoteženost davanja i primanja… čak kroz generacije.

Carl Jung je definirao simptom kao ne-integrirani dio nas samih, koji je potisnut u u dubinu sjene bez mogućnosti da se mijenja i sazrijeva. U sistemskim konstelacijama mi ne samo da otvaramo mogućnost da se svijest probije u naša osobna skrovita područja sjene nego i na svjetlo dana iznosimo i ono što generacijama prati obiteljski sistem. Ta skrovita područja u obitelji mogu se prenositi u obliku obiteljske tajne, neintegrirane tuge, nepoznate traume i /ili zlostavljanja, nerazriješenih odnose, članovi obitelji koji nedostaju ili su isključeni, …

Kada nježno i sa dubokom pažnjom iznosimo sadašnje ili prošle dinamike u obitelji, na konstelacijskim radionicama, u mogućnosti smo da otkrijemo gdje je klijent zapleten u to emocionalno naslijeđe i pomažemo mu da novim uvidom u sebe i svoju obitelj stvori potencijal za razrješenje i iscjeljenje.

 

Sistemske konstelacije i kako sudjelovati?

Tijekom konstelacijskog procesa duboki i kompleksni oblici ljubavi i povezanosti izlaze na svjetlo svijesti i teku prema rješenju (razrješenju). Iskustvo rada u konstelacijama nudi nam mogućnost da sagledamo sebe, svoju obitelj, situaciju ili problem u novom svjetlu. Rezultat rada je mogućnost dobivanja uvida i svjesnije povezanosti sa sobom, ljudima oko sebe, životom.

Obiteljske konstelacije nisu jedini pristup konstelacijskom radu. Ova jedinstvena metoda u kojoj se otkrivaju skrivene dinamike i pomaci prema rješenju ima svoju primjenu i u odnosima koji nisu nužno obiteljski povezani. Naš odnos prema samima sebi, zdravlju, poslu, studiranju, partneru, prijateljima, prošlosti, budućnosti – mogu biti predmet rada u sistemskim konstelacijama.

Osoba koja radi na svojoj temi (pitanju /i ili / problemu) zamoli osobe iz skupine da predstavljaju pojedine elemente ili osobe iz njenog sistema i predmeta pitanja. Sudionicu u konstelacijama najčešće nisu upućeni u prirodu problema ili teme koju osoba želi sagledati ili riješiti. Svojom odlukom da sudjeluju predstavnici ulaze u “pametno/nulto polje ili polje znanja „ (znanstvenog naziva Morfogenetsko polje biologa Ruperta Sheldrakea) i osjećajući kompletnu informaciju prenose je u radu. Zdrava rješenja problemskih situacija otvaraju se pred klijentom a predstavnici imaju najčešće pozitivno i poučno iskustvo koje je teško opisivo svakodnevnim riječima. Neki od opisa doživljenog slijede:

“Otkrila sam novu, dublju razinu povezanosti i suosjećanja sa ljudima”

“Dana mi je mogućnost da na vlastitoj koži osjetim i doživim proces iscjeljenja”

“Na dubljoj razini sam osjetio energiju i dinamiku u mojoj vlastitoj obitelji”

“Osjetila sam čistoću u emocijama, svijest o tijelu mi se povisila kao i zahvalnost za sve što imam.”

„Riješila sam problem koji me je dugo mučio i osjećam se novom i poletnom“

„ Zauvijek ću biti zahvalna divnim sudionicima na radionici i voditeljici radionice. Osjećam se konačno dobro i na svom mjestu “

Što sve može biti tema konstelacijskog rada?

Sistem se sastoji od dijelova a unutar njih detalja. Svi pripadamo različitim sistemima (obitelj, tim, organizacija, različite grupacije) ali i sam po sebi čovjek je sustav vlastitih predodžbi, uvjerenja, stavova i vrijednosti, iskustava, a na razini tijela ima mnoštvo podsustava. Svaka tema ima korijen u sistemu.

Raditi se može na različitim područjima:

  • Zdravstveni problemi i simptomi;
  • Dugotrajni emotivni simptomi (kao bijes, depresija, osamljenost, osjećaj zaglavljenosti);
  • Konflikti; poremećaji u prehrani; anksioznost i panika
  • Problemi u odnosima sa partnerom i/ili djecom; i/ili sa vlastitim roditeljima
  • Postojanje obrazaca koji se opiru promjenama / učestali neuspjesi;
  • Problemi na radnom mjestu i organizaciji;
  • Razvoj tima i problemi u timu;
  • Podrška pri donošenju odluka;
  • Svaka tema koja zaokuplja pažnju i traži da bude viđena.

Tema konstelacije ne mora uvijek imati status problema.

Mogu se obrađivati i teme kreativnosti, proširenja granica, puni životni potencijal, misija života, izvori nade i podrške. Rituali osnaživanja kao što je Blagoslov žena.

Termine za individualne konstelacije dogovarate sa voditeljicom – održavaju se preko tjedna u večernjim terminima.

Suzana Vičik, mag.paed.soc.

voditeljica sistemskih konstelacija

Diplomirala sam na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Dugi niz godina radim na humanitarnim projektima koji pružaju skrb djeci i mladima bez adekvatne roditeljske brige.

Školovala sam se iz Kibernetike psihoterapije pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu ( 2001 godine). Sudjelovala sam na različitim seminarima i simpozijima sa području psihologije i psihoterapije.

Sa Sistemskim konstelacijama, koje na mene ostavljaju neizbrisiv trag, upoznala sam se 2009. godine. Završila sam školu za voditelja Sistemskih konstelacija u Zagrebu 2011. u organizaciji i vođenju Branke Devčić. Program SKOLE u potpunosti ispunjava kriterije kvalitete koje za takvu vrstu učenja postavlja Österreichisches Forum für Systemische Aufstellungsarbeit (ÖfS) (Austrijski forum za rad sa sistemskim konstelacijama).

Prethodna objavaOstvarivanje želja
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop 20.09.2017.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.